Přineste si domů vůni i chuť středomoří
20. 3. 2013 Vaření
Středomořská kuchyně si v České republice získává stále větší popularitu. Je to hlavně díky jednoduchým jídlům, která jsou nejenom chutná, ale především zdravá. Co jí však dodává na jedinečnosti? Je to nezaměnitelná vůně, se kterou má každý z nás spojené moře, pláž a teplý voňavý vzduch. Sehnat čerstvé bylinky dá však ob-čas zabrat, proto je nejjednodušší si je vypěstovat doma.
Středomořská kuchyně si v České republice získává stále větší popularitu. Je to hlavně díky jednoduchým jídlům, která jsou nejenom chutná, ale především zdravá. Co jí však dodává na jedinečnosti? Je to nezaměnitelná vůně, se kterou má každý z nás spojené moře, pláž a teplý voňavý vzduch. Sehnat čerstvé bylinky dá však občas zabrat, proto je nejjednodušší si je vypěstovat doma.
„Tymián, rozmarýn nebo šalvěj se čím dál častěji dostávají i do českých kuchyní. I přes to, že všechny tyto bylinky je možné zakoupit v sušeném stavu, nic se nevyrovná tomu, když si je můžete utrhnout čerstvé. Vůně i chuť je mnohem intenzivnější, bylinky navíc provoní celou domácnost,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach.
Na jaké pokrmy se která bylinka hodí?
Rozmarýn má nezaměnitelnou vůni a je to ideální bylinka pro grilování. Skvěle se hodí především ke skopovému a jehněčí pečeni, k telecímu masu, drůbeži či jako součást rajčatových omáček.
Tymián je jedinečný tím, že vydrží i dlouhé vaření, můžeme ho tedy přidat na začátku i v průběhu přípravy jídla. Neměli bychom na něj zapomenout při zpracování ryb, drůbeže nebo zvěřiny a hovězího.
Levandule je známá především díky svým světle fialovým květům a intenzivní vůni. Používá se však i kuchyni! Málokdo ví, že je součástí provensálského koření a samostatně se hodí například k houbám nebo masu. Jen ji používejte opatrně, protože když jí dáte moc, jídlo může být nahořklé.
Šalvěj je vhodná k ochucení pokrmů z ryb, zvěřiny, vepřového či skopového masa. Do pokrmů ji však používejte opatrně, má velmi výraznou vůni. Často se z ní dělá také čaj, který je desinfekční a má antibakteriální i antivirové vlastnosti.
Citrusy – zdravé a dekorativní
Ke středomoří patří vedle bylinek i citrusové plody. Vedle klasických citrónů si však doma můžete vypěstovat i exotičtější rostliny jako limonellu, kumkváty či calamondin. Nejen, že tyto rostliny ozdobí každý interiér, jejich výhodou je i možnost plody zkonzumovat. Limonellu můžete mít uvnitř i na terase a kvete dlouhé čtyři měsíce – od června do září. Její plody jsou známé svými léčivými účinky při žaludečních potížích a vysokém krevním tlaku.
Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach k citrusům dodává: „Kumkváty jsou drobné plody, které vydrží dlouho na stromě. Výborně se hodí například do marmelády. Vedle toho se plody calamondin konzumují především syrové, protože mají skvělou osvěžující chuť.“
Všechny tyto rostliny naleznete nyní v Hornbachu. Odborníci v oddělení zahrady vám také poradí, jak je pěstovat a případně, jak plody zpracovat. Více informací se dozvíte i na stránce www.hornbach.cz/rostlinyzestredomori . Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Příprava domácího dresinku zabere jen pár minut, ale výtečně podtrhne chuť salátu
Místo klasicky smažených řízků můžete připravit zdravější řízky přírodní. Jak na ně?
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32