Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/Nick Parfjonov - Own work, Public Domain a Freepik, azerbaijan_stockers

Princezna Diana neměla problém zajít do kuchyně královského paláce a poprosit o pomerančový džus nebo jogurt pro sebe nebo své syny a přitom si i povídat s personálem. A přestože se nějakou dobu potýkala s poruchami příjmu potravy, dokázala si jídlo vychutnat. Pojďte si s námi připomenout, na čem si pochutnávala lady Diana.

Saláty i plněná paprika

Princezna Diana se vyhýbala červenému masu, z ryb nemusela lososa, rakem nebo humrem byste ji taky neuctili. Dávala přednost zeleninovým salátům, oblíbila si čerstvě vylisovanou šťávu z mrkve, celeru, petržele a špenátu a chutnala jí rajčatová pěna, tedy ochucené rajčatové pyré s želatinou smíchané s vyšlehanou smetanou. Diana požadovala dietnější verzi s méně tučnou smetanou.

Princezna Diana ale byla známá tím, že když objevila pokrm, který jí chutnal, žádala si ho znovu a znovu. A nechala si servírovat úplně obyčejná jídla. Mezi ně patřila plněná zelenina, například lilek, jejím favoritem ale byly plněné papriky! Královský kuchař McGrady plnil papriky rýží, česnekem, houbami a cuketou a pak na ně přidal vrstvu strouhané mozzarelly a parmazánu. Papriky pak podával s omáčkou z uzených rajčat a pepře.

Synům nic nenutila

Když se u stolu sešla se svými syny, do výběru jídla jim nemluvila. Takže princové William a Harry měli často na talíři smažené kuře a bramborové hranolky. Oblíbeným Dianiným dezertem byl Bread and Butter Pudding, americký moučník ze zbylého pečiva s rozinkami a vanilkovou omáčkou. Když princezna pořádala večírek, většinou se servírovala jehněčí pečeně. Ta byla hlavním chodem i na večeři s hercem Clintem Eastwoodem při jeho návštěvě Kensingtonského paláce.

Oblíbená plněná brambora

V posledních letech svého života si Diana k obědu často přála Egg Suzette. Nejde ovšem o vejce, jak napovídá název, ale o vydlabanou pečenou bramboru plněnou špenátem a pošírovaným vejcem. Pokud chcete Dianin oběd vyzkoušet, na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 velké brambory na pečení (každá cca 350 g)
  • 2 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • sůl a pepř podle chuti

na náplň

  • 2 šálky čerstvých špenátových listů
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka mletého muškátového oříšku

na vejce

  • 2 vejce velikosti L
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička soli

na holandskou omáčku

  • 4 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • ¼ lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu

A jak na to? Brambory pečte hodinu při 200 °C. Vyjměte je z trouby, odkrojte vrchní část každé brambory a vydlabejte dužinu do velké mísy. Brambory rozmačkejte dohladka a přidejte máslo, žloutek a koření podle chuti. Pomocí sáčku a hvězdicové trubičky vytlačte směs po okrajích bramborové slupky. Vraťte plněné brambory do trouby a pečte, dokud brambory nezezlátnou. Zatímco připravujete náplň, udržujte je v teple. Připravte holandskou omáčku.

V malé misce rozpusťte máslo. Do jiné malé misky dejte žloutky a postavte je do vodní lázně, tedy nad hrnec vařící vodou. Vejce rozšlehejte a pomalu přidávejte máslo, aby vznikla omáčka. Přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete podle chuti. Misku vyjměte, ale vodu nechte vařit. Na olivovém oleji orestujte špenát, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř a rozdělte ho mezi dvě bramborové slupky. Do vody přidejte ocet a sůl a vyklepněte dvě vejce. Nechte je ve vroucí vodě ztuhnou asi 3 minuty. Vyjměte je děrovanou naběračkou a položte na špenát. Navrch nalijte holandskou omáčku a posypte estragonem.

Zdroje informací:

thelist.com: This Was Princess Diana's Favorite Meal

hellomagazine.com: Princess Diana’s favourite meal is the perfect lunchtime treat

foodandwine.com: Princess Diana's Former Chef Reveals Her Favorite Foods

Recepty k tomuto článku

Komentáře

verah

1. 5. 2022 23:31

"Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory." Buďto: .... obyčejně, špenátem...." anebo: ".......obyčejné brambory plněné špenátem." Přijde mi zajímavé to "její recept". Princezna Diana si to jídla připravovala sama, podle svého nebo rodinnéh receptu?

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více