Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

francouzský toast se šunkou a sýrem
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete teplé snídaně? Pak si můžete připravit francouzský toust. Tuto dobrotu si vychutnáte v její slané i sladké podobě a v řadě variant podle toho, na co právě budete mít chuť.

Jak má vypadat francouzský toust

Francouzský toust existuje ve slaných i sladkých variantách. Co je na něm skvělé, je to, že můžete zužitkovat i řadu zbytků, které máte doma a navíc si užít skvělou snídani. Na francouzském toustu zdánlivě není co zkazit, opak je pravdou. Když ale využijete naše tipy, získáte křupavoučký lahodný snídaňový pokrm.

Francouzská

Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…

Co se hodí na základ toustu

Francouzský toast bude nejlepší, když jako základ vezmete starší pečivo. Ideálně několik dnů. Když byste totiž zvolili nový chléb, drolil by se, rozpadal, a to by nemělo nic společného s kvalitním francouzským toastem. Zvolte si tedy silnější plátky toastového chlebu, můžete ale také využít veku, mazanec a podobně. Původně se totiž připravoval z prošlého chleba, francouzský název totiž zní „pain perdu“ neboli „ztracený chléb“. Za francouzské toasty ale vděčíme starým Římanům, nikoli Francouzům, jak by se mohlo zdát.

Jaké ingredience jsou potřeba na sladkou vaječnou směs

Na vaječnou směs budete potřebovat smetanu, mléko, vejce, hnědý cukr, vanilkovou esenci, skořici, sůl, máslo nebo řepkový olej na opékání. Do směsi můžete přidat i kůru z pomeranče, citronu nebo limetky. Chemicky neošetřené ovoce opláchněte a škrabkou oškrábejte kůru. Vaječnou směs velmi dobře promíchejte, aby se na dokonale opečených plátcích neobjevily kousky vaječného bílku.

Jako tuk je vždy vhodné volit takový, který se chuťově bude hodit k toastu. Ideální je chuťově neutrální, jako je řepkový olej. Nepřehánějte to s množstvím mléčných výrobků. Výsledkem by totiž byl promáčený chléb a to nechcete. Cílem jsou toasty na povrchu suché s mírně křupavými okraji. Můžete si vyzkoušet třeba tento francouzský toast.

Jak postupovat při přípravě francouzského toastu

Troubu předehřejte na 190 °C. Chléb lehce opečte (ideálně v troubě) z obou stran. Neměl by být hnědý, ale jen vysušený. Trvá to chvilku. Připravte si příslušnou vaječnou směs. Předehřejte pánvičku, nalijte na ni tuk. Ponořte zatím chléb do směsi. Jak dlouho máčet chléb ve vaječné směsi? Záleží na tom, jak je chléb silný.

Na bílý chléb stačí zhruba 10 sekund z každé strany a až 20 sekund z každé strany pro silnější a pevnější kousky chlebu. Nechte chléb trochu okapat a pak smažte francouzský toast při střední teplotě na pánvičce, dokud nezhnědne na každé straně. Na sladký toast můžete využít strouhaný kokos nebo strouhanku. Přitiskněte jednu z ingrediencí na jednu nebo obě strany chleba a můžete v troubě dokončit proces.

Francouzský toast můžete celou dobu připravovat i na pánvičce. Ať už ho budete chystat na pánvice nebo v troubě, nepřipalte ho. Dejte si pozor, aby pánvička byla dostatečně horká. Když byste ho připravovali na příliš nízké teplotě, zase by zbytečně vyschl. Proto ho opékejte na střední teplotu, aby byl výsledkem hezký měkký střed. Zhruba to trvá tři až čtyři minuty z každé strany na středním plameni. Nezapomeňte nově vymazat pánvičku nebo misku do trouby pro každou várku.

Jak dokončit sladký toast

Co se týče cukru, pokud na talíři přidáváte javorový sirup, med nebo posypáváte tousty moučkovým cukrem, nepotřebujete příliš sladkou vaječnou směs, proto na to myslete při přípravě. Francouzský toast podávejte horký s máslem, javorovým sirupem a třeba i čerstvým ovocem. Francouzský toast můžete natřít třeba mascarpone a doplnit o ovoce, jako jsou jahody, maliny, banán. Hodí se ale také karamelizované ovoce, třeba hrušky, nebo karmelizované broskve. Můžete se nechat inspirovat těmito tipy: hodí se i šlehačka, tvaroh s citronem, oříšková pomazánka, čokoládová pomazánka, čokoládové lupínky.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Co se hodí na slaný francouzský toast

Francouzský toast vůbec nemusí být jen sladký. I v případě slaných variant můžete dojít ke skvělým chuťovým variantám. Vyzkoušejte třeba tuhle s hermelínem a šunkou. Zkuste i bylinkovou variantu. Ke třem vajíčkům se hodí ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, ½ lžičky majoránky nebo oregana, vrchovatá lžíce nastrouhaného parmezánu, špetka soli. Součástí vaření je experimentování a v případě francouzského toastu to platí dvojnásobně.

Zdroje informací:

https://www.simplyrecipes.com
https://www.bonappetit.com
https://www.eatwell101.com
https://www.atablefullofjoy.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli