Kaviár pro chudé: Slavná texaská specialita voní koriandrem a kaviár jen připomíná. Jak ji připravit?
5. 7. 2022 Vaření
Pravý kaviár je delikatesa, kterou zná asi každý, jen málokdo ji ale ochutnal. Už jste ale slyšeli o specialitě zvané cowboy caviar? S rybami nic společného nemá a kaviár jen trochu připomíná svým vzhledem, v každém případě jde o vynikající a osvěžující letní salát v mexickém duchu.
Kaviár pro chudé
Cowboy caviar se občas trochu hanlivě označuje jako kaviár pro chudé, ve skutečnosti však jde o dokonalou specialitu, v níž se snoubí všechny chutě a vůně mexické kuchyně, respektive tex-mex kuchyně. Tímto názvem se totiž označují pokrmy, které sice mnozí považují za mexické, ve skutečnosti jsou ale společné pro oba tyto státy a pochutnávali si na nich nejen kovbojové z Texasu, ale i z Mexika. A právě z Texasu prý pokrm cowboy caviar pochází.
Mohlo by vás zajímat
Fazolová specialita z Texasu
Cowboy caviár vznikl v Texasu zřejmě ve 40. letech minulého století a za jeho autorku se považuje jistá Helen Corbittová původem z New Yorku, která jej poprvé servírovala ve vyhlášeném podniku Houston Country Club v Texasu při silvestrovských oslavách roku 1940. Byla tehdy požádána, aby sestavila jídelní lístek pouze z texaských produktů.
Nevěděla však, jak naložit se speciální luštěninou zvanou black-eyed pea, která je v Severní Americe považována za symbol štěstí. Helen ovšem moc nechutnala, rozhodla se ji naložit do oleje a octa s česnekem a cibulí, což byla vlastně původní podoba kovbojského kaviáru. Posléze svou specialitu nabízela i hostům v hotelu Driskill v texaském Austinu pod názvem texaský kaviár, někdy je pokrm i označován jako mexický kaviár.
Ideální dip nejen k nachos
Kovbojský neboli texaský kaviár se připravuje jako dip, který se pak podává k nachos. Jeho hlavní ingrediencí jsou již zmiňované black-eyed pea – speciální černooké fazolky (tedy bílé fazolky s černými skvrnkami) u nás známé jako vigna čínská – a malé lesklé černé fazolky. Právě fazolky jsou hlavním důvodem, proč se specialitě začalo říkat kaviár, neboť trochu připomíná kuličky velkého černého kaviáru. K fazolím postupně přibyly další ingredience jako cibule, papriky, kukuřice a koriandr. Chuť tohoto již tak úžasného mixu ještě vylepšuje limetková zálivka. Cowboy caviar je tak jakýmsi křížencem salsy a fazolového salátu. Vychutnáte si jej nejen s nachos, ale i jako samotný salát, jako náplň do tortilly v pokrmech taco, burrito i quesadilla.
Jak připravit cowboy caviar?
Na kovbojském kaviáru je úžasné, že je nesmírně univerzální. Záleží na vás, co si do něj přidáte, jak si ho upravíte, čím jej dochutíte nebo vylepšíte. Pro krémovější chuť se dá přidat avokádo, zajímavý kouřový nádech mu dodá uzená paprika a milovníci pikantních chutí mu mohou dodat říz s pomocí různých pálivých omáček. A jak si tedy kaviár pro kovboje připravit?
Budete potřebovat: 3 rajčata bez semínek nakrájená na kostičky, 2 zralá avokáda nakrájená na kostičky, ⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky, 1 plechovku černých fazolí propláchnutých a okapaných, 1 plechovku černookých fazolí, propláchnutých a okapaných, 1 a ½ šálku mražené kukuřice rozmražené nebo menší plechovku sterilované kukuřice, 1 papriku nakrájenou na kostičky (pro lepší barvu můžete použít jednu červenou a jednu žlutou nebo zelenou), 1 jalapeňo papričku bez semínek nakrájenou na velmi malé kousky, ⅓ šálku koriandru nasekaného nadrobno.
Na dresink si připravte: ⅓ šálku olivového oleje, 2 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžičku cukru, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře a ¼ lžičky česnekového prášku.
Postup: Ve velké míse smíchejte rajčata, avokádo, cibuli, černé fazole, černooké fazole, kukuřici, pepř, papriku jalapeňo a koriandr. Dobře promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. V samostatné misce vyšlehejte olivový olej, limetkovou šťávu, červený vinný ocet, cukr, sůl, pepř a česnekový prášek. Dresinkem přelijte suroviny v míse a velmi dobře promíchejte. Nechte chvíli odležet v lednici a podávejte s nachos.
Zdroje informací:
Fdluxe.co
Texasmonthly.com
Budgetbytes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kaviárové perly z balzamikového octa si můžeme připravit i doma
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 11 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Mexická kuchyně dala světu perfektní plněné placky quesadillas. Takhle jednoduše se dělají
Hopsavý Honza aneb Hoppin' John: Uvařte si typické jídlo amerického Jihu z fazolí a rýže