Holka u plotny radí: Bramborové šišky se švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou jsou delikatesa
29. 8. 2022 Vaření
Máte rádi švestkové knedlíky i šišky s mákem a nemůžete se rozhodnout, které z těchto dvou jídel připravit? Zkuste je spojit! Připravte jednoduché klasické těsto na šišky a doplňte je švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou. Takhle snadno se to dělá.
Šišky s mákem nebo se strouhankou
Bramborové šišky sypané mletým mákem nebo nasucho opraženou strouhankou a cukrem, pěkně zalité rozpuštěným máslem patřívaly v dětství mezi moje oblíbená jídla. Ale stejně tak švestkové knedlíky! Obojí mám spojeno s pozdním létem a běháním naboso na zahradě u babičky v Rychlebských horách. Kousek od místa, kde později vyrůstal také dnes už slavný herec a komik Štěpán Kozub. Chalupu máme dodnes kousek od Javorníku, jen já už to mám z Prahy daleko a tak tam moc často nejezdím.
Ale ráda tahle jídla, která ve mně vyvolávají pocit pohody (dnes se tomu moderně říká komfort food), vařívám pro svoji rodinu. Ráda taky v kuchyni zkouším nové věci a tak jsem se kdysi rozhodla, že spojím to nejlepší z knedlíků a šišek. Udělala jsem šišky se švestkovým rozvarem a opraženou strouhankou. Na přípravu je tohle jídlo rychlejší a méně náročné než knedlíky, ale chuť knedlíků značně připomíná. Celé je to korunováno křupavou strouhankou a rozpuštěným máslem.
Švestkový rozvar není v kuchyni žádná novota a naše babičky jej dělávaly. Jen to bylo častěji ve spojení třeba s plackami, protože brambory a švestky k sobě prostě chuťově skvěle ladí. Každopádně, za těsto ručím a čím si šišky ochutíte, to už je na vás. Jne se strouhankou nebo s mákem je to taky dobrota.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept na šišky se strouhankou
Na těsto si připravte: 600 g předem ve slupce uvařených, vychladlých a najemno nastrouhaných brambor, 250 g hrubé mouky, špetku soli a 1 vejce velikosti M. Jak na to? Nejdříve si dejte do kastrůlku vařit vodu. Pak ze všech surovin zpracujte těsto, tvořte pomoučenýma rukama šišky a vkládejte je (vždy po několika najednou) do vroucí mírně osolené vody. Pracujte rychle, bramborová těsta mají tendenci řídnout.
Šišky vařte asi 3-4 minuty a pak je vyjměte odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou, aby z nich mohla okapat voda. Mezitím si připravte rozvar. Zralé švestky vypeckujte, dejte na pánev s trochou másla, skořice a cukru a společně poduste. Trvá to pár minut.
V nepřilnavé pánvi si nasucho opražte strouhanku. Bokem rozpusťte máslo.
Do hlubokého talíře dejte porci šišek, přidejte rozvar, posypte strouhnakou a cukrem a přelijte máslem. Ihned podávejte.
Moje tipy:
- Rozvar můžete udělat třeba tehdy, když máte měkčí, více zralé švestky, které se už na knedlíky nehodí.
- Rozvar si také můžete udělat dríve a uchovat v lednici, nebo vychladlý po částech zamrazit a pak jen použít dle potřeby.
- Jakmile šišky vychladnou, skladujte je v uzavřené nádobě nebo pod pokličkou, jinak brzy osychají. Ohřát se pak dobře dají nad párou.
- Pozor při pražení strouhanky, raději zvolte střední až nižší teplotu, aby se strouhanka nepřipálila. Je to hned!
- Pokud chcete, můžete místo strouhanky použít mák. I tahle variace chutná fantasticky.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá