Cuketové pesto s česnekem, sýrem a olivovým olejem skvěle dochutí těstoviny i maso. Příprava je snadná
31. 8. 2022 Vaření
Z cukety už jste vyzkoušeli všechno možné. A co takhle cuketové pesto? Nemusíte připravovat jen to bazalkové. Zjistěte, jak se cuketové pesto připravuje krok za krokem a jak ho můžete vyladit k dokonalosti.
Co je pesto
Pesto je chutná a aromatická omáčka, která pochází ze slunné Itálie. Typická je pro oblast okolo Janova. Využít ji můžete nejen na těstoviny, ale i ke grilovaným a pečeným masům nebo na topinky. Dochutíte s ní i dip. Většinou se připravuje pesto bazalkové, ale nic nebrání tomu, abyste si připravili pesto i z jiných surovin. Pesto je velmi praktické, protože urychlí přípravu jídla. Nevaří se, jen se nakonec přimíchá k těstovinám, nebo dalšímu hotovému jídlu. Skvělá je na něm jeho dostupnost. Snadno si ho připravíte doma. Využít při tom můžete i ingredience ze zahrádky. Připravte si cuketové pesto na zimní měsíce.
Mohlo by vás zajímat
Co je třeba na přípravu cuketového pesta
Na přípravu budete potřebovat: 300 g cukety, 20 g ořechů, 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu, 10 g lístků bazalky, 1 nasekaný stroužek česneku, ½ lžičky soli, pepř a ca. 90 ml extra panenského olivového oleje.
Ořechy se v tradičním receptu používají piniové. Dají se ale využít i mandle, kešu, nebo také vlašské ořechy. Poměrně často se jednotlivé druhy ořechů kombinují. Co se týká sýru, mělo by se jednat o aromatický vyzrálý sýr typu parmezán, Pecorino. Variantou, kterou můžete zvolit, pokud budete pesto hned zpracovávat, je sýr typu ricotta.
Náš tip: Připravte si bazalkové pesto podle tohoto videonávodu:
Jak připravit cuketové pesto
Cuketu dobře omyjte, osušte, odřízněte konce a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do síta, trochu osolte a nechte půl hodiny odležet. Zatím z ní vykape přebytečná vlhkost. Ořechy nasucho opražte na pánvi, pak je odložte stranou a nechte vychladnout. Omyjte bazalku a důkladně ji osušte. Vložte do mixeru, spolu s oříšky, polovinou oleje, česnekem, solí, pepřem a sýrem. Vše rozmixujte. Přidejte zbývající olej a mixujte dokrémova. Připravte si čistou skleničku, přesuňte do ní pesto a nechte zchladit.
Připravit si můžete i výborné špenátovo-cuketové pesto.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak pesto skladovat
Nejlépe vydrží ve sklenici s dobře přiléhajícím víčkem v lednici. Do 4 dnů je ale vhodné ho sníst. Déle, až 3 měsíce, vám ovšem vydrží v mrazáku. Pesto zmrazte v malých dávkách, abyste vždy mohli vyjmout jednu kostku na přímé využití.
Zdroje informací:
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://anitalianinmykitchen.com
https://www.giallozafferano.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 21 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč