Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

bezinkový likér
Zdroj: Pixabay, RitaE

V září a říjnu dozrávají bezinky. Plody černého bezu si můžete připravit kromě jiného i jako výborný bezinkový likér plný chutí a síly. Přečtěte si, jak na něj, abyste si ho mohli užívat po dlouhé chladné měsíce.

Proč si dát bezinky

Keř černého bezu byl dříve důležitou rostlinou. Byly mu totiž dříve připisovány magické účinky. Měl chránit před bleskem i veškerými zlými kouzly. Jeho vůně není příjemná hmyzu ani hlodavcům. Ovšem pro lidi je víc než skvělý. Využívají se nejen květy černého bezu, ale také plody. V bezinkách se ukrývají nejen cukry, ale i kyselina jablečná, třísloviny, pektin, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselina panthotenová. Naše babičky si tento přírodní poklad sbíraly a připravovaly z něj sirupy, vína, povidla, ale právě i likéry. Bezinkový likér pak užívaly nejen na zahřátí. Nezapomínejte, že bobule je třeba před jídlem vždy tepelně upravit. 

Jak přichystat bezinky na likér

Bezinky je třeba sklízet opatrně, aby plody neopadaly. Doma je co nejdříve zpracujte. Opláchněte je ve studené vodě a nechte okapat. Pak plody otrhejte, nejlépe za pomocí vidličky.

Náš tip: Z bezinek si můžete připravit i sirup podle tohoto receptu

Jak využít kávu pro bezinkový likér

Do některých variant likérů se přidává káva. Původně se do nápoje s cukrem dávala mletá káva a vše se vařilo dohromady. Dnes si můžete připravit filtrovanou kávu nebo silné espresso.

Jak připravit bezinkový likér

Když budete pracovat s bezinkami, myslete na to, že velmi dobře barví. Budou se hodit rukavice i oblečení, které může být špinavé. Postupujte podle tohoto receptu. Do hrnce nalijte odměřenou vodu, přidejte kuličky černého bezu a vařte čtvrt hodiny. Druhý hrnec připravte na pasírování. Dejte do něj cedník, na něj plátýnko. Přes něj budete co nejlépe vymačkávat šťávu. Ideální je tento krok provádět venku, kde nemůžete nic obarvit. Do hrnce s bezinkami přidejte cukr, kávu a vanilkový cukr (nebo zrníčka vanilky). Přiveďte vše k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Zhruba pět minut. Nechte vychladnout, a pak dejte směs do druhého dne do lednice.

Druhý den přidejte rum, dobře promíchejte a nalijte do dokonale vymytých sklenic. Sklenice dobře uzavřete a skladujte v chladu, kde by měl bezinkový likér vydržet alespoň dva roky. Cukr s rumem působí jako konzervanty, takže se nekazí.

Pokud nechcete kávovou variantu likéru, můžete si připravit nápoj z bezinkové šťávy, cukru, skořice, hřebíčku a vodky podle tohoto receptu na bezinkový likér

Zdroj informací:
https://sever.rozhlas.cz/cerny-bez-nedoceneny-lek-nasich-babicek-6861466
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více