Jednoduchá tvarohová štola: Voní máslem, rozinkami a rumem a podle názorného videa ji zvládne připravit každý
28. 11. 2022 Vaření
Klasická štola se připravuje z kynutého těsta. Tvarohová štola je také plná sušeného ovoce, nemusíte ji ale nechávat odležet. Proto ji můžete připravit kdykoliv, je vláčná a výborná. Využijte naše tipy.
Kdy péct tvarohovou štolu
Kynutou štolu je třeba chystat alespoň tři-čtyři týdny předem, aby se rozležela a byla vláčná. Tvarohovou štolu ale můžete péct na poslední chvíli. Její příprava není komplikovaná a a zvládne ji každý. Štola se do světa dostala z Německa a jako taková je známá už od 14. století. Nejznámější variantou je drážďanská štola, která je dokonce chráněna ochrannou známkou. Štola původně měla připomínat Ježíška zabaleného v peřince jako symbol Vánoc. Na rozdíl od vánočky je hutná a má na povrchu krustičku z másla a cukru. Díky tomu se dá, nakrájená na plátky, podávta také místo cukroví.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí chybět v tvarohové štole
Základem je samozřejmě tvaroh, využít můžete měkký i tučný. Většinou se používá hladká, někdy ale i polohrubá mouka. Kromě vajec by nemělo chybět máslo. Nadýchanosti docílíte kypřicím práškem. Budete také potřebovat rozinky předem naložené v rumu (dejte je do hrnku, zalijte rumem, aby byly ponořené a nechte je tak alespoň hodinu, lépe přes noc), kandované ovoce a kůru z citronu, a ořechy. Většinou se využívají vlašské ořechy či mandle.
Někdy se dovnitř štoly ještě dávají kousky nebo váleček marcipánu. V tom případě z těsta vyválejte obdélník a do jeho středu dejte váleček z marcipánu. Jednou delší stranou zakryjte marcipán a druhou přitlačte navrch. Výsledek bude vypadat jako vlna. Po upečení nesmí na povrchu štoly chybět pověstná vrstva másla a moučkového cukru.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit tvarohovou štolu
Na přípravu tvarohové štoly si přichystejte: 500 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 150 g másla, 150 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkové esence nebo 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 100 g rozinek a rum na jejich naložení, 50 g směs opražených oříšků a kandované citrusové kůry, máslo na potření a moučkový cukr na posyp.
Jak na to? Den předem namočte rozinky do rumu. Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odvažte mouku, přidejte máslo a další suroviny, oříšky a rozinky vložte nakonec. Zpracujete do těsta a přendejte ho na vál. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Rukama těsto roztáhněte na délku plechu a aby bylo vysoké zhruba 3 cm. Jeden konec těsta přehněte (vznikne vlna, jako bylo popisováno u použití marcipánu) a přeneste na plech. Těsto potřete máslem a dejte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, pak snižte teplotu na 150 °C.
Během pečení zhruba třikrát těsto potřete máslem. Stav upečení zkontrolujte špejlí. Pokud vyjde čistá, vyndejte štolu z trouby. Hned ji znovu potřete máslem a posypte moučkovým cukrem s vanilkou. Navrchu by měla být silnější vrstvička. Případně ji potřete ještě jednou a znovu posypte moučkovým cukrem.
Mezi velmi oblíbené recepty patří vánoční tvarohová štola Pavlíny Berzsiové. Známá cukrářka používá, kromě citronové kůry i citronovou šťávu a z těsta vyválí asi 3cm plát, který roluje do rolády, ale nedoroluje až do konce.
Jak uchovávat tvarohovou štolu
Kynutá štóla potřebuje rozležet, tvarohovou můžete sníst hned, ale prospěje jí den-dva uležení, a krojit ji je lepší až pak. Vychladlou ji zabalte do v alobalu a uložte třeba do spíže nebo na balkon. Vydrží zhruba dva až tři týdny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Sladká tečka po štědrovečerní večeři: Dáte přednost muzice, cukroví nebo štrúdlu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
Pověstná drážďanská vánoční štola je plná rozinek, ovoce a mandlí a voní po kořením. Takhle snadno se dělá
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej