Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marinovaná vejce na asijský způsob jsou netradiční chuťovkou vonící kořením. Příprava je snadná, stačí jen voda, čaj a koření
Zdroj: Wikimedia Commons, By Daniela Eftimova - Own work, CC BY-SA 4.0

Máte rádi vajíčka na všechny způsoby? Pokud zároveň patříte k milovníkům asijské kuchyně, můžete vyzkoušet jejich kořeněnou verzi – čajová nebo marinovaná vejce. Mají tmavý nebo mramorovaný povrch a výjimečnou chuť. Jen pozor na záměnu s podobnou pochoutkou – černými vejci. To už je trochu jiná specialita.

Vejce, která zčernají

Čajová či marinovaná vejce jsou jednou z oblíbenou asijských dobrot, jsou známá i u nás a mnozí si ji často pletou s černými vejci. I když jsou tato v celku uvařená vajíčka na povrchu tmavší, s vyhlášenými černými vejci nemají nic společného. Tato poměrně specifická pochutina je součástí čínské kuchyně a je známá rovněž jako stoletá nebo tisíciletá vejce.

Černá vejce se podávají samotná jako předkrm a připravují se speciálním způsobem – nakládáním vajec (obvykle se používají kachní) do roztoku kuchyňské soli, hydroxidu vápenatého a uhličitanu sodného na dobu 10 dnů. Dochází tak k chemické reakci, díky níž se barva vajíčka mění na černou – bílek je tmavý a průsvitný a žloutek šedo-zelený. Zrání také dodává vajíčku zvláštní chuť podobnou sýru s modrou plísní. Připravit tuto čínskou specialitu je poměrně složité, oproti tomu čajová vejce uděláte poměrně snadno i doma.

Trochu jednodušší vajíčka po čínsku

Čajová vejce sice rovněž pocházejí z Číny, po rozkrojení ale vypadají jako úplně normální vajíčka uvařená natvrdo. Na rozdíl od černých vajec je snadno připravíte sami a nebudete potřebovat žádnou speciální směs ani na ně nebudete muset čekat několik dnů. Bude vám stačit obyčejný nálev ze sójové omáčky, čaje a různých druhů koření, v němž se vajíčka krátce povaří. V Číně se tato vajíčka podávají jako rychlá svačinka a jde o oblíbené pouliční jídlo. Výborná jsou teplá i studená a podávat se mohou i jako hlavní jídlo s rýží a sójovou omáčkou.

Recept na čínská čajová vejce

Čajová vejce se vyznačují mramorovaným povrchem, kvůli němuž jsou občas označována jako mramorovaná vajíčka. Tento efekt vzniká jednoduchým způsobem, a sice tak, že se vajíčko nejprve uvaří ve skořápce, pak se skořápka po celém povrchu naklepe, aby popraskala, a nakonec se vajíčka povaří v nálevu ze sójové omáčky, černého čaje a směsí koření. Obvykle se používá koření pěti vůní, jehož součástí je badyán, skořice, fenykl, hřebíček a sečuánský pepř.

Marináda se prasklinkami dostane dovnitř, což vytvoří mramorovaný vzhled, a navíc dodá vejcím příjemně aromatickou chuť a vůni. Vejce se vaří hodně dlouho a podle tradičního receptu se vaří hodně natvrdo, což specialitu odlišuje od marinovaných ramen vajec. Dnes se ovšem dává přednost receptům s kratší dobou úpravy, díky níž mají vejce žloutek také tekutější. A jak tedy tato vejce připravíte?

Budete potřebovat: 6 větších vajec, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci lístků černého čaje, 2 až 3 lžíce pomerančové kůry, 1 malá tyčinka skořice nebo ½ čajové lžičky mleté skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 lžičku drceného sečuánského pepře nebo ¼ lžičky hrubě mletého černého pepře, 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru.

Postup: Vejce dejte do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená. Přiveďte je k varu a vařte 1 až 2 minuty. Pak na každé vejce postupně jemně poklepejte hřbetem lžíce, aby povrch popraskal. Vejce vraťte do hrnce a doplňte asi 1 a ½ až 2 šálky vody.  Přidejte sójovou omáčku, čaj, pomerančovou kůru, skořici, badyán, pepř, sůl a cukr a pořádně promíchejte. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a nechte vařit. Vařte tak dlouho, jak pevný chcete mít žloutek. Obvyklá doba varu je 2 až 3 hodiny, ale můžete je vařit i kratší dobu, cca 30-45 minut pro měkčí žloutek.

Korejská marinovaná vejce 

Podobnou pochutinou jsou i marinovaná vejce mayak eggs, která ovšem pocházejí z Koreji a jsou jednou z typických součástí polévky ramen. Často se ale podávají i jako hlavní jídlo s rýží a kvašenou zeleninou kimchi. I tato vejce mají tmavý povrch díky naložení ve speciální marinádě ze sójové omáčky a chilli koření, v níž se nechávají přes noc. Vajíčka se předtím jen krátce povaří, jejich žloutek zůstává krásně tekutý. Jejich chuť je příjemně pikantní a trochu návyková. Ne nadarmo se jim někdy říká drugs eggs (drogová vejce). Korejská vejce si můžete připravit podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 1 červenou chilli papričku, nakrájenou nadrobno, 1 zelenou chilli papričku, jemně nasekanou, 3 stroužky česneku, jemně nasekané, 1 lžíci opražených sezamových semínek, ½ šálku japonské sójové omáčky, 1 lžičku tmavé sójové omáčky, ½ šálku vody, ¼ šálku medu a ¼ šálku najemno nakrájené jarní cibulky.

Postup: V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Do vody opatrně vložte vejce, snižte teplotu a vejce vařte 6 minut. Slijte je a opláchněte pod studenou vodou, aby se ochladila. Mezitím ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu. Vejce opatrně oloupejte a vložte je do marinády. Uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny nebo přes noc. Před podáváním vyjměte vejce z marinády, rozkrojte je napůl a posypejte nasekanou cibulkou.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více