Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

LogoFenomén internetového nakupování slaví úspěch i u nás. Hlavní devizou internetového nakupování je možnost rychlého srovnání zboží a získání informací o tomto zboží na stránkách obchodů, výrobců a v neposlední řadě také v diskuzích uživatelů.

E-obchody neomezuje prostorová dispozice, proto je jejich nabídka v porovnání s kamennými obchody větší a variabilnější, obdobně jsou i cenově výhodnější právě e-obchody. U většiny internetových obchodů také naleznete poradnu (infolinku, diskuze), v níž jsou poskytovány další informace o zboží a zodpovídány dotazy zákazníků.
 

Vrácení zboží a reklamace

Právě reklamace je nejčastějším strašákem internetového nakupování. Jelikož nemá nakupující možnost zboží na místě vyzkoušet, má často pocit, že kupuje zajíce v pytli. Málo známou skutečností však je, že nakupující má možnost vrátit zboží zakoupené přes internet do 14 dnů od dodání bez udání důvodu a bez sankcionování (kromě asi 3-4 výjimek). Záruční servis a reklamace se dále řídí podle podmínek platných pro ČR.
 

E-nákupy v zahraničí

Kromě nákupu na domácích e-obchodech, skýtá internet pro svou bezbřehost, jejímž prostřednictvím se uživatelé ocitají nejen za humny domu, hranicí kraje, státu, ale také kontinentu i e-nakupování v zahraničí. Odklikání zboží v zahraničním e-obchodu je velmi snadnou záležitostí, ale to je stále bohužel vše, co je poměrně jednoduché při nakupování zboží v zahraničí prostřednictvím internetu.

Otázkou stále zůstávají možnosti platby, reklamace a legislativa jednotlivých zemí.
 

Možnosti platby

U zahraničních obchodů se rozhodně nesetkáte s platbou na dobírku, ale zboží musíte nejprve zaplatit, aby mohlo být expedováno. Možností plateb je několik, ovšem ne všechny jsou podporovány. Z České republiky můžete platbu odeslat prostřednictvím bankovního převodu (zde pozor na poplatky, které někdy mohou být i vyšší než cena nakupovaného zboží), kartou (ta musí mít povoleny platby do zahraničí) nebo pomocí PayPal či jiné elektronické peněženky.

S placením zboží dopředu je spojeno riziko míry důvěryhodnosti a solventnosti zahraničního e-obchodu a riziko zneužití informací o platební kartě či jiném platebním médiu. Pokud obchod nemáte ověřen, je možné, že existuje pouze jako webová stránka.

Zboží v zahraničních e-obchodech láká především nízkou cenou, která je často alespoň o 10 % nižší. Musíte si ovšem uvědomit, že nezaplatíte jen uvedenou cenu. K platbě je nutné rovněž připočítat poštovné či sazbu doručení a možné clo, přičemž ne všechny obchody podporují zasílání zboží do "Východní Evropy a ostatních zemí".
 

Legislativa

Při nákupu v zahraničním e-obchodě je zapotřebí počítat i s odlišnou legislativou dané země. Různé mohou být například lhůty pro vrácení zboží (tzv. lhůty na rozmyšlenou) a mohou se tak i poměrně výrazně lišit od českých 14-ti dnů. Obdobně různorodá je i platba daně nejen v jednotlivých zemích, ale také v zemích v rámci EU či USA.
 

Reklamace a servis

U nákupu ze zahraničí jsou podmínky reklamace a záručního servisu často složitější než při nákupu na domácí půdě. Problémy s reklamací zboží zakoupeného v zahraničí mohou vzniknout velice snadno a rychle, nejčastěji můžete narazit na odlišnou záruční dobu zboží a možnosti kde zboží reklamovat.

Měli byste pamatovat na to, že ne u všech firem či prodejců můžete zakoupený produkt reklamovat v jejich české pobočce. Nezřídka se setkáte s tím, že zboží je nutné reklamovat v zemi nákupu či s tím, že firma nabízí bezplatný záruční servis pouze v zemi nákupu.

Zvláště při nákupu elektroniky nebo bílého zboží v zahraničí jsou důležité nejen údaje o ceně, dani, způsobu doručení, ale především o záručním servisu, reklamačním řádu, možnosti uplatnění reklamace. Právě z důvodu snadné dostupnosti záruky a servisu je pro spotřebitele v případě těchto druhů zboží jistější nákup v domácích internetových obchodech

Komentáře

katka

1. 7. 2009 16:19

je mozne vyuzit i paysec?ja si to poridila pres hellomobile.

Jenda

30. 5. 2009 12:16

Ano, nádobí nakupujeme už jen v panvicky.cz, i když to mají u nás v ulici v kamenné prodejně. Beztak taky od nich.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čokoládového fondue

Den čokoládového fondue

Čokoládové fondue je tím pravým řešením, pokud máte velkou chuť na čokoládu, ale jen málo času. Příprava této pochutiny je totiž velice jednoduchá.… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli