Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
13. 3. 2023 Vaření
Máte rádi vánoční štolu, ale je na vás moc hutná a moc sladká? Zkuste tuhle snazší verzi z tvarohu a listového těsta. Chutí klasickou štolu velmi připomíná, ale na přípravu je mnohonásobně snazší a také není tak hutná.
Závin 100x jinak
Jestli nějaký moučník umí snad každá hospodyňka, pak je to asi klasický jablečný závin z listového těsta. Ten se často plní různými náplněmi od jablečné přes tvarohovou až po makovou. Ale vždycky, tak jako tak, připomíná klasiku. Mně jednou napadlo, zkusit propojit chutě dvou moučníků a zároveň využít předností obou.
Máme doma moc rádi štolu, peču ji podle mé kamarádky a pekařky Ivy, ale přece jen jde o zdlouhavější a na suroviny náročnější moučník. Výsledné pečivo je navíc dost hutné a syté, což ne každému vždy vyhovuje.
Závin z listového těsta je oproti tomu vyloženě rychlovka, uvnitř vláčná, zvenku křehká a křupavá. A když tvarohovou náplň i závin samotný dochutíte a na závěr dozdobíte podobnými ingrediencemi jako štolu, bude taky podobně chutnat. Ale! Zůstanou benefity závinu, kterými jsou právě snadnost přípravy a lehkost moučníku.
Mohlo by vás zajímat
Závin s chutí Vánoc
Na závin budete potřebovat: 1 rozválené listové těsto, 1 tvaroh v alobalu (je tužší a pro tento účel lepší), 1 vejce + jedno na potření, 3 lžíce cukru, rozinky macerované v rumu (asi lžíce) a kandované ovoce (dle chuti), případně plátky mandlí na ozdobu.
Jak na to: Listové těsto rozvineme, všechny suroviny na náplň (tvaroh, 1 vejce, cukr, rozinky a kandované ovoce) smícháme a náplň naneseme na těsto. Zavineme jako závin, ale uprostřed hranou dlaně vytlačíme rýhu jako u štoly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kandovaným ovocem a plátky mandlí a pečeme při 200 stupních dozlatova. Hotový vychladlý závin pocukrujeme.
Moje tipy:
- Listové těsto jsem koupila v akci, když už procházelo, a vyšlo mě na 10 Kč. Dohromady s tvarohem a dalšími surovinami stál celý závin asi 50 Kč.
- Závin můžete posypat libovolnými oříšky, barevně hezky vyniknou třeba i nasekané pistácie.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit