Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte kváskové langoše! Mají krajkově okatou střídu provoněnou listy medvědího česneku
30. 3. 2023 Vaření
Kdo by neměl rád nadýchané, dokřupava a dozlatova usmažené langoše! Zkuste je připravit maličko jinak, bez droždí a s žitným kváskem. Drobně nakrájené listy medvědího česneku v těstě langoše příjemně provoní a těsto je připraveno tak, že na své usmažení v lednici počká i několik dnů.
Když pekařka promluví...
Recept na kváskové langoše vychází z receptu na langoše s droždím, který doma děláme už roky. Tady je droždí nahrazeno kvasem, těsto ochuceno krájeným medvědím česnekem. Sezóna „medvěda“ je velmi krátká, takže během roku děláme langoše z těsta klasicky a ochutíme je potřením česneku rozmixovaného v troše vody nebo vmíchaného do kysané smetany…
Co budeme na langoše potřebovat? Rozkvas: 50 g žitného kvásku, 50 g vody, 50 g hladké mouky
Dále:
450 g hladké mouky
170 g vody
125 ml sladké smetany
1,5-2 rovné lžičky soli
1/4 rovné lžičky jedlé sody
1-2hrsti medvědího česneku
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Připravit těsto je až směšně jednoduché. Opravdu není třeba ani autolýza, ani jakékoliv překládání – to vše je zcela zbytečné, je to možné vypustit, protože těsto bude dlouho kynout v lednici a také ho pak netvarujeme do bochníku atd.
Suroviny na rozkvas rozmícháme a necháme přibližně 2-4 hodiny vykvasit. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek všech surovin, medvědí česnek drobně krájený. Krátce umícháme robotem (3-5 minut) a v zakryté míse necháme v teple místnosti 1 hodinu kynout. (V letních horkých dnech bude stačit sotva 15-20 minut.) Pak těsto uložíme minimálně na 24 hodin do lednice a spotřebujeme do 3-5 dnů.
Jedlým olejem pomastíme plochý talíř – můžeme i prsty, těsto se na ně při roztláčení nebude lepit. Z těsta kousek ukrojíme, na talíři roztáhneme, roztlačíme na tenčí placku, necháme 5 minut odpočinout a pak v rozehřátém oleji dočervena usmažíme – z každé strany cca 3 minuty.
Hotový langoš na talíři potřeme zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem. Nebo langoš potřeme vodou, s rozetřeným stroužkem česneku, pokapeme dobrým kečupem a posypeme sýrem.
Drobečky z ošatky
- Do těsta můžeme přidat místo medvědího česneku třeba sekané kopřivy, petrželovou nať nebo bylinky zcela vynechat.
- Do kváskových langošů využijete přebytečný kvásek z lednice.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak zpracovat medvědí česnek. V kuchyni se používá nejlépe v syrovém stavu
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě