Retro dort Florida: Nadýchaný piškot s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou frčí dodnes a takhle snadno se připravuje
18. 4. 2023 Vaření
Vzpomínáte občas s láskou na klasické zákusky starých dobrých cukráren? A pamatujete si na dort Florida? Pokud jste viděli poslední díl pořadu Buchty po ránu, možná jste zaznamenali, že právě tento dort byl jedním z těch, které se v něm pekly. V minulosti patřil k nejoblíbenějším, dnes jej bohužel zas tak často neseženete. Není však nic snazšího, než si jej připravit doma.
Lehké řezy s ovocem
Dorty všech druhů a příchutí patří k nejoblíbenějším moučníkům vůbec. Zajít si do kavárny nebo cukrárny na kávičku s dortíkem bylo oblíbenou kratochvílí v minulosti a je i dodnes. Jen nabídka se proměňuje - zatímco dnešní cukrárny nabízejí moderní luxusní dorty, často z různých koutů světa, v minulosti vitrínám cukráren vévodily šlehačkové dorty, zákusky s máslovými krémy nebo s ovocem zalitým želé.
Pokud jste těm hodně máslovým a krémovým zákuskům nefandili, nabídka zas tak velká nebyla. Pro milovníky svěžejších ovocných zákusků tu však byl dort Florida, které se také často prodával ve formě kostek jako řezy Florida.
Mohlo by vás zajímat
Florida - zákusek ze tří vrstev
Třívrstvý dezert byl kdysi velmi populárním. Šlo o lehký a lahodný zákusek, který se dal připravit kdykoliv během roku v závislosti na tom, jaké ovoce bylo zrovna v sezoně. I když název slibuje nějakou exotiku, v originále se připravoval s meruňkami, snad proto, že toto oranžové ovoce září jako žhavé slunce na Floridě.
Často se ale dělal i s mandarinkami z kompotu, když zrovna nebyla meruňková sezona, nebo vůbec s nějakým tropickým ovocem, třeba ananasem (dříve rovněž z kompotu), čímž se opět odkazovalo k názvu dezertu. Důležité ovšem bylo, aby ovoce bylo krásně zářivé, takže se do Floridy báječně hodily třeba i broskve, ať už čerstvé nebo kompotované.
Pudink můžete udělat i domácí
Základem dortu Florida byl vždy piškotový korpus, na něm vrstva pudinkového krému s ovocem a vše završeno nadýchanou šlehačkovou vrstvou. Pudinkovou vrstvu můžete klasicky udělat z vanilkového pudinku, do kterého zašleháte máslo.
A nebo si můžete krém připravit rovnou od základu jako domácí pudink ze žloutků a kukuřičného škrobu. Občas jsou řezy Florida zaměňovány se zákuskem, jemuž se říká „obližprst“. I ten se skládá z piškotu a pudinku, ale chybí v něm ovoce a šlehačku v něm nahrazuje bílkový sníh.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na retro dort Florida
Pokud si Floridu pamatujete z dřívějška nebo vás prostě tento lehký dezert jen zaujal, snadno si jej nyní můžete přímo podle receptu cukráře Josefa Maršálka tak, jak jej dělal v pořadu Buchty po ránu. Jak na to?
Budete potřebovat: 200 g bílků, 160 g cukru krupice, 170 g hladké dortové mouky, 65 g mléka, 60 g oleje, 2 g soli, 6 g prášku do pečiva.
Na krém si připravte: 100 g žloutků, 100 g cukru krupice, 500 g mléka, 40 g kukuřičného škrobu, 120 g másla, vanilkový lusk.
Na dokončení: 500 g šlehačky a 300 g meruněk nebo směsi ananas, broskví a meruněk, mikro bylinky na ozdobu.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přisypejte cukr se solí a vyšlehejte tuhý sníh. Dejte si pozor, aby se nepřešlehal.
- Do sněhu přilijte mléko a olej a rychle a krátce zamíchejte. Poté přisypejte mouku a prášek do pečiva. Poté směs prošlehejte dohladka, aby v ní nebyly hrudky.
- Těsto nalijte do dortové formy, jejíž dno jste předtím vyložili pečicím papírem a rozetřete je pořádně do stran. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C horkovzduch a pečte asi 25-35 minut. To, zda je korpus upečený, zkontrolujte špejlí.
- Do hrnce dejte 20 g z celkového množství másla, pak přidejte mléko, kukuřičný škrob, žloutky, cukr a semínka z vanilkového lusku. Tuto směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte nejméně dvě minuty do zhoustnutí. Pudink zakryjte fólií potřenou olejem a nechte vychladnout v lednici.
- Žloutkový krém prošlehejte nejprve samotný, poté přidejte povolené máslo a vyšlehejte hladký krém. Korpus vložte do jiné formy, jejíž boky vyložíte fólií nebo pečicím papírem a potřete jej žloutkovo-máslovým krémem. Na krém rozdělte ovoce a dejte aspoň na hodinu vychladit do lednice, klidně i přes noc.
- Nakonec vyšlehejte dobře vychlazenou smetanu dotuha a rozetřete ji na krém s ovocem tak, aby se nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Ze zbylé šlehačky můžete pomocí cukrářského sáčku vytvořit na dortu ozdoby. Nakonec dozdobte dort zbytky ovoce, čerstvými bylinkami, můžete jej i posypat strouhanou čokoládou nebo kakaem.
Náš tip: Máte-li rádi různé řezy a pudinkové moučníky, můžete si připravit rovněž tento vynikající pudinkový moučník podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie
Se začátkem září nastává pro rodiče období chystání školních svačin. Někteří rodiče tuto záležitost řeší penězi, aby si děti koupily, co chtějí.… Číst více
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Pro ty, kteří jsou odchováni školními jídelnami,… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám… Číst více
Den obložených housek
Obložená houska je ideální svačina. Rychlá příprava, snadné skladování a ani to není kdovíjak drahé. Stačí rozkrojit oblíbené pečivo, namazat máslem… Číst více
Hurá zpátky do školy! Inspirujte se svačinami, které děti zaujmou a neskončí na dně aktovky
Svačina je velice důležitá část jídelníčku, která by neměla být opomíjena a vynechána. Díky svačině nejsou děti během dne unavené a lépe se soustředí… Číst více
Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Svačina pro malé nezbedy: Specialistka Margit Slimáková radí, jak ji doma nachystat levně a pestře
Domácí svačina je to nejlepší, co našim malým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na pevnou šlehačku? S naším návodem to zvládnou i začátečníci
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 7 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 20 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Kardinálské řezy jako z vídeňské cukrárny: Lehounký sněhový moučník, do kterého využijete sezónní ovoce
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!