Květák smažený v bramborovém těstíčku se sýrem voní majoránkou a je krásně křupavý. Nejdůležitější je správná hustota těstíčka
29. 5. 2023 Vaření
Smažený květák je oblíbený napříč generacemi. S vařenými bramborami a tatarskou omáčkou je často na obědovém jídelníčku mnoha restaurací. Při jeho přípravě není nutné používat klasický trojobal. Experimentovat můžeme i s různými těstíčky.
Jak osmažit květák
Smažený květák většinou připravujeme v klasickém trojobalu, a přitom se nabízí spousta variant. Není nutné používat jen strouhanku, mouku a vajíčka. Jednou z možností je i bramborové těstíčko.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat s květákem před smažením
Aby květák skvěle chutnal, byl svěží a křupavý, je třeba ho oblanšírovat. Nejprve uvařte vodu. Osolte ji a do vroucí vody dejte květák. Vařte asi minutu až dvě. Do misky ve dřezu zatím dejte studenou vodu a led. Květák hned přesuňte do ledové lázně a prudce ho ochlaďte. Květák slijte a nechte okapat.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na bramborové těstíčko na květák
Kromě brambor je na těstíčko zapotřebí sýr. Tady si můžeme pohrát s jednotlivými druhy sýrů. Výborné jsou ty aromatičtější. Vyzkoušet můžeme uzený sýr, nebo třeba čedar, parmazán. Dále budeme potřebovat vejce, mléko a trochu strouhanky.
Těstíčko můžeme ještě chuťově doladit. Hodí se česnek, z koření pak majoránka, kmín, pepř a sůl (podle slanosti sýru). Místo majoránky můžeme použít i další koření, například tymián, oregano nebo pesto z medvědího česneku.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Jak připravit smažený květák v bramborovém těstíčku se sýrem
Na přípravu budete potřebovat: ½ květáku, 3 střední brambory, 60 g sýru, 1 vejce, asi 50 ml horkého mléka, 2 větší stroužky utřeného česneku, 1-2 lžíce strouhanky, hladkou mouku dle potřeby, oregano, mletý kmín, pepř a sůl. Olej na smažení.
Jak na to? Květák rozeberte na menší růžičky a oblanšírujte ho. Dejte vařit hrnec vody a do vroucí vody dejte květák. Vařte zhruba 1-2 minuty. Připravte misku s ledovou lázní. Květák v ní prudce zchlaďte a pak ho slijte a nechte okapat.
Brambory oloupejte a omyjte. Nastrouhejte je najemno a také sýr nastrouhejte najemno. Vše dejte do mísy, přidejte vejce, mléko (dle potřeby), utřený česnek, kmín, pepř a sůl. Oregano nasekejte nadrobno a přidejte do směsi, přidat můžete i trochu strouhanky (dle potřeby). Výsledkem by měla být směs, která bude hezky držet na květáku.
Do hlubokého talíře nasypte mouku, květák v ní obalte, lehce sklepejte nepotřebnou mouku a vložte ho do misky s těstíčkem květák v něm důkladně obalte. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte na ní květák ze všech stran.
Připravte si talíř s papírovou utěrkou a usmažené kousky na něj odkládejte, aby okapal přebytečný tuk. Smažený květák je nejlepší čerstvý. Jako příloha je kromě vařených brambor vhodný i ředkvičkový salát.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?
Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19