Křen je užitečná trvalka: Není náročný na pěstování, odolá suchu i mrazu a v dvojici s vepřovým ovarem je nenahraditelný
15. 7. 2023 Zahrada
Co rozhodně stojí za to pěstovat na malé i velké zahrádce, zejména pokud jste milovníky masa, je křen. Tato vytrvalá rostlina poroste dokonce i bez jakékoli vaší péče. Kořeny pak využijete k ochucení různých pokrmů.
Trvalka či jednoletka
Křen je nejčastěji vytrvalá rostlina, odolá mrazu i suchu. Jediné, co mu nevyhovuje, jsou půdy těžké a přemokřené. Pěstování vytrvalého křenu nazýváme jako "malínský křen", to podle místa vzniku. České země byly dokonce na přelomu 19. a 20. století křenovou velmocí. Nejznámějším místem křenu je už od 17. století právě Malín u Kutné Hory, kde byl také detailně propracován způsob pěstování odrůdy zvané “malínský“.
Existuje i instantní způsob pěstování, a to v podobě jednoleté verze křenu v záhonu v odrůdě Krenox. Jde o bujně rostoucí odrůdu s křehkými kořeny a s příjemně ostrou chutí. Pro tuto metodu se používají celkem dlouhé kořenové řízky – kolem 20 cm a kořen bude mít tloušťku tužky. Ty si seženeme ideálně od sousedů s podzimní sklizní a necháme si je do jara v písku ve sklepě. Vysazují se mělko a šikmo – spodní část řízku je asi 10 cm pod zemí a horní těsně pod povrchem. Před samotným umístěním pod zem je dobré obrousit kořenový řízek hrubou tkaninou, aby se odstranily pupeny a kořeny (bez dolního a horního konce, kde zůstanou). Křen sklízíme na podzim, kdy si připravíme tyto řízky a dobře rostlé kořeny zpracujeme v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Vysazení vytrvalého křene
Jako sazenice využijte kořenové řízky získané při sklizni. Je dobré mít kořeny dlouhé asi 10 cm a připravíme si je ideálně s příchodem podzimu či brzo zjara tak, abychom nemuseli řešit zálivku. Řízky by měli být cca 2 cm tlusté. Řízky se vysazují vodorovně do půdy do hloubky zhruba 30 cm. Stanoviště si dobře před tím vyhnojte kompostem či hnojem. V prvním roce vyrostou nahodile z některých pupenů výhony, které prorostou až k povrchu. Pokud nechcete nechat bujně křen růst bez jakéhokoli zásahu, tak je dobré udělat následující rok jednocení. Motyčkou opatrně odhrneme půdu až k původní části kořene a necháme na ní dva výhony a ostatní odstraníme. Poté opět přihrneme. Během sezóny občas zkypříme okolo a dle potřeby zkraje lehce zaléváme. Tento postup poté pravidelně opakujeme, jinak se křen rozroste po okolí. Sklízíme druhý až třetí rok od zasazení. Křenu bude dobře na slunci a v polostínu. Předpěstované sazenice křenu, pokud nemáte kořenový řízek, se dají sehnat také v zahradnictví.
Co dělat, aby křen měl silné kořeny
Křen vytváří rostlinu v podobě trsu do výšky kolem jednoho metru. Rostliny nenecháváme vykvést, zbytečně se tím vysilují a energii věnují květu a tvorbě semen. Také je potřeba zabránit rozrůstání kořínků. Tenké kořínky totiž v kuchyni neuplatníme. Sklízíme na podzim, když listy zhnědnou. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Takovýto vytrvalý křen může na jednom místě zůstat i desítky let. Sklízíme před prvním mrazíkem. Kořeny vyryjeme ukládáme do písku do sklepa příp. jinak zpracujeme.
Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Příručka Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, Sedliska B.
Kudyznudy.cz: Malínský křen – nejlepší křen na světě
Kutnohorskokolinko.cz: Malínský křen
Nkz.cz: Jak pěstovat křen jako víceletou zeleninu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kávová sedlina do kompostu patří, zbytky masa tam nesmí aneb Praktické informace pro zahradní kompostování krok za krokem
Vejmrda aneb jablečný křen: Oblíbený dip k ovaru je nejlepší z červených jablek, chuť mu dodá vývar
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 1 hodinou
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 23 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
Využití křenu v kuchyni: Český ženšen má všestranné použití. K čemu všemu se hodí?