Arnold Schwarzenegger si výjimečně dá vídeňský řízek, většinou ale jí veganská jídla a miluje dýňovou polévku
29. 7. 2023 V kuchyni s VIP
Jeden z nejúspěšnějších kulturistů v historii, ale také slavný herec a americký politik Arnold Schwarzenegger po celý život podřizuje svůj jídelníček budování a udržování svalů. Překvapivě však téměř nejí maso a dává přednost rostlinné stravě.
Arnie má rád řízek
Bývalý kalifornský guvernér původem z Rakouska v těchto dnech slaví 76. narozeniny. Ačkoli ani jemu se nevyhnuly zdravotní problémy (má za sebou dvě operace srdce), stále se udržuje v kondici.
Nepopírá, že má rád maso, především velký a šťavnatý newyorský steak, který prý umí výborně připravit. Občas si dá hovězí hamburger nebo jako správný Rakušan vídeňský řízek přes celý talíř.
Přesto jeho jídelníček z 80 procent tvoří rostlinná strava! Boří mýty, že pro sportovní úspěchy je nutné jít hodně masa.
Mohlo by vás zajímat
Většinou dává přednost veganské stravě
„Žil jsem v e světě, kde se ukazují reklamy na steaky a na hamburgery s muži za grilem,“ říká. „To je skvělý marketing pro masný průmysl, který prodává myšlenku, že skuteční muži jedí maso. Ale musíte pochopit, je to jen marketing.“
Arnie si potřebné proteiny sice opatřuje občasnou konzumací vajec, kuřecího masa nebo lososa, ale většinou jde o vegetariánské burgery z čočky a fazolí. Herec rád snídá ovesné vločky nebo řecký jogurt s granolou.
K obědu si pokaždé dává zeleninový salát, který doplňuje o rostlinné burgery, výjimečně má na talíři kousek kuřecího nebo rybího masa, někdy si dopřeje vaječnou omeletu.
Večer si Schwarzenegger vždy pochutnává na zeleninové polévce. Má ve zvyku si do polévek přidávat pár kapek dýňového oleje nebo opražených dýňových semínek.
Dýňová polévka
„Dýňovou“ posedlost si přivezl z rodného Rakouska, kde se z dýně připravují především vynikající polévky. Tu má Arnold také velice rád.
A co na dobrou dýňovou polévku potřebujete? 500 g neoloupané dužiny dýně Hokkaido, 80 g oloupané cibule, 20 g oloupaného zázvoru, 50 g olivového oleje, 50 g cukru krupice, cca 1 až 1 ¼ litru vody nebo vývaru, 130 ml pomerančového džusu, 50 ml smetany (min. 31%,), 1 lžíci najemno nakrájené pažitky,1 lžíci citronové šťávy, 4–6 lžiček dýňového oleje, sůl. A jak na to?
- Cibuli nakrájejte najemno, zázvor na plátky, dýni na kostky o hraně 2 cm.
- Ve větším hrnci na středním ohni rozpalte olej, přidejte cibuli a nechte ji za občasného zamíchání zpěnit. Přidejte zázvor, krátce ho orestujte, přisypte cukr a pomalu míchejte, dokud cukr nezíská zlatou barvu.
- Přidejte nakrájenou dýni a asi 1 minutu míchejte. Přilijte pomerančový džus, dobře promíchejte, přiveďte k varu, pák zmírněte oheň a nechte džus téměř vyvařit. Na dně kastrolu by měly zůstat zhruba 4 lžíce tekutiny.
- Přilijeme vodu nebo vývar, promíchejte, opět přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte půl hodiny. Pak vlijte smetanu a citronovou šťávu, dobře promíchejte a nechte vařit ještě 2 minuty.
- Poté polévku propasírujte přes cedník a podle chuti osolte.
- Na talíři pokapejte dýňovým olejem a posypte nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.
Náš tip: Pokud jako slavný Arnie máte občas rádi dobrý řízek, určitě vám přijde k chuti křehký v jogurtovém těstíčku podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
muscleandfitness.com: Old-school eats: Eat like Arnold Schwarzenegger
vegnews.com: How Beans, Lentils, and Veggie Burgers Keep Arnold Schwarzenegger Strong at 75
insider.com: Arnold Schwarzenegger shared his go-to plant based meals, which includes a protein smoothie with a shot of booze
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Základem jsou brambory Základem bramboráku jsou vždy strouhané brambory, česnek, sůl a majoránka. Brambory před strouháním oloupeme. Nastrouháme je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Kvalitní snídaně je základem úspěšného dne. Ne… Číst více
Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu… Číst více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Bramborové placky Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít?… Číst více
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Bulharská varianta bramboráku patatnik spíš než… Číst více
Jak připravit ty nejlepší bramboráky? Vyzkoušejte tři jednoduché rady a vaše bramboráky budou ještě lepší
Bramboráky připravujeme především z nastrouhaných brambor, malého množství mouky a vajec. Patří do nich utřený česnek, který je krásně provoní.… Číst více
Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Dokonalou chuť pravého vídeňského řízku zajistí správné naklepání, hrubší strouhanka i krátké smažení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 9 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Hugh Jackman miluje maminčinu speciální žemlovku z toastového chleba podle tohoto receptu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď