Hit internetu: Zavařené brambory vydrží až dva roky. Připravují se snadněji než okurky, chutnají lépe než jiná zelenina
1. 8. 2023 Ostatní
Brambory jsme zvyklí skladovat především ve sklepech či spížích. Věděli jste však, že se dají, stejně jako mnoho další zeleniny, také zavařit. Nic na tom není a v tomto stavu vám zásoby na chladném místě vydrží až dva roky.
Pozor na teplotu i světlo
Skladování brambor je věčným tématem. Většina odborníků se shodne na tom, že důležitá je pro brambory tma a teplota kolem 5-7 stupňů. V těchto podmínkách by neměly zelenat ani vadnout či klíčit. Pokud by se teplota dostala pod doporučenou hodnotu, hrozí, že nám brambory zesládnou.
Mohlo by vás zajímat
Zásoby na zimu
Když splníme všechny podmínky, které jsou pro vhodné uskladnění doporučeny, můžeme si na zhruba půl roku oddychnout, protože brambory tuto dobu bez problémů vydrží. Je tedy praktické si koupit větší zásobu v době, kdy je dostatek kvalitních brambor, navíc za rozumnou cenu.
Pokud ovšem nemáme možnost dodržet všechny potřebné podmínky, můžeme sáhnout po sice netradičním, ale funkčním způsobu uskladnění. Jednoduše brambory zavaříme, obdobně, jak to děláme například s okurkami.
Tento postup je aktuálně hitem sociálních sítí, takže se můžete snadno inspirovat podle následujícího videa, anebo si přečtete naše rady níže.
Jak na zavařené brambory
Na dvě sklenice o objemu 1,5 litru budeme potřebovat tyto suroviny: 2 kg menších brambor, 3 chilli papričky, 2 mrkve, 6 bobkových listů, 6 stroužků česneku, 2 lžičky semen kopru, 2 lžičky barevného pepře, 4 kuličky nového koření, 2 lžička cukru, 4 lžičky soli a 2 lžičky 70 % octa (můžeme nahradit 10 lžícemi kvasného lihového octa).
Jak na to?
- Brambory oloupeme a vložíme do hrnce.
- Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly všechny pod hladinou.
- Vaříme 3-4 minuty.
- Mezitím nakrájíme papriky a mrkev na silnější kolečka.
- Do každé sklenice vložíme 3 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 1 lžičku semen kopru, 1 lžičku černého, zeleného a růžového pepře a 2 kuličky nového koření.
- Přidáme 1 nakrájenou mrkev, 1 a 1/2 papričky a brambory.
- Posypeme lžičkou cukru a dvěma lžičkami soli. Zalijeme 1 lžičkou octa a vařící vodou. Pevně uzavřeme víčkem.
- Sklenice položíme a zabalíme do deky, kde je necháme chladnout 20-24 hodin. Brambory jsou připraveny ke konzumaci zhruba po dvou týdnech.
- Pokud chcete, můžete zvolit ještě jiný způsob zavařování brambor, a to v mikrovlnné troubě podle našeho návodu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 3 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 4 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 7 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 9 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů