Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srpen na zahradě: Kromě sklizně úrody a boji se škůdci a plísněmi lze sázet saláty, ředkvičky, červenou řepu a další podzimní zeleninu
Zdroj: Freepik

Srpen je zajímavým měsícem pro zahradníky, můžeme se těšit z bohaté úrody zeleniny a ovoce, a zároveň můžeme stále nové věci začít pěstovat. Čekají na nás také různé nástrahy, které nachystala příroda či rozmary počasí. Podívejme se tedy, čím v srpnu zahradě prospějeme, co je potřeba udělat, aby byla zajištěna úroda i příští rok.

Boj se škůdci a chorobami - v hlavní roli plísně

Pravidelně prohlížejte rostliny na příznaky přítomnosti škůdců a chorob. Zejména deštivé a chladné počasí svědčí šíření obávané plísně na rajčatech či okurkách. Pokud naleznete postižené rostliny, zasáhněte rychle a použijte organické nebo ekologicky šetrné metody, abyste minimalizovali použití pesticidů. Pokud už je poškození větší, tak pamatujte, že prostředky mají ochrannou lhůtu a během té nesklízejte ošetřené rostliny.

Výsev zeleniny pro podzimní sklizeň

V srpnu je ideální čas začít s výsevem podzimní zeleniny, jako jsou saláty, špenát, ředkvičky, ozimá cibule, mrkev či červená řepa. Myslete na to, že některé druhy vyžadují delší dobu k zrání, a proto je dobré je vysévat včas. Pokud nemáte aktuálně volno v záhoně, je možné si zeleninu klasicky předpěstovat a sázet ven až vzrostlé sazeničky.

Sklízíme včas a chystáme semínka

Během srpna se můžete těšit z úrody mnoha druhů zeleniny a ovoce. Sklízejte a sbírejte zralé ovoce a zeleninu včas, abyste zamezili přezrání, úbytku chuti či dokonce ztráty dalšího kvetení.  

V neposlední řadě se skvěle dá chystat i na další sezónu, a to sběrem semínek. Spousta rostlin se dá takto vypěstovat a vy si lehce a levně zajistíte semínka na další rok. Posbíraná semena uložte na chladné a suché místo a označte si je, abyste i na jaře věděli, co vlastně vyséváte. 

Zalévání a hnojení

V srpnových horkých dnech je nezbytné pravidelně a dostatečně zalévat záhony, ovšem v případě velkého sucha nezapomínejte ani na ovocné keře a stromy. Pamatujte, že hloubka zavlažování je důležitá - zalévejte tak, aby voda pronikla až k hlubokým kořenům rostlin. Pro zamezení plísní a chorob zavlažujte ráno nebo večer a ke kořenům. 

Pravidelné hnojení je klíčové pro udržení živinové rovnováhy v půdě. Nebojte se především přírodních životabudičů, které si jednoduše vyrobíte z toho, co máte na zahradě či doma k dispozici. Použijte hnojivo s vyšším obsahem draslíku, které podpoří tvorbu plodů a upevnění rostlin. Vyhýbejte se nadměrnému hnojení dusíkem, který by mohl vést ke zvýšenému růstu listů a oslabit tvorbu plodů.

Jahodové starosti - stříháme, hnojíme, sázíme

První polovina srpna je ideální doba pro zastřižení jahodníků. Ne každý je příznivcem této metody, ale pokud k tomuto kroku chcete přistoupit a udělat v záhonu s jahodami pořádek, tak určitě právě teď a ne později. Jahodníky by měly mít šanci před zimou ještě nabrat sílu. Po sklizni také přistupujeme k hnojení a vhodné je jahodníky přihnojit zeminou či proleželým kompostem, aby nedocházelo k jejich obnažování. Záhony samozřejmě udržujeme bez plevelů. Také je vhodná doba k sázení nových sazenic jahodníků.

Stromy prořežeme a odstraníme poškozené plody

Pro zajištění kvalitní úrody je nutné v srpnu odstranit přebytečné plody. Otrháme ty, co byly napadené škůdci či vypadají deformovaně. Při té příležitosti i pohledem zkontrolujte listy zda nejeví známky napadení. Pokud jsou listy poškozené, přistupte k vhodnému ošetření postřiky.  

Pokud je to nutné, proveďte průklest a řez ovocných stromů a keřůOdstraňte suché, nemocné nebo bujně rostoucí větve, abyste podpořili zdravý růst a vzdušný průchod v koruně. Pro tyto zákroky je vhodné se podívat, jaké konkrétní nároky mají vámi pěstované stromy. Třešně a obecně peckoviny je vhodné řezem ošetřovat v létě, jádroviny oproti tomu v předjaří a v létě se zaměřit jen na vlky.

Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahradě, Dolejší A.

Kniha Jahody, Harant M. - Zacha V.

Časopis Flóra 8/2023

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více