Kompot z mirabelek je sladký a aromatický. Příprava je snadná, lehce ji zvládne i zavařovací amatér a natrhat je můžete i zadarmo
16. 8. 2023 Vaření
Na většinu odrůd švestek je ještě čas, dají se však již sklízet jiné podobné plody z rodu slivoní, třeba ryngle, blumy nebo špendlíky. Uprostřed července také vrcholí sezona mirabelek. Malé žluté kulaté ovoce se přímo báječně hodí do kompotu a natrhat si ho můžete i zdarma.
Mirabelky nebo špendlíky?
Mirabelky jsou oblíbeným druhem ovoce druhé poloviny léta. Malé kulaté plody podobné třešním jsou nepřehlédnutelné díky své zlatožluté barvě, díky níž září na stromech jako malá sluníčka. Mirabelky jsou plody slivoně mirabelky, což je poddruh slivoně švestky a často se zaměňují s jinými podobnými plody, především se špendlíky (plody slivoně špendlíku) nebo myrobalány (plody slivoně třešňové).
I když se mirabelkám často říká špendlíky, jde o poměrně odlišné plody, neboť mirabelky jsou kulaté a špendlíky jsou spíš oválné a víc se podobají švestkám domácím. Spojuje je jen podobná žlutá barva. Myrobalány jsou sice jako mirabelky také kulaté, ale jsou o trochu větší (cca 3 cm), mohou mít nazelenalou, červenou, žlutou a modrofialovou barvu a vyznačují se tím, že se u nich špatně odděluje pecka od dužiny (v případě mirabelek a špendlíků do jde snadno).
Mohlo by vás zajímat
Mirabelky se hodí i na likér nebo sirup
Kulaté mirabelky rostou na stromech bez trnů, které má však u nás na zahradě málokdo, a to přesto, že jsou na pěstování poměrně nenáročné. Třeba ve Francii jsou ale mirabelky velmi populární a s oblibou je pěstují hlavně v Lotrinsku, kde je pro ně příznivé podnebí. Místní mirabelky jsou opravdu vyhlášené, mají chráněné zeměpisné označení a zpracovávají je tu s oblibou nejen do džemů, ale hlavně do různých likérů, pálenek a sirupů.
U nás na ně narazíte spíše někde u cest nebo v parcích či v sadech. Pokud byste byli na vážkách, zda jde opravdu o mirabelky, poznáte je podle toho, že jsou oproti předchozím zmiňovaným plodům opravdu drobné. Plody váží jen asi 8-12 g a pravé mirabelky jsou obvykle jasně žluté a často mají na povrchu drobné červené tečky. Existují však i slivoně mirabelky, jež mají plody červené, tmavě červené až tmavě fialové podle druhu.
Nejlepší mirabelkový kompot
Mirabelky se mimo jiné vyznačují i tenkou pevnou slupkou, kterou lze snadno sloupnout, a hlavně příjemně sladkou chutí. Navíc jsou i poměrně aromatické, což oceníte nejen v moučnících, ale i v zavařeninách.
Hodně zralé až přezrálé plody jsou vhodné na přípravu džemů nebo povidel, jen pamatujte na to, že mirabelky neobsahují mnoho pektinu, proto hůře želírují a pektin je nutné dodat. Dostatečně zralé, avšak ještě tužší plody, zase přímo vyzývají k tomu udělat z nich kompot. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: cca 1 kg mirabelek, 1 l vody a 450-500 g cukru.
Mirabelky omyjte, zbavte stopek a případně je ještě vypeckujte. Pak je urovnejte do dobře vymytých vysterilovaných sklenic a trochu je setřeste. Pak sklenice ještě doplňte ovocem.
- V hrnci svařte vodu s cukrem, až se úplně rozpustí, a horkým nálevem zalijte ovoce ve sklenicích tak, aby nálev sahal asi 1 cm pod okraj.
- Sklenice ihned uzavřete víčky, vložte je do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujte při teplotě 90 °C asi 20 minut. Hotové sklenice s kompotem vyjměte, postavte do dřezu s horkou vodou a zchlaďte je postupným přiléváním vody studené.
Náš tip: Z mirabelek si můžete udělat i povidla podobně jako švestková z našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit švestky ve vlastní šťávě krok za krokem: V zimě se budou hodit na koláče i do buchet
Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 4 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře