Zpestřete si zahradu živými ploty s jedlými plody. Uchrání od pohledů z vnějšku a ještě poskytnou cennou úrodu
15. 9. 2023 Zahrada
Pokud jste milovníkem zahrady a zároveň gurmánem, možná už jste přišli na chuť novému trendu v zahradní architektuře, a to výsadbě jedlých živých plotů. Tyto zelené zdi či nejrůznější předěly v zahradě nejenže krásně vypadají, ale také nabízejí chutnou a užitečnou alternativu k tradičním plotům či fádním tújím. Představíme vám tento zajímavý koncept a podělíme se o několik tipů, jak si vytvořit vlastní jedlý živý plot.
Co jsou jedlé živé ploty?
Jedlé živé ploty jsou jednoduše živé ploty, jejichž plody lze konzumovat. Skládají se z různých druhů rostlin, můžou být jen třeba z trvalek (v tomto případě bylinek), ovocných keřů či stromků, ale i ze zeleniny.
Tyto ploty nejen krásně ozdobí a uchrání od pohledů zvnějšku, ale také vám poskytnou čerstvé zobání. Takovýto jedlý plot může být jednodruhový, např. z populárních muchovníků či temnoplodých aronií, nebo se může jednat o živou stěnu, kde jsou zastoupeny různé druhy zeleně v různých výškách.
Živý plot může být pravidelně stříhaný, ale může být klidně volně rostoucí. Každopádně dáte vaší zahradě život a zejména přilákáte ptáčky a skořápkovými plody třeba veverky.
Mohlo by vás zajímat
Jaké rostliny se dají použít?
- Bylinky: Mezi nejpopulárnější prvky jedlých živých plotů se řadí jednoznačně bylinky. Rozjasní vaši zahradu barvami a vůněmi a dodají vám aromatické a chutné přísady pro vaření. Můžete využít rozmarýn, tymián, bazalku, mátu, šalvěj, meduňku a další. Poslouží jako nízký předěl v zahradě, anebo bylinky můžete zvolit jako podsadbu keřům či stromům.
- Ovocné keře: Ty jsou skvělé v tom, že nabídnou sladké plody, a zároveň umí být velmi dekorativní v době květu. Mezi takovéto patří zejména maliny, kanadské či kamčatské borůvky, arónie, velkou parádu a zdravé chroupání poskytnou nejrůznější lísky.
Na parádu, ale i na kuchyňské zpracování jsou vhodné keře bezu černého, dřínu obecného či rakytníku. Jako plůtek se dá vysázet i rybíz a k opoře ostružiník. Ke stávajícím plotům se dá vysadit popínavá flóra jako vinná réva, kiwi, akébie ap. - Zelenina: Pokud chcete skloubit krásu a užitečnost, můžete do svého jedlého živého plotu zahrnout i některou zeleninu - kukuřice, hrášek, dýně ap. Příp. si z pnoucích druhů udělat živou stěnu. Fazole vám krásně zakryjí kdejaké nelichotivé místo, přistíní vám pergolu či zabrání pohledu z ulice. Využít se dá i méně známý malabarský špenát.
- Květiny: I některé květiny jsou jedlé. Jestliže toužíte po esteticky působivém plotu, zkuste lichořeřišnici, měsíček lékařský či růže.
Jak vytvořit jedlý živý plot?
Jednoduše vyberte rostliny, které vám chutnají a které budou vhodné pro lokalitu, ve které máte zahradu. Můžete kombinovat různé druhy rostlin, aby váš plot byl co nejpestřejší.
Pokud budete kombinovat, je dobré si připravit osadní plán a dávat vyšší rostliny do pozadí a postupně snižovat výšku až na bylinkové patro. Pamatujte na rozestupy mezi jednotlivými keři, tak abyste byli schopni plody sklízet a také se dostat k jejich údržbě - střih, prosvětlení, hnojení ap.
Myslete také na dobré vztahy se sousedy. Vysazovat zeleň bychom měli ve vzdálenosti 1,5 m od sousedního pozemku a v případě vyšších dřevin (dorůstající nad 3 m) je třeba dodržovat vzdálenost tři metry od hranice pozemku.
Tak proč nezkusit vytvořit svůj vlastní jedlý živý plot a přidat do své zahrady nový rozměr krásy a chuti? Vaše smysly a chuťové buňky tyto živé ploty jistě ocení.
Zdroje informací:
Kniha Živé ploty a stěny, Kolb W.
Zahradnictvi-flos.cz: Užitečnější živý plot? Vysaďte do něj keře s jedlými plody
floranazahrade.cz: Jedlý živý plot
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat kvalitní burčák a nekupovat patoky šizené vodou? Vinař David Šťastný radí, čeho si všímat
Expertka na jedlé kytky Jana Vlková: Květy pažitky jsou výborné do salátů a ochutí máslo, doporučuji ale zkusit i květy cibule a česneku
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku
Ostružiník je skvělou volbou pro naši zahradu. Pěstování je nenáročné a úroda bohatá
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník