Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších kuchařek pod stromeček: Hříšná čokoláda, atlas chutí celého Česka nebo knedlíkový speciál vás nadchnou
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i čas rozjímání, pohody a samozřejmě i vybírání dárků pro naše nejbližší. Pokud máte ve svém okolí milovníka dobrého jídla, zapáleného domácího kuchaře nebo někoho, kdo teprve objevuje radosti vaření, kniha plná receptů může být ideálním dárkem.

Nejlepší z nejlepších

Kniha receptů není jen sbírkou návodů na přípravu jídel, je to vstupenka do světa kulinářského umění. Může inspirovat, vzdělávat a být zdrojem nezapomenutelných zážitků v kuchyni. V našem výběru 10 kuchařek, které byste měli zvážit jako vánoční dárky, najdete knihy pro každého - od začátečníků po pokročilé, od tradičních receptů po moderní kulinářské experimenty.

  1. Josef Maršálek: Čokoláda - Populární cukrář Josef Maršálek provází na 450 stranách zajímavým světem čokolády. Nabízí své vlastní recepty, které jsou zpracovány tak, aby podle nich dokázal proniknout do tajů použití čokolády úplně každý. „V knize vás čeká čokoládová vánočka i nádherně nadýchané mléčné housky. Každé kousnutí do kakaového chleba Pain au cacao nebo do plněných tortelini způsobí výbuch rozkoše. Nechybějí ani delikátní kreace francouzské patisserie, jakými jsou eclairs nebo macarons,“ popisuje Maršálek. Publikaci plnou krásných fotografií můžete získat s vlastnoručním podpisem autora za 1550 Kč.
  2. Zdeněk Pohlreich: Zlatá klasika - Oblíbený „Šéf“ Zdeněk Pohlreich přichází se svojí další knihou. Je plná receptů na jídla, která jsou u nás brána jako tradiční, ale i na ta, která v naší zemi zdomácněla. Ve Zlaté klasice tak najdete i pokrmy z Řecka, Chorvatska, Itálie, Asie či Ameriky. Připravte se na recepty na pečenou kachnu, vepřové vrabce, řízky, segedínský guláš, šišky s mákem, ale také na burger, špagety aglio e olio, srbské rizoto nebo salát Caprese. Jak Pohlreich upozorňuje, kniha je zaměřená na domácí vaření a tradiční postupy s důrazem na chuť. Knihu renomovaného šéfkuchaře koupíte za 399 Kč.
  3. Náš rok v kuchyni - Kuchařka plná receptů, o něž jste se podělili vy, čtenáři webu Toprecepty.cz. Celkem 540 stran plných klasických jídel i populárních specialit, velké množství fotografií a navíc i QR kódy, díky nimž se dostanete během vteřiny k videoreceptům, které vám pomohou s přípravou jakéhokoliv pokrmu. Kuchařka je rozdělena tematicky podle ročních období, což skvěle zjednoduší orientaci a nabídne vám recepty přesně podle toho, jak jsou k dispozici sezónní suroviny. Knihu můžete zakoupit na e-shopu webu Toprecepty.cz za 599 Kč.
  4. Besky: Pečeme nebesky - Druhá kniha vítězky kuchařské soutěže MasterChef Česko z roku 2021. Podle autorky se jedná o její vysněnou knížku, protože právě sladké je to, co miluje z jídla úplně nejvíc. Recepty zvládnou i začátečníci, zkušení se však také naučí mnoho nového. Kniha je rozdělena do tří hlavních kapitol. Jednak jednoduché nebeské pečení, kde uvidíte, že začít péct může úplně každý. Jsou zde jednoduché dezerty, celosvětové stálice i oblíbené české klasiky. Druhá kapitola nazvaná Duely představuje vizuálně podobné zákusky, které Besky postavila v pomyslném duelu proti sobě. Třetí kapitola nese název Dorty a její název jasně napovídá, o co v ní půjde. Kuchařku můžete koupit za 475 Kč.
  5. Velká knedlíková kuchařka: Veletucet knedlíků v české kuchyni - Kuchařka přináší neskutečných 144 originálních receptů na knedlíky. Jejich autorem je Petr Kosiner, který se na tvorbě podílel spolu s food editorkou Kateřinou Bednářovou. „Velká knedlíková kuchařka“ poskytne odpovědi začínajícím kuchařům na všechny otázky týkající se výroby knedlíků a nabídne ověřené recepty, doplněné o názorné fotografie. Příprava bramborových, houskových nebo třeba kynutých ovocných knedlíků bude pro vás hračkou. V kuchařce najdete také například perníkové knedlíky k divočině, slavnostní mandlové k svíčkové nebo rustikální fazolové knedlíky ideální k pivu. Nechybí ani ovocné knedlíky všeho druhu, rýžové, do polévek, pečené či bezlepkové, vždy s detailním postupem a tipem na nejlepší servírování. Kniha je k dostání za 626 Kč.
  6. Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká: Vánoční Tradinář od Dušiček po Hromnice - Kniha je bohatým zdrojem informací o zvycích, lidových obyčejích a rodinných tradicích. Nabízí čtenářům přes 35 návodů, jak tvořit a zdobit pomocí přírodních materiálů, a poskytuje také 115 receptů na tradiční i již zapomenutá jídla. V knize se můžete dočíst o speciálních svatomartinských, štědrovečerních, svátečních a novoročních menu, dozvíte se, jak připravit vánoční cukroví a obřadní pečivo, které zahrnuje vše od dušičkových kostí až po tříkrálový koláč. V knize najdete také výklad křesťanského vánočního příběhu, který poskytla farářka Martina Viktorie Kopecká. Díky této knize se čtenáři mohou ponořit do bohatství tradic, které mohou obohatit jejich sváteční čas. Zajímavou publikaci zakoupíte za 509 Kč.
  7. Mirka Van Gils Slavíková: Štědré a Voňavé - Známá cukrářka připravila knihu, která přinese do vánočního období vůni nových i dobře známých receptů. Nechybí ani Mirčina tajemná kolekce receptů, které zdokonalovala po celý svůj život. Kniha je podle autorky výrazem Vánoc, lásky k tradicím a radosti z toho, když můžeme sdílet. Objevíte v ní vánoční cukroví všech možných typů, od lineckých po třené cukroví, kokosky, rohlíčky, úlky, sádlové pečivo, recepty, které Mirka zdědila od babičky, a spoustu dalších pochoutek. Najdete zde i tipy na přípravu štědrovečerní večeře. Kniha se nyní prodává za 890 Kč.
  8. Jan Punčochář: Jak vaříme u Matěje - První kuchařská kniha šéfkuchaře Jana Punčocháře obsahuje recepty z jeho známé restaurace U Matěje, umístěné na Hanspaulce v Praze. Známý porotce soutěže MasterChef Česko zde spolu se svým týmem připravuje jak tradiční, tak moderní česko-rakouské pokrmy. Recepty v této kuchařce jsou rozděleny podle sezón a přesně odpovídají nabídce restaurace U Matěje. Naleznete zde recepty na polévky, předkrmy, hlavní jídla a dezerty z čerstvých sezónních ingrediencí, včetně rad a triků od šéfkuchaře. Díky fotografiím se můžete podívat do zákulisí restaurační kuchyně. Nechybí ani oblíbené pokrmy restaurace, jako je telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, kapří hranolky, dršťková polévka či karamelové vejce. Kuchařku seženete za 470 Kč.
  9. Petra Tajovský Pospěchová: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska - Kniha je komplexním průvodcem českou kulinářskou kulturou, rozčleněným do 13 kapitol, které jsou uspořádány podle jednotlivých regionů České republiky. V těchto kapitolách jsou představeny základní suroviny, typické pro danou oblast. Najdeme zde i 135 receptů, které pokrývají široké spektrum pokrmů od polévek, přes hlavní jídla, až po sladkosti. Kromě gastronomických inspirací poskytuje kniha i 40 tipů na výlety, které jsou ideální pro milovníky přírody a gurmánských zážitků. Tyto tipy jsou doplněny praktickými mapami, které usnadňují plánování výletů. Součástí publikace jsou také popisy 13 živých regionálních tradic, jež reflektují kulturní bohatství různých částí země, včetně Valašska, Slovácka, Brna, Hané, Slezska, Podkrkonoší, Horácka, Polabí, Prahy, Jižních Čech, Šumavy, Chodska a Sudet. Druhé rozšířené vydání Atlasu lze pořídit za 594 Kč.
  10. Tereza Bebarová, Josef Maršálek: Čas na pečení 2 - Pokud jste fanoušky pořadů Peče celá země nebo Buchty po ránu, pak vám jména autorů této knižní novinky nejsou cizí. Po společné knize Čas na pečení! přichází letos  pokračování této oblíbené kuchařky. Druhý díl přináší přes šedesát receptů na sladké i slané lahůdky, které jsou navrženy tak, aby si s nimi snadno poradili začínající pekaři, ale zároveň nabídnou zajímavou výzvu i těm zkušeným. V kuchařce najdete například i recepty, které neobsahují mouku. Knihu si můžete koupit za 799 Kč.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více