Retro poháry: Pudinkový s kousky banánu nebo z kompotovaného ovoce s jemným krémem připomenou dětství u babičky
28. 12. 2023 Vaření
Vánoční svátky jsou obdobím, kdy se vzájemně navštěvuje rodina a kdy se setkávají přátelé. A pokud přemýšlíte o vhodném pohoštění pro návštěvu, nezapomeňte na sladké poháry ozdobené šlehačkou.
Není pohár jako pohár
Před více než třiceti lety byly poháry oblíbeným dezertem a právě i pohoštěním pro návštěvy. Pod názvem „pohár“ se v cukrárnách nabízel i obyčejný jahodový kompot ozdobený šlehačkou. V současné době je trochu zastínily jiné moučníky a dezerty. Proč se ale nevrátit do dětství a připravit chutný i vizuálně zajímavý pohár? Pokud občas „jedete“ v retro stylu a retro receptech, poháry jsou tím pravým.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový pohár s piškoty a banánem
Na dvoubarevnou pochoutku si především připravte silnostěnné sklenice či poháry, které vydrží teplo. Budete jich potřebovat minimálně 6, možná i 8 (podle jejich objemu). Připravte si: 1 pudinkový prášek vanilkový, 1 pudinkový prášek čokoládový, 1 l mléka, 2 velké nebo 3 menší banány, cca ½ balení kulatých piškotů, 1 smetanu na šlehání a čokoládové hoblinky či strouhanou čokoládu na zdobení.
Na dno každé sklenice dejte několik piškotů. Uvařte si podle návodu zvlášť ve dvou kastrůlcích oba pudinky. Jakmile trochu vychladnou (ale ne moc, aby neztuhly už v kastrolu), přelijte piškoty v pohárech nejdříve vanilkovým pudinkem, na něj položte další piškoty a kolečka banánů, poté přelijte čokoládovým pudinkem.
Střídejte, dokud nespotřebujete pudinky. Nechte v chladu, dokud pudinky zcela neztuhnou. Ozdobte kopečkem šlehačky a hoblinkami čokolády.
Mohlo by vás zajímat
Kompotované ovoce s tvarohovým krémem
Čerstvé ovoce nebylo před více než třemi desítkami let zase až tolik k dostání, proto si většina hospodyněk v létě připravovala kompoty. Ty pak byly ideální surovinou pro různé poháry.
Na pohár s tvarohovým krémem budete potřebovat 1 sklenici kompotovaného ovoce (jahody, meruňky, broskve), 250 g polotučného tvarohu, ¼ l mléka, 1 lžíci moučkového cukru, ½ balíčku pudinkového prášku vanilkového, 2 vejce velikosti M, šťávu z ½ citronu.
A jak na to? Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustou kaši, vmíchejte do ní žloutky a přidejte tvaroh. Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Z bílků připravte hustý sníh a přidejte ho do krému. Znovu dobře promíchejte. Do připravených pohárů nebo sklenic vložte ovoce, přidejte krém a opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
Jednodušší verze: Zkrátka jen smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a vrstvěte střídavě ovoce a tvaroh.
Mohlo by vás zajímat
Zimní ovocný pohár
Na ten se využívalo dostupné ovoce (jablka, hrušky, případně pomeranče či mandarinky), kompotované ovoce a ořechy.
Připravte si (cca na 4 poháry): 2 jablka, 2 hrušky, 2 pomeranče, kompotované ovoce (ideálně borůvky), šťávu z 1 citronu, 1 lžíci medu, 4 vlašské a 8 lískových ořechů, 200 g kysané smetany nebo tučného bílého jogurtu.
Jak na to? Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Pomeranč oloupejte, jednotlivé dílky překrojte napůl, ořechy nasekejte nadrobno. Šťávu z citronu smíchejte s medem.
Do misky dejte jablka a hrušky, promíchejte se šťávou z citronu a s medem. Směs dejte do připravených pohárů, přidejte kousky pomerančů a lžičku kompotovaného ovoce. Ozdobte kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu a nasekanými ořechy.
Náš tip: Mezi retro poháry patří i Míša pohár, který si můžete snadno připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na poctivý domácí pudink nepotřebujete pudinkový prášek. Stačí 4 suroviny
Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Retro okénko: 5 skvělých zákusků socialistických cukráren. Na tehdejší rakvičky, věnečky či kremrole by se dnes stály fronty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 4 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Buflery jsou kulaté piškoty: Jak upéct oblíbenou sladkou pochoutku
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Pečeme s Ivou: Štafetky, náš nejoblíbenější retro zákusek z bílkového sněhu s ořechy a z máslového kávového krému