Mexické tamales: Tradiční specialitu s pikantní náplní lze připravit doma a kukuřičné listy jednoduše nahradit
2. 1. 2024 Vaření
Silvestrovské oslavy jsou za námi a je třeba pořádně přivítat nadcházející rok. Čočku už jste si pravděpodobně dali, bohatství, štěstí a zdraví si můžete pojistit i zahraničními specialitami. Tamales jsou v Mexiku tradičním nejen novoročním pokrmem, a nesmí chybět na žádném rodinném setkání.
Tamales jako sváteční jídlo
Tamales jsou u nás jednou z méně známých mexických specialit, v Mexiku však jde o jedno z nejtradičnějších svátečních jídel. Připravují je tu na místní Halloween neboli Día de los Muertos, na Vánoce i jako novoroční specialitu. Tamales jsou pro místní více než obyčejné jídlo. Jsou totiž symbolem rodinné soudržnosti, komunity, společných oslav, tepla rodinného krbu a prastarých tradic. Tamales prý byly oblíbeným pokrmem starých Mayů a Aztéků a dřív měly i mnohem rozmanitější a hodně zvláštní náplně, např. ze včel, pulců, žab či volů.
Mohlo by vás zajímat
Slané i sladké tamales
Tamales mají podobu jakýchsi podlouhlých bochánků, které se připravují z kukuřičné mouky. Ty se plní zeleninou, vepřovým či kuřecím masem, mohou se však připravovat i nasladko, třeba s ananasem, rozinkami nebo oříšky. Sladké tamales jsou nejen oblíbeným dezertem, ale snídaňovým pokrmem. Mexičané si ovšem na snídani rádi dávají i slanou verzi.
Mexická pouliční specialita
Příprava tamales je poměrně složitá. Kukuřičné těsto se nejprve vaří ve vývaru, hotové naplněné bochánky se pak balí do kukuřičných, banánových nebo i kapustových listů a v nich se ještě vaří v páře až 1,5 hodiny. Příprava tamales na nějakou výjimečnou příležitost tak trvá často až několik dní.
Vznikají tak jakési balíčky, kterou jsou jako stvořené k tomu si je zabalit někam na cesty. Dřív si je tak vozili s sebou třeba i vojáci, lovci nebo cestovatelé, neboť se daly převážet na větší vzdálenosti. Ne náhodou jsou tamales i populárním pouličním pokrmem, seženete je snad v každém mexickém městě u stánků, kde je prodejci vaří ve velkých hrncích.
Vařené v kukuřičných listech
Stejně jako další mexické pokrmy bývají i tamales často pálivé, podávají se s různými pikantními omáčkami, jež se přidávají k masu do náplně. Na originální tamales potřebujete hlavně kukuřičné (případně i jiné) listy, které se dají dokonce sehnat i v některých českých internetových obchodech se zahraničními specialitami.
V poslední době se ale často nahrazují i alobalem. Chuť tamales to nijak neovlivní, protože hliník nemá žádnou chuť ani vůni. Stejně tak lze použít potravinovou fólii či pečicí papír. Další možností je udělat jednodušší verzi tamales v podobě kukuřičného koláče, který upečete v koláčové nebo zapékací formě.
Recept na tamales s kuřecím masem
Pokud vás tamales zaujaly a rádi byste je vyzkoušeli i doma, můžete se do toho pustit rovnou podle následujícího jednoduššího receptu. A jak na to?
Budete potřebovat: 400 g kukuřičné mouky, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 250 ml kuřecího vývaru, 200 g sádla, 1 špetku soli, 1 špetku pepře, 200 g kuřecích prsních řízků, 250 g rajčat, 1 chilli papričku, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1/2 svazku koriandru, 1 špetku soli a 8 kukuřičných listů nebo 8 kusů alobalu.
- Pokud používáte kukuřičné listy, namočte je na 10 minut do horké vody. Vyjměte je a nechte okapat.
- Na těsto smíchejte kukuřičnou mouku, prášek do pečiva a kuřecí vývar. Na pánvi na mírném ohni za stálého míchání rozpusťte sádlo a důkladně ho promíchejte s moučnou směsí. Dochuťte solí a pepřem.
- Kuřecí prsní řízky vařte 25 minut ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou doměkka. Sceďte je a nakrájejte na malé kousky dejte. Rajčata omyjte, vyřízněte stopku a nakrájejte na drobné kostičky. Omyjte chilli papričku, odstraňte z ní stopku a semínka a nakrájejte ji na drobné kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Koriandr omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Všechny ingredience smíchejte v míse a osolte.
- Rozložte listy kukuřice nebo alobal a na každý rozetřete 2 lžíce těsta. Na ně naneste 2 lžíce kuřecího masa a zeleninové směsi a navrch rozetřete další 2 lžíce těsta. Každý kukuřičný list (alobal) přeložte do balíčku a zajistěte kuchyňským provázkem.
- Do velkého hrnce vložte pařák a naplňte jej vodou těsně pod něj. Vložte do něj tamales, hrnec zakryjte poklicí a vařte v páře na mírném ohni po dobu 1 hodiny. V případě potřeby přidejte v polovině doby ještě trochu vody. Hotové tamales podávejte s nějakou pikantní salsou nebo jinou chilli omáčkou.
Náš tip: Máte-li rádi mexickou kuchyni, můžete vyzkoušet třeba i tyto tortilly s kuřecím masem podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat dětem radost? Upečte s nimi Mikuláše a čerta z kynutého těsta. Názorné video předvede tvoření postaviček
Mexická placka quesadilla původně sloužila jako miska. Dnes z ní připravíte jednoduchou večeři. Zkuste to podle receptu z Prostřena!
Tak trochu jiné lívance: Mexické buñuelos jsou tenké, křupavé a přímo omamně voní skořicí a anýzem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Hopsavý Honza aneb Hoppin' John: Uvařte si typické jídlo amerického Jihu z fazolí a rýže
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu