Staročeská couračka: Ta nejjednodušší polévka z kysaného zelí se smetanou zasytí a zahřeje, kousek klobásky ji navoní
18. 1. 2024 Vaření
Kysané zelí je jednou z nejlepších potravin, které bychom měli v zimě konzumovat. Pokud k němu nutně nepotřebujete maso, použijte je do polévky, třeba do couračky. V základu je trochu jiná než zelňačka, kterou běžně připravujeme, a to mnohem prostší. I když i tu klobásu si do ní můžete přidat.
Nejlepší polévka na zimu
Couračka byla za starých časů oblíbenou zimní polévkou. Byla to ta nejprostší polévka, která se připravovala z těch nejobyčejnějších surovin, které byly v zimě dostupné. Naši předkové v ní sázeli na ověřenou kombinaci brambor a zelí, která se objevovala i v mnoha dalších staročeských pokrmech.
Díky bramborám polévka dokonale zasytila, kysané zelí dodalo potřebné živiny, o něž byla v zimě nouze, a koření jako bobkový list, nové koření a pepř polévku dochutilo. V té nejobyčejnější verzi, kterou si mohli dovolit i v nejchudších chalupách, se do polévky dávalo mléko, luxusnější pak byla verze se smetanou, která hezky zjemnila chuť zelí.
V čase zabijaček se ale mohla vylepšit i sádlem, klobáskou nebo třeba slaninou. Taková polévka pak musí zachutnat i těm nevybíravějším strávníkům.
Mohlo by vás zajímat
Polévka, u které nabryndáte
Zelných polévek existuje celá řada a říká se jim různě. Couračka původně pochází z Podkrkonoší, později se rozšířila i do dalších koutů naší země, převážně do Jižních Čech – často se tak můžete setkat i s názvem jihočeská couračka. Couračka je pak nářeční výraz právě pro zelnou polévku. Slovo courat kdysi znamenal nejen loudat se, ale i bryndat. Jeho přenesení na polévku je pak poměrně jasné.
Couračka se totiž podávala obvykle ve velké míse, která se dala doprostřed stolu a každý si z ní nabíral lžící. Než se však polévka donesla do úst, odkapávala tekutina ze zelí a zanechávala na stole „couravou stopu“. Zelné polévce se někdy říkalo i couralka, cacarka, střapačka, zelnice, zelnuška, zelouka, zelovka či kapustnice. Na Moravě pak byla a dodnes je známá jako kyselice.
Jak na klasickou couračku?
V původní verzi se tato polévka vařila právě jen z kysaného zelí, obyčejného nebo kyselého mléka, které se svařilo s moukou, a brambor, posléze se přidávaly další ingredience. Odtud pak vedla cesta k zelňačce, která se u nás nejčastěji připravuje v současnosti – ochucené mletou paprikou a vylepšené klobásou.
Pokud byste si ale chtěli uvařit původní staročeskou bílou couračku, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. A aby vám víc chutnala, můžete přidat i trochu špeku či slaniny nebo rovnou klobásu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 3 středně velké brambory, 2-3 lžíce cukru (podle kyselosti zelí), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžičku celého pepře, sůl, kmín, 1 cibuli, 100–150 g uzené slaniny nebo špeku, 1 lžíci sádla, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 ml smetany, pikantní klobásu (nemusí být).
- Do jednoho hrnce dejte vařit zelí i s nálevem, přidejte cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list a povařte. V průběhu vaření zelí podle chuti oslaďte.
- V druhém, menším hrnci uvařte oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dejte jen tolik, aby byly brambory ponořené.
- Než se uvaří, na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte lžíci sádla a na kostky nakrájenou cibuli. Tu osmažte dozlatova.
- Když jsou zelí i brambory měkké, přelijte brambory i s vodou k zelí. Mezitím si připravte z másla a mouky jíšku, přidejte ji po polévky a povařte dohromady ještě asi 10 minut. Podle chuti dosolte, a pokud je třeba, tak i doslaďte. Z pánve přidejte osmaženou slaninu s cibulí.
- Polévku odstavte a nakonec vmíchejte smetanu. Případně můžete nakonec přidat na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.
Náš tip: Trochu jinou zelňačku s kroupami rovněž z Krkonoš si můžete uvařit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Slovenská kapustnica v zimě krásně prohřeje a zasytí. Kapustu byste v ní hledali marně
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 22 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 22 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník