Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Dušená kedlubna se zakysanou smetanou a vejcem ochuceným řepou chutná skvěle
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte rádi rychlá snadná a lehká jídla? Dušená kedlubna podle receptu mého táty mezi ně určitě patří. Připravená je v cukuletu a smlsnou si na ní klidně i celiaci nebo ti, co se snaží zhubnout. Ale u nás chutná bez výjimky všem!

Kedlubna lehce a zdravě 

Pokud máte rádi tuhle zeleninu, určitě neváhejte a vyzkoušejte následující recept. Dušenou kedlubnu jen ze dvou surovin! Žádná mouka, žádné složité zahušťování, jen porce zdravé zeleniny a bílkovin

Recept mám, stejně jako minulý týden u tvarůžkové pomazánky, od svého táty. Jak už jsem psala, je důchodce, sám si vaří a volí často snadná a na přípravu rychlá a jednoduchá jídla. Tak nám kdysi představil i dušenou kedlubnu se zakysankou. 

Od té doby ji v doma milujeme všichni. A zejména já, když nemám nápady, co vařit a potřebuju něco naservírovat rychle

Pro tentokrát jsem ale jídlo malinko zpestřila vajíčkem marinovaným v červené řepě. Vlastně šlo jen o to, vyzkoušet, jak to bude chutnat i vypadat. Ale je na vás, zda tento "doplněk" zkusíte taky. I bez něj je jídlo moc dobré. 

Recept na dušenou kedlubnu

Na dušenou kedlubnu budete potřebovat: 2 středně velké kedlubny, 1 kelímek zakysané smetany, trochu másla a sůl. 

Na marinovaná vejce: 2 vejce a sterilovanou červenou řepu.  

Jak na to? Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Z natí vyberte hezčí části a pár lístků také nasekejte nahrubo. V kastrůlku rozpusťte máslo a kedlubnu i s nasekanými listy na něm poduste do poloměkka. Přidejte sůl a zakysanku a krátce prohřejte. Je hotovo!

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. 

Jak na marinované vejce? Vajíčka vařte v osolené vodě přesně 6-7 minut. Poté ihned zchlaďte studenou vodou a nechte zcela vychladnout. Vychladlá vejce oloupejte a dejte je do vhodné skleničky nebo misky. Zalijte sterilovanou řepou a nechte v chladu marinovat 12-24 hodin. 

Moje tipy: 

  • Pokud chcete ke kedlubně podávat i marinovaná vejce, musíte je pochopitelně začít dělat dříve, aby se stihla namarinovat. Ale je také možné servírovat kedlubnu jen s bramborami, anebo s bramborami a vařeným vejcem. 
  • Kedlubna samotná je připravená velice rychle, my ji máme rádi ještě napůl křupavou, takže ji nevaříme moc dlouho. 
  • Listy k ní dávat nemusíte, ale pro mě to vytváří zajímavý barevný i chuťový efekt. Mimochodem, listy i tak nemusíte vyhazovat, dá se z nich připravit dobré kedlubnové "zelí".
  • Co se týká vejce naloženého v řepě, na talíři vypadá velmi efektně a je i chuťově zajímavé. Jen pozor, řepa je v něm dost znát, takže je to jen pro ty, kterým to nevadí. Tohle vejce může být i dobrým doplňkem salátu.
  • Můj táta přidává ke kedlubně vždy trochu vegety. Nic proti, chutná to taky dobře a jsou už běžně k dostání vegety bez éček. Jen sušená zelenina a sůl.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více