Náš život s celiakií: Jak se mi konečně povedla skvělá tvarohová bábovka bez lepku. Chutná celé rodině
14. 3. 2024 Vaření
V minulém díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa jsem se zmiňovala o tom, jak se mi konečně po několika nezdarech podařilo upéct bezlepkovou bábovku, která chutnala a vypadala jako ta klasická. A protože jste si psali o recept, rozhodla jsem se s vámi podělit o mé zkušenosti s pečením.
Bábovka a perník u nás vedou
Při pečení ráda experimentuji a zkouším nové recepty, dětem ale většinou stejně chutná nějaká ověřená klasika, a tak když se Aničky zeptám, co mám upéct za koláč, většinou stejně řekne BÁBOVKU!
Jak jsem během posledních let zjistila, platí to nejen u dětí, takovým moučníkovým autistou je trochu i můj muž. Ten svůj požadavek obvykle ještě specifikuje, když řekne – tvarohovou bábovku! A většinou ještě dodá něco v tom smyslu: „Já nevím, proč pořád vymýšlíš něco nového, prostě upeč to, co máš vyzkoušené…“
Mohlo by vás zajímat
První bezlepková
Jak už jsem zmiňovala minule, na bezlepkovou stravu jsme sice nepřešli celá rodina, ale když už peču něco bezlepkového, rovnou to jíme všichni. I když má Anička sladké dost ráda, celou bábovku by v nějakém rozumném čase prostě sníst nedokázala.
A na druhou stranu ji zase nechci trápit tím, že něco nemůže, tak když něco peču, tak rovnou bezlepkově. A tak to bylo hned na začátku po stanovení Aniččiny diagnózy celiakie.
Před mým prvním bezlepkovým pečením se mi na mou otázku, co mám upéct, dostalo tradičních odpovědí, a tak jsem se jednoho dne pustila do naší oblíbené tvarohové bábovky. Jen tentokrát jsem se nemohla moc řídit radou, že mám dělat, co mám vyzkoušené. U té bezlepkové totiž zkrátka nic nefungovalo jako dřív.
Bábovkové pokusy
U bezlepkových mouk je nevýhodou, že jsou obvykle hladké. Poprvé jsem o tom moc nepřemýšlela a sáhla jsem po bezlepkové směsi Jizerka. Bábovka z ní byla ale nakonec tuhá a vůbec ne nadýchaná, jak jsem byla zvyklá. Měla jsem ověřeno, že se do této bábovky výborně hodí dětská krupička, ale ta je také lepková.
S čistě kukuřičnou moukou to také moc nevyšlo – bábovka měla sice hezkou žlutou barvu, ale v chuti byla kukuřice moc znát. Mnohem lepší zkušenosti jsem měla v jiných receptech s krupicí rýžovou, a tak jsem ji použila i do těsta. Raději jsem ji ale nakombinovala ještě s bezlepkovou moukou, aby bábovka nebyla moc hutná.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Ta nejpovedenější tvarohová bábovka
Bezlepkové pečení je vlastně neustálý pokus omyl, po prostudování různých stránek a bezlepkových skupin na Facebooku jsem zjistila, že na pečení koláčů výborně funguje mouka Doves Farm (fialová, samokypřicí), a tak jsem ji také vyzkoušela. A musím potvrdit, že i já s ní mám velmi dobré zkušenosti.
Neznamená to ale, že bych odteď pekla jen s ní, pokusy dělám stále, to bych asi nebyla já. Ale vím, že na ni se mohu spolehnout, že z ní vše vyjde. A tu tvarohovou bábovku peču už jen podle následujícího receptu, prostě tak, jak to mám vyzkoušené. Chutná všem. Tak ji třeba zkuste taky.
Na bezlepkovou tvarohovou bábovku budete potřebovat: 3 vejce, 160 g másla, 200 g třinového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu, 250 g jogurtu, 100 g rýžové krupice, 100 g fialové mouky Doves Farm (k dostání v prodejnách se zdravou výživou nebo v síti obchodů Globus či Tesco za cca 119 Kč), 1 prášek do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, citronovou kůru a rozinky do těsta
- V míse smíchejte krupici, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a oba druhy cukrů. V jiné míse utřete žloutky s máslem do pěny a pak přidejte tvaroh a jogurt, citronovou kůru a případně rozinky (já je vždy dopředu namáčím ještě do rumu). Směs promíchejte a smíchejte se sypkými ingrediencemi. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte bezlepkovou mohou nebo krupicí. Pak do formy nalijte těsto a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Bábovku pečete cca 60 minut. To, zda je upečená, zkontrolujte špejlí. Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, vyklopte ji a pocukrujte.
Náš tip: Bezlepkovou bábovku snadno uděláte i z pudinkového prášku podle našeho video receptu. Jen vybírejte ten opravdu bezlepkový.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat a uchovat letní ovoce. Je plné svěží chuti a vitamínů
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mňamka
Přidáno před 21 minutami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 1 hodinou
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 18 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů