Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak využít zbytky pečeného kuřete? Maso se hodí do tortilly i pomazánek, kosti zase na vývar
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Také se vám už stalo, že jste pekli kuře, všichni si obrali ty oblíbenější části a sušší prsíčka už nikdo nechtěl? A kosti taky automaticky házíte do koše? Škoda! Všechno ještě lze parádně využít.

Pečené kuře: tradice nejen na neděli

Pečené kuře patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Ale bývá to také jídlo, ze kterého se pak zbytky často vyhazují. Vysušené části prsíček, kosti, výpek...to všechno leckdy letí do koše, i když by nemuselo. Baví mě hrát si se surovinami tak, aby se využily na maximum a nevyhazovalo se pokud možno nic. 

Proto jsem dnes pro vás připravila několik tipů, co udělat se zbytky pečeného kuřete. S trochou fantazie totiž vykouzlíte ještě parádní pokrmy, a navíc ušetříte.

7 tipů, jak využít zbytky z pečeného kuřete 

Nejde jen prsíčka, z pečeného kuřete hravě využijete mnohem více. Přináším tipy na vyzkoušené recepty a třeba vás napadnou i další možnosti. 

  • Těstovinový salát. Jednoduché, rychlé, dobré. Uvařené těstoviny stačí smíchat s nakrájenými pečenými kuřecími prsíčky, nadrobno nakrájenou cibulí, hráškem a majonézou a dochutit solí a pepřem. Přidat dle sezony můžete i medvědí česnek, petrželku, bazalku, nebo nastrouhaný sýr či vařená vajíčka. 
  • Trhané kuřecí maso v bagetě. Vezměte výpek z kuřete, po vláknech natrhaná pečená prsíčka a společně prohřejte na pánvi. Pak podélně překrojte bagetu, potřete hořčicí nebo majonézou, přidejte listy polníčku a trhané kuře i se šťávou. Doplnit lze i plátky rajčat. Bagetu přiklopte a máte skvělý letní oběd, připravený i na cesty.
  • Zapečené kuřecí maso s brambory a smetanou. Pečená kuřecí prsíčka nakrájejte a smíchejte s výpekem. Brambory vařené ve slupce oloupejte, nakrájejte na plátky a vrstvěte do pekáče. Střídavě pokládejte na sebe brambory a kuřecí maso. Zalijte smetanou smíchanou s vejci a strouhaným sýrem a zapečte.
  • Kuřecí v tortille. Kuřecí prsíčka natrhejte po vláknech a prohřejte ve výpeku. Naplňte jimi tortillu, přidejte sýr a zeleninu dle chuti (rajčata, papriky...), přehněte na půl a zapečte na pánvi z obou stran.  
  • Pomazánka z kuřecího masa. Pečená prsíčka nakrájejte nadrobno, smíchejte s nastrouhanou mrkví (celerem) pro křupavý efekt, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Dochuťte a podávejte s chlebem. 
  • Salát s kuřetem a vejci. Nakrájená kuřecí prsa smíchejte s nakrájenými uvařenými vajíčky, nakrájenou okurkou a cibulí. Přidejte dle chuti majonézu, hořčici, sůl a pepř.  
  • Fitness salát s kuřecími prsíčky. Kdo chce ubrat kila do plavek, pak může zkusit tento salát. Jak na něj? Kuřecí prsíčka nakrájejte, ledový salát natrhejte, rajčata a okurky nakrájejte. Přidejte případně balkánský sýr, mozzarellu nebo olivy, dochuťte citronem, olivovým olejem a solí. 
  • Falešný grenadýrmarš. Uvařte těstoviny, na cibulce poduste nakrouhané hlávkové zelí a smíchejte s kuřecími prsíčky a výpekem. Jednoduché, ale velice lahodné jídlo bude na stole do půl hodinky! 
  • Vývar z kostí. Vezměte vypečené kosti z kuřete, zalijte je vodou, přidejte cibuli a kořenovou zeleninu, osolte a povařte. Vývar sice nebude mít takovou sílu, jako kdyby se kosti vařily zasyrova, ale pro dochucení polévek nebo omáček bude stále perfektní. Já jej vždycky vychladlý skladuji v mrazničce a dle potřeby pak používám jako základ do jiných jídel. 

Ráda bych napsala, že je to všechno, ale není. Zbytky kuřete lze využít třeba do směsi na topinky, do kuskusu a hodí se jako cenná bílkovina do jakéhokoliv zeleninového salátu. Výpek je dobrý jen tak na chleba, nebo k dochucení dušených zeleninových či masových směsí a do rizota.

A jistě je mnoho dalších využití, na které jsem si nevzpomněla. Tak tento článek berte jako inspiraci a řiďte se svou chutí, fantazií í obsahem ledničky. Zkrátka, přesně v duchu vaření našich babiček - aby nic nepřišlo nazmar.  

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více