Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl aneb Plíčky na smetaně: Směs vnitřností v lahodné a lehce nakyslé smetanové omáčce překvapí jemnou chutí
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Plíčky na smetaně patří mezi pokrmy našich babiček. Dnes už se toto jídlo, kterému se říká i pajšl, tak často nepřipravuje, ale řada z nás se k této klasice české kuchyně po ochutnání ráda vrací.

Co je pajšl

Pajšl neboli plíčky na smetaně zamířily na naše jídelní stoly v dobách rakousko-uherské monarchie. Pokrm se kromě plic vařil i z dalších vnitřností a představoval ideální možnost, jak využít všechny vnitřnosti ze zvířete a současně ušetřit. 

Plíčky neboli plíce patří mezi vnitřnosti. Za nejlepší jsou považovány telecí, obvykle ale seženeme (občas mají v řeznictvích) vepřové nebo hovězí. Využít můžeme plíce třeba i ze zvěřiny. Plíce vaříme v tomto pokrmu se srdcem, s kterým tvoří tzv. kořínek. Můžeme přidat i další vnitřnosti: slezinu, játra, jazyk, vše ideálně z mladých kusů zvířat, protože jsou chutnější a jemnější. 

Co udělat s plíčkami před vařením 

Obecně je třeba vnitřnosti důkladně propláchnout, alespoň pár minut pod tekoucí vodou.

Plíce bývají plné vzduchu, je proto třeba je před vařením důkladně propíchat. Voda se tak dostane dovnitř. Přesto v nich nejspíš zůstane trochu vzduchu a budou se mírně nadnášet na hladině. Je vhodné plíčky při vaření zatížit například menší pokličkou.  

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit plíčky na smetaně

Na šest porcí potřebujete: 1 vepřové plíčky, 1 vepřový jazyk, 1 vepřové srdíčko, 1 lžíci celého pepře, 3 ks bobkového listu, 0,5 lžíce nového koření, 1 lžičku tymiánu a sůl. Na omáčku: 1 lžíci sádla, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 smetanu na vaření, 1 lžíce hladké mouky, ocet a cukr.

Jak na to? Očistěné vnitřnosti dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidejte všechno koření a vařte doměkka. Vznikající pěnu po začátku vaření seberte. Uvařený jazyk vložte na chvíli do studené vody a oloupejte ho. Plíčky nechte mírně vychladnout, ručně je oddělte od průdušnic. Plíčky bez průdušnic nasekejte na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájejte na menší plátky.

Z másla a sádla udělejte světlou jíšku, kterou zalijte přecezeným vývarem a společně provařte. Do smetany v hrnku rozkvedlejte asi lžíci mouky a směs vlijte do omáčky. Podle chuti přidejte cukr a ocet a nechte chvíli povařit, přidejte nakrájené vnitřnosti, prohřejte je a pajšl podávejte třeba s kynutým knedlíkem.

Náš tip: Přichystat si ale můžete i jiné vnitřnosti, třeba játra na cibulce podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více