Pajšl aneb Plíčky na smetaně: Směs vnitřností v lahodné a lehce nakyslé smetanové omáčce překvapí jemnou chutí
22. 4. 2024 Vaření
Plíčky na smetaně patří mezi pokrmy našich babiček. Dnes už se toto jídlo, kterému se říká i pajšl, tak často nepřipravuje, ale řada z nás se k této klasice české kuchyně po ochutnání ráda vrací.
Co je pajšl
Pajšl neboli plíčky na smetaně zamířily na naše jídelní stoly v dobách rakousko-uherské monarchie. Pokrm se kromě plic vařil i z dalších vnitřností a představoval ideální možnost, jak využít všechny vnitřnosti ze zvířete a současně ušetřit.
Plíčky neboli plíce patří mezi vnitřnosti. Za nejlepší jsou považovány telecí, obvykle ale seženeme (občas mají v řeznictvích) vepřové nebo hovězí. Využít můžeme plíce třeba i ze zvěřiny. Plíce vaříme v tomto pokrmu se srdcem, s kterým tvoří tzv. kořínek. Můžeme přidat i další vnitřnosti: slezinu, játra, jazyk, vše ideálně z mladých kusů zvířat, protože jsou chutnější a jemnější.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat s plíčkami před vařením
Obecně je třeba vnitřnosti důkladně propláchnout, alespoň pár minut pod tekoucí vodou.
Plíce bývají plné vzduchu, je proto třeba je před vařením důkladně propíchat. Voda se tak dostane dovnitř. Přesto v nich nejspíš zůstane trochu vzduchu a budou se mírně nadnášet na hladině. Je vhodné plíčky při vaření zatížit například menší pokličkou.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit plíčky na smetaně
Na šest porcí potřebujete: 1 vepřové plíčky, 1 vepřový jazyk, 1 vepřové srdíčko, 1 lžíci celého pepře, 3 ks bobkového listu, 0,5 lžíce nového koření, 1 lžičku tymiánu a sůl. Na omáčku: 1 lžíci sádla, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 smetanu na vaření, 1 lžíce hladké mouky, ocet a cukr.
Jak na to? Očistěné vnitřnosti dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidejte všechno koření a vařte doměkka. Vznikající pěnu po začátku vaření seberte. Uvařený jazyk vložte na chvíli do studené vody a oloupejte ho. Plíčky nechte mírně vychladnout, ručně je oddělte od průdušnic. Plíčky bez průdušnic nasekejte na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájejte na menší plátky.
Z másla a sádla udělejte světlou jíšku, kterou zalijte přecezeným vývarem a společně provařte. Do smetany v hrnku rozkvedlejte asi lžíci mouky a směs vlijte do omáčky. Podle chuti přidejte cukr a ocet a nechte chvíli povařit, přidejte nakrájené vnitřnosti, prohřejte je a pajšl podávejte třeba s kynutým knedlíkem.
Náš tip: Přichystat si ale můžete i jiné vnitřnosti, třeba játra na cibulce podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Špičkový šéfkuchař Marek Raditsch miluje vnitřnosti a nám prozradil recept na vepřová líčka po kantonsku s omáčkou pěti vůní
Vnitřnosti k obědu: Jak na výtečné ledvinky po uhersku? Díky marinádě v mléce chutnají skvěle a jsou jemné a šťavnaté
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 4 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 7 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 10 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Palačinková rolka je neodolatelná sladká tečka. Vyzkoušejte ji podle videonávodu
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba