Jak se připravit na studenější podzimní dny
10. 10. 2017 Tipy a triky
Podzimní doba s sebou přináší i den podzimní rovnodennosti, který nám připomíná, že bychom se pomalu měli připravovat na zimu. Než ale dorazí, můžeme si užívat nádherné podzimní barvy, které nám příroda naděluje. Můžeme zavítat na vinobraní nebo nachystat poslední venkovní posezení s přáteli. Využít můžeme i nadílku ze zahrady a nádherně si ozdobit dům. Plánování činností zaměřte na podzimní aktivity – sklizeň a úklid zahrady, zpracování úrody pro zimní období, vycházky do nádherně zbarvené přírody.
Podzimní doba s sebou přináší i den podzimní rovnodennosti, který nám připomíná, že bychom se pomalu měli připravovat na zimu. Než ale dorazí, můžeme si užívat nádherné podzimní barvy, které nám příroda naděluje. Můžeme zavítat na vinobraní nebo nachystat poslední venkovní posezení s přáteli. Využít můžeme i nadílku ze zahrady a nádherně si ozdobit dům. Plánování činností zaměřte na podzimní aktivity – sklizeň a úklid zahrady, zpracování úrody pro zimní období, vycházky do nádherně zbarvené přírody.
Podzimní strava
Podzim nabízí celou řadu vynikajících plodů – jablka, hrušky, švestky, ale i dýně, řepu či cukety. Šikovné hospodyňky z nich vykouzlí neskutečné dobroty a navíc tělu přinesou celou řadu užitečných látek, kterými podpoří imunitu. Tu budeme pro nadcházející chladné počasí potřebovat. Jako bonus můžeme vzít svařené víno nebo teplý štrúdl.
V podzimní přírodě dozrávají šípky, které obsahují velké množství vitamínu C, třísloviny, vlákninu a celou řadu tělu prospěšných látek. Připravit z nich můžete výborné domácí víno, marmeládu nebo kompot.
Při podzimní procházce nasbírejte kaštany, které se hodí jako skvělá podzimní dekorace, ale můžete z nich vyrobit také tinkturu, která pomáhá v boji s celulitidou, křečovými žilami a má protizánětlivé a protirevmatické účinky.
Podzimní neduhy
Podzimní období s sebou přináší nejen babí léto, ale i období dešťů a plískanic a celou řadu podzimních neduhů – chřipka, angína, rýma, ale i skleslost a únava.
To vše souvisí i s úbytkem denního světla. Proto je potřeba posílit imunitu a prosvětlit byt.
Jak posílit imunitu:
-
Aktivní pohyb a sport – tyto činnosti patří do základů zdravého životního stylu. Bude – li vaše tělo v kondici, podpoříte tím i imunitní systém. Nenechejte se odradit ani nepříznivým počasím, i to pomáhá tělu vyrovnat se s viry a bakteriemi.
-
Vhodná a pravidelná strava – především kvalitní a čerstvé suroviny, dostatečné množství vitamínů.
-
Pitný režim – detoxikaci organismu pomůže i pití obyčejné vody. Chybu neuděláte ani s různými druhy čajů – především pak zelný či bylinné čaje pro posílení imunity (třapatka nachová, rakytník řešetlákový, lapacho, vilcacora, ženšen).
-
Otužování – tento druh činnosti zvýší vaši obranyschopnost. Je však potřeba jej provádět pravidelně. Dobrým způsobem je například finská sauna. Doma můžete využít sprchování chladnější vodou.
-
Kvalitní spánek – podpoří regeneraci organismu a zvýší jeho odolnost.
Péče o pleť
-
Letní období je pro naši pleť velice náročné. Je to období teplého a suchého počasí, ale také koupání a vody. Nastupující podzim je tedy ideální pro "opravu škod", které naší pleti způsobilo léto. Do své každodenní péče zařaďte regenerační a vyživující masky. Také je potřeba pleť připravit na přechod z teplého období na období zimy a chladu.
Jak na to:
- Vyměňte přípravky – i pokožka reaguje na změny počasí, může se objevit akné či suchá místa. Používejte proto přípravky určené právě pro tyto typy pleti.
- Šetrnější produkty – s příchodem zimy začíná být pokožka více citlivá. Suchá pokožka si vyžaduje krémovější přípravky. Na mastnou pleť vyzkoušejte čistící gely bez obsahu mýdla, barviv a alkoholu.
- Každodenní hydratace – každý typ pleti vyžaduje pravidelnou hydrataci. Pro mastnou pleť jsou vhodnější hydratační krémy na bázi vody, suché pleti udělá dobře krém s obsahem oleje.
Podzimní vyjížďky na kole
I podzimní počasí umí ukázat vlídnou tvář, sluníčko, sice nesměle, ale vykukuje zpoza mraků a vy chcete využít posledních podzimních dnů k cyklovýletu. Je však třeba se řádně připravit.
Sluníčko už nemá takovou sílu a den je také kratší. Proto je potřeba mít i vhodné oblečení. Základem je vrstvení. Prodyšný nátělník vyměníme za tričko s rukávem a v případě chladnějšího dne i s hustší strukturou. Důležitou roli hraje funkční spodní vrstva oblečení.
Malým, ale šikovným pomocníkem jsou i návleky na ruce a nohy.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Růžičková kapusta získá správnou chuť a jemnost teprve po přemrznutí. Sklízíme ji čerstvou od podzimu až do jara
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
Jak se připravuje tmavé maso a zvěřina na červeném víně. Jaké zvolit víno a jak maso podlévat?
Komentáře