Vítejte v budoucnosti: Ochutnejte červy místo chipsů!
13. 11. 2019 Historie a zajímavosti
Hmyz jako jídlo budoucnosti se stává realitou běžného života. Společnost WormUP uvádí na trh hmyzí specialitu – křupavé červíky, což jsou ochucené sušené larvy potemníka moučného. Zájemci si je můžou koupit domů a křupat místo chipsů u televize, k vínu, či pivu, nebo jako výživnou svačinu plnou proteinů.
Hmyz se stává běžně dostupnou pochutinou jako křupání k televizi namísto chipsů, nebo jako výživná svačina plná proteinů díky společnosti WormUP. Ta přichází na trh s křupavými červíky. Jsou to ochucené sušené larvy potemníka moučného. Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Evropská unie tak reaguje na očekávanou potravinovou krizi, kdy z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit neustále rostoucí poptávku po mase. Křupaví červíci WORM UP mají vysoký podíl bílkovin (až 50%) a nenasycených mastných kyselin (30%), naopak žádný cukr. Ti, kteří se už odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, připodobňují její chuť ke smažené cibulce nebo popcornu.
Rodinná firma WormUP je splněným snem jejího zakladatele Libora Sloupenského. Už jako malý si rád hrál s hmyzem a zkoumal jeho život. Nyní se mu podařilo vytvořit produkt, který víří vody a boří předsudky. „Hmyzu je na Zemi mnohem víc než všech ostatních živočichů. Přesto je běžně považován za něco nechutného, čeho je potřeba se zbavit. O to víc mě pak těší překvapený výraz každého, kdo naše červíky ochutná a zjistí, jaká je to lahůdka“, říká Libor.
„Ze začátku jsem vůči červíkům měla dost rezervovaný přístup. Musela jsem na sobě zapracovat a změnit svůj postoj. Pak mi zapojení do firmy začalo dávat absolutní smysl“, doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka WormUP s.r.o.
Tak naber odvahu a ochutnej :-)
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Vlastní občerstvení do letadla? Poradíme vám, co si s sebou můžete bez obav vzít na palubu
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 3 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 17 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Komentáře
22. 11. 2019 19:08
17. 11. 2019 10:11
15. 11. 2019 23:27