Hit podzimu: Skořicové šneky! Jednoduchý recept, se kterým je hravě zvládnete
4. 11. 2020 Vaření
Teplé ponožky, dobrá kniha, čaj nebo káva a k tomu? Ještě teplý domácí skořicový šnek! Pochoutka, kterou s mírnými lokálními obměnami milují od Švýcarska po Švédsko, je aktuálním hitem pražských kaváren, ale s naším receptem krok za krokem ji zvládnete upéct i doma.
Dokonalí skořicoví šneci
Ve Švédsku jim říkají Kanellbular, ale známe jsou rovněž pod názvem Švýcarsky. Skořicové šneky se těší čím dál větší oblibě, protože je relativně jednoduché a levné je připravit. V době, kdy v supermarketu koupíte libovolné hotové těsto, zvládne tuhle sladkou svačinku nebo moučník opravdu každý kuchař i kuchařinka. Pokud to chcete zkusit poctivě a úplně na vlastní triko, také to není nic nemožného. Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že to půjde a výsledek bude skvělý!
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 240 ml vlažného mléka
- 70 g másla
- 70 g cukru krupice
- 1 balíček sušeného droždí
- 560 g hladké mouky
- 4 g soli
- 1 vejce
- 4 g skořice
Na náplň:
- 120 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 11 g skořice
Na polevu:
- 160 g moučkového cukru
- 8 g másla
- 30 ml mléka
- 1 lžička javorového sirupu
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Do větší mísy dáme cukr a přidáme mléko a rozpuštěné máslo. Důkladně promícháme. Přidáme sušené droždí, tentokrát promíchám jemně. Směs zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat asi 15 minut. Poté do ní přidáme 420 g hladké mouky, vejce, sůl a skořici. Hnětením pak vypracujeme mírně lepivé těsto. Tip: Pokud se na to necítíte a máte kuchyňského robota, můžete jej použít, dejte si na něj hnětací hák. Nakonec přisypeme zbytek mouky a dále hněteme, cca 5 minut. Výsledné těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy. Hotové jej přendáme do mísy čisté a necháme ho cca dvě hodiny kynout s tím, že po hodině jej rukou propracujeme.
Když je těsto správně odležené, vyklopíme jej na pomoučenou pracovní plochu nebo vál a vyválíme ho na obdélník o rozměrech zhruba 30 na 50 cm. Ten potřeme rozpuštěným máslem, posypeme bohatě třtinovým cukrem a nakonec skořicí. Tip: Milovníci čokolády mohou přidat ještě kakao, půl na půl v poměru ke skořici. Takto naplněné těsto opatrně smotáme do rolády a z té odkrajujeme kousky široké cca 3 cm. Opatrně je z válu přendaváme do připraveného pekáče vytřeného máslem. Můžeme je klást těsně k sobě, není to problém. Pekáč znovu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut odpočívat.
Mezitím si předehřejeme troubu na 190°C. Než šneky strčíme do trouby, můžeme, ale nemusíme je potřít z vrchu vejcem. Šneky pečeme dozlatova, vychází to na 15 - 20 minut. V tomto čase si umícháme polevu z moučkového cukru, rozpuštěného másla a javorového sirupu. Po dopečení šneky polevou polijeme, ale opatrně, je hodně sladká. Tip: Šneky je možné dozdobit nasekanými oříšky, nejlepší jsou pekanové, případně mandle. Po mírném vychladnutí podáváme. Vynikající!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky