Den jahod
Národní den
Den jahod připadá každoročně na 27. února. Jejich sezóna začíná už koncem května, a pro mnohé z nás bývá znamením příchodu léta. Jahodové poháry, zmrzlina, nebo nadýchaná bublanina k němu neodmyslitelně patří.
Jahody jsou prvním druhem ovoce, které na našich zahrádkách dozrává. Sladké, voňavé plody sklízíme už od konce května zhruba do poloviny července. První jahody většinou zkonzumujeme čerstvé jen tak, nebo jako osvěžující součást pohárů a dezertů. A nesmíme zapomenout na jahodovou zmrzlinu! Nejlepší je jistě ta smetanová, s pořádnou porcí čerstvých jahod, ale ani jednoduchá mražená jahodová dřeň nezklame a skvěle osvěží. Každý z nás si z dětství pamatuje maminčin mléčný jahodový koktejl se zakysanou smetanou nebo osvěžující letní nepečený dort s jahodami a piškoty. Možností, jak jahody v kuchyni zpracovat je nepřeberné množství. Hodí se do pečených i nepečených moučníků, dezertů, ovocných pohárů a koktejlů, či osvěžujících ovocných salátů. A co teprve nadýchané jahodové knedlíky, přelité máslem!
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
Jak je uchovat na zimu?
Jahody mají jen jedinou nevýhodu - zralé plody se nedají dlouho skladovat, brzy hnijí a plesniví. Proto když je úroda bohatá a dezertů a pohárů už jsme přejezení, část sklizených jahod uchováme na zimu. Nejlepší způsob, který jahodám dovolí zachovat si svou jedinečnou chuť a vůni je zavaření do sklenic. Můžeme je zavařit ve formě kompotu, který pak používáme hlavně do šlehačkových pohárů nebo řezů se želatinou, nebo ze zralých jahod uvaříme džem nebo marmeládu. A znáte něco lepšího, než palačinky s jahodovou marmeládou a šlehačkou? Jahody se dají také velmi dobře mrazit. A jak na to, aby se jednotlivé plody při mražení neslepily? Jahody jednoduše naskládejte na tác tak aby se mezi sebou nedotýkaly, a takto je nechte zmrazit. Zmrzlé jahody pak opatrně sesypte do sáčku, dobře uzavřete, a vraťte do mrazničky. Takto zmražené jahody mají velkou výhodu v tom, že si ze sáčku vytáhnete jen tolik jahod, kolik zrovna potřebujete. Ať už vaříte knedlíky, nebo máte v zimě chuť na jahodovou bublaninu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den jahod?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky