Den lasagní
Národní den
Den lasagní najdeme v kalendáři pod datem 29. července. Lasagne jsou typickou specialitou italské kuchyně a jsou poměrně oblíbené i v našich končinách. Pokud víte, jak na to, příprava nezabere příliš mnoho času.
Lasagne je možné stejně jako ostatní těstoviny připravit na mnoho způsobů. Společné jim jsou jednotlivé vrstvy těstovin prokládané různými surovinami. Jednat se může o masové ragú, zeleninu, šunku, uzeniny i sýry. Těstovinové pláty se zapékají navíc s bešamelem, čímž dosáhnete nového chuťové dimenze. Ale i z toho důvodu se jedná o poměrně syté a vydatné jídlo.
Kde se vzaly lasagne
Ma pokrmu podobném lasagním si mohli pochutnávat už lidé ve středověku v oblastech dnešní Itálie. Tehdy však lasagne vypadaly úplně jinak než dnes. Chyběla v nich třeba rajčata. Lasagne, jak je známe dnes, vznikly v Neapoli. Již v 80. letech 19. století se objevil v jedné kuchařce recept, v němž hlavní roli hrály nejen pláty těstovin, ale i rajčata. Postupně se začaly přidávat další a další ingredience.
Většina lidí si dopřává lasagne s omáčkou z mletého masa dušeného s rajčaty a kořenovou zeleninou – tedy těstoviny s boloňským ragú. Není to však zdaleka jediná varianta. Dát si můžete i vegetariánskou verzi lasagní s různými druhy zeleniny. Chybět by neměl špenát, cukety, olivy a houby.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den lasagní?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře