Den nudlí
Národní den
Říjen je měsícem těstovin, a tak se není čemu divit, že právě na 6. října připadá den nudlí. Jsou známé po celém světě a málokterou potravinu můžeme vidět v tolika podobách, jako právě nudle. Dají se připravit na stovky způsobů, nasladko i naslano a pokaždé v jiné úpravě.
V Číně se nudle jedly už za dynastie Chan 200 let př. n. l., a postupně se rozšířily do celého světa. A když v roce 1958 japonský podnikatel Momofuku Ando, jehož cílem bylo vymýtit světový hlad, vynalezl instantní nudle, rychle se staly jednou z neoblíbenějších potravin světa.
V obchodě se setkáváme se širšími plochými i tenčími kulatými nudlemi, můžeme volit mezi klasickými nebo bezvaječnými, připravenými z pšeničné, pohankové nebo rýžové mouky. Poměrně jednoduše můžeme nudle připravit i doma, vytlačením těsta pomocí strojku, nebo nakrájením tenkých plátů těsta nožem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí nudle?
Je to velice snadné, nebojte, zvládne to úplně každý.
- Smícháme mouku a vejce, až vznikne hladké těsto.
- Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.
- Pak těsto rozválíme na velmi tenký plát, který necháme znovu odpočinout cca 30 minut. (Bez částečného oschnutí by se pláty těsta při krájení lepily na sebe.)
- Nakrájené obdélníky naskládáme na sebe a napříč krájíme tenké nudle.
- Nakrájené nudle ihned uvaříme, nebo necháme za průběžného pročechrávání uschnout na čisté a suché utěrce.
Ať připravené doma, nebo kvalitní koupené, mají nudle široké spektrum využití. Tenkými nudlemi doplníme fantastické masové vývary a širší mohou být plnohodnotným hlavním chodem. Ve sladké úpravě (známé nudle s mákem), i naslano, třeba s dušeným zelím a uzeným masem.
V posledních letech získávají na oblibě také zeleninové nudle (nejvíce ty cuketové, zvané zoodles nebo také cudle). Jsou skvělou dietní alternativou ke klasickým těstovinám a nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den nudlí?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky