Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Zeleninové nudle jsou přirozeně bezlepkovým a velmi zdravým moderním pokrmem. Připravujeme je z větších kusů zeleniny - vhodné jsou např. mrkev, pastinák, dýně, černý kořen, tuřín, brambory nebo oblíbená cuketa.
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a ideálně měkké.
Jak nudle vyrobit
Nudle vyrábíme z kusu očištěné zeleniny pomocí spiralizéru nebo speciální škrabky, kterou oddělujeme z kusu dlouhé tenké nudle. Pomoci nám může i klasická škrabka na brambory, jenže s ní nevytvoříme špagety, ale pouze tenké ploché nudle typu pappardelle nebo linguine.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava nudlí ze zeleniny
Zeleninu očistíme a pokud chceme, oloupeme slupku. Škrabkou shora dolů oddělujeme dlouhé pásky (snažíme se, aby byly vcelku). Vyhýbáme se měkkým středům. Zbytky, které nespotřebujeme na nudle, využijeme do vývarů nebo pyré. Hodně šťavnaté nudle lehce osušíme ubrouskem.
Využití zeleninových nudlí
Připravené nudle vydrží v chladničce ve vzduchotěsném obalu několik dní. Zeleninové nudle nemusíme dlouze tepelně upravovat, většinou je stačí chvíli osmahnout na oleji, prohřát v omáčce nebo v páře. Nudle z některých druhů zelenin jsou dokonce nejchutnější zcela syrové. Solíme je raději až na talíři, aby zelenina nepustila vodu a nezvadla předčasně.
Tip: Špagety můžeme vyrobit i ze speciálního druhu dýně (špagetová dýně), jejíž dužnina se po uvaření nebo upečení sama dělí na tenká dlouhá vlákna.
V našem bohatém receptáři máme poměrně dost receptů na zeleninové nudle nebo špagety.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 1 hodinou
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 14 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 18 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 21 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Komentáře