Den nugátu
Národní den
Nugát neboli sladká chuťovka, která se hodí pro mnoho příležitostí, slaví svůj den 26. března. Setkáme se s ním například v období Vánoc, či si jej dopřáváme ke sváteční kávě. Používá se často jako náplň bonbonů a čokolády.
Nugát vytváříme z cukru či medu a oříšků nebo pražených mandlí. Jde o velmi oblíbenou cukrářskou hmotu. Historie této cukrovinky je poměrně dlouhá, podle některých historiků sahá až do Starověkého Říma.
Jak udělat nugát
Nabízíme jednu z variant, jak připravit nugát: Nejprve si opražíme na sucho zvolna, za stálého míchání, oříšky. Zalijeme je smetanou pozvolna vaříme asi 10 min. Poté vše přecedíme do druhého kastrůlku, přidáme cukr a zvolna svaříme asi na polovinu obsahu. Poté vezmeme bílou a hořkou čokoládu, obě rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme v kovové misce ve vodní lázni. Do každé misky přelijeme polovinu svařené smetany, přidáme kousek másla a vymícháme je na hladký krém. Keramickou nebo skleněnou misku vyložíme dvojitě potravinářskou folií a střídavě naléváme bílou a hořkou čokoládu. Následně dáme do lednice tuhnout asi na 8 hodin. Nakonec nugát vyndáme z formy a potřeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí krájíme.
Na našem webu najdete i další recepty na přípravu či využití nugátu. Lze vyrobit například kokosový nugát či piškot s nugátem.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den nugátu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 5 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody