Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrářská vánočka (mazanec)

Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 60 min

160 min (100 min příprava + 60 min tepelná úprava)

4. 3. 2008 13:41

Suroviny pro 1 kus

1 kus

množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance

Nutriční hodnoty

Energie16 125 kJ / 3 854 kcal
Bílkoviny90,06 g
Tuky143,46 g
Vláknina26,90 g
Cholesterol 980 mg
Sodík 649 mg
Sůl1,53 g
Sacharidy537,22 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hosta hosta

31. 3. 2012 17:32

Zhruba stejné suroviny, místo anýzu dávám zázvor. Postup trochu jinak - utřít žloutky, cukr, přidat kvásek, koření, mouku a nechat dlouho kynout. Potom teprve vmíchat rozpuštěné máslo, hrozinky a mandle, udělat mazance (příp.vánočky) a nechat opět kynout na plechu. S postupem, že se poprvé nechává kynout bez tuku a tuk až do druhého kynutí jsem se tady již někde vnucovala u kynutého pečiva, ale zkuste to a uvidíte rozdíl
přidávám videorecept na pletení vánočky ze šesti - možná tu už někde je? koneckonců vánoce skoro za dveřma:-D
http://www.youtube.com/watch?v=ZpaOV_rQW5Q&feature...

Luba

30. 3. 2012 11:43

ahoj, zdravím, chtěl sem se zeptat, když rozpustíte sůl v mléce a přidáte do těsta zároveň s kváskem, kyne to dobře ????, já dávám raději sůl na žloutky, můžu je to udělat tak i zde, Děkuji kdo odepíše. Zdravím mooc, určitě bude moc dobrá, mám vánočky moooc rád. ahoj:-)

jenda

13. 3. 2012 17:07

moniruzickova:to jsi se teda prekonala a ani ochutnat nedala:-((

moniruzickova

19. 2. 2012 17:30

Receptík jsem dnes prvně zkusila a musím uznat naprostý luxus...řekla bych,že v jednoduchosti je krása!!!vložím foto.Dávám bodíka.

Babička Květuška

29. 12. 2011 15:45

Lenka:
Milá Lenko,
jak by řekla moje dcera, ing.chemie, "málo kapaliny". Kynuté těsto, zvlášťe pak s vyšším obsahem tuk, se musí hodně propracovat, jak píšu výše, lépe použít ruční hnětač (háky). Aby nelepilo se nedosáhne přidáváním mouky, ale mícháním. Šlehačem to trvá přes 20 minut, ručně i hodinu.Také se zdá, že nebyly v pořádku kvasnice. Předem musí být dobrý kvásek - mléko,mouka,cukr,kvasnice nechat vykynout. Plynová trouba je odbrá na maso, na pečivo už méně, ale dá se to. Dobrá je zkouška papírem. Na vánočku nebo mazance bych doporučila rozehřát asi na poloviční výkon (spíš méně). Pak vezmi proužek bílého papíru a dej na chvíli do trouby. Pokud se jen kroutí, je trouba málo, pokud trochu hnědne, je tak akorát. Pokud hnědne až černá, je moc.

Babička Květuška - dodatek

29. 12. 2011 15:04

Babička Květuška:
Chyby při pečení vánočky:
Vánočka "jede" ke straně - sporák (pečící plech) není v rovině, je špatně zašpejlovaná nebo nesouměrně zapletená.
Vánočka praská - moc kvasnic, málo předem vykynutá, moc horká trouba.
Vánočka je zespodu připálená - trouba peče moc zespodu, pod pečící papír dejte alobal nebo na dno trouby nějakou izolaci. Nestává se to v případě horkovzdušné trouby.
Vánočka jede do šířky nebo dokonce kecne jako placka - moc chladná trouba, předčasně vytažená z trouby, neopatrné zacházení po dopečení.

Babička Květuška

29. 12. 2011 14:08

Milé kuchařinky,
udělat podle receptu dobré kynuté těsto je jednoduché, aby však "dopadlo dobře" chce jednak mít dost času, trpělivosti, kvalitní suroviny pokojové teploty a praxe. Nenechte se odradit počátečním neúspěchem. Mě učila vařit babička (dnes by jí bylo 125 let). Vzpomínám jak nám pekla housky, buchty, koláče.. Stále jí vidím, jak sedí opředá zády o kachlová kamna a celé dopoledne míchá těsto na vynikající vánočku, jakou jsem od té doby už nikdy neochutnala.
Přestože ta moje vánočka je podle mých dětí a vnuků také výborná,zkrátka není to ta babiččina. Moje dcera a snachy se kynutému těstu vyhýbají,radši si dají upéct ode mne. Trochu mě to mrzí a tak vám na internet dám několik babiččiných stoletých rad, doplněných o moje "moderní", které by jinak odešly ze světa se mnou.
Kynuté těsto na housky, buchty a vánočku je v základu stejné, liší se jen množstvím cukru,vajec a tuku, případně kořením. Vždycky tam musí být sůl!! Základ je mouka (používám polohrubou výběrovou)a mléko (kvasnice). Ze základu peču housky. Přidáním vajec a trošky tuku máte těsto na buchty a koláče. Nejvíce cukru a tuku pak dáte do vánočky. Těsto se musí velice dlouho míchat, čím je mastnější, tím déle. Já dnes s úspěchem používám ruční šlehač, místo metel se nasadí "háky". Musí být silnější motor, alespoň 250W, jnak ho uženete a spálí se.
Postup na vánočku je následující:
Do mikrovlnky dám hrneček (snídaňový cca 2dcl) mléka a ohřeju 30 sec. Mléko musí mít teplotu jako když jej chcete dát pít miminu. Babička říkala, že kvasnice jsou živé jako miminko a nesmí se opařit. Do mléka dejte trochu mouky, cukru a kvasnice (cca 3dkg).Celé to nalejte do míchací nádoby. Až na nich budou puchýřky, přidávejte postupně mouku (sůl) a míchejte šlehačem. Pak postupně celé vajíčko, 2 žloutky a trochu soli. Stále po lžících přidávejte mouku, až je těsto hladké, kolem háků se dělá "prdelka" a nelepí se k míse. Množství mouky závisí na její kvalitě (obsahu lepku). I když koupujete stejnou značku mouky, nikdy není stejná. Máslo a cukr (asi 1/4 kostky másla 12dkg a 15 dkg cukru - jak máte rádi sladké)ušlehejte v jiné nádobě jako na krém a postupně po lžících přidávejte do těsta. TUK MUSÍ DO TĚSTA AŽ NA KONEC A POMALU! Úplně na závěr přidejte příchutě: badyán, mušk.oříšek,skořici,vanilku,mandle, citr. kůru,rozinky - jak mátě rádi. Celé to trvá více než 20 minut šlehání. Pak nechte na teplém místě kynout (více než 1 hodinu). Pak zapleťte vánočku a nechte ji znovu kynout (také více než hodinu, čím je těsto mastnější, tím kyne déle, klidně i dvě hodiny. Před pečením pomažu vánočku žloutkem s trochou mléka a posypu mandlemi. Peču v horkovzdušné troubě na 150 stupňů na první větrák (ten slabší, ne gril!) jednu hodinu. Troubu nemusíte předehřívat. Asi po 50 minutách uberu teplotu na 120, po dalších 15 minutách na 100, pak teprve pomalu vyndám na sporák a sahám na ni až úplně vychladne - vánočka musí chladnout pomalu, jinak vám kecne.
Milé kuchařinky, začněte houskami - mléko, mouka, kvasnice, sůl. Do vánočky se pusťte později - až se (jak také říkala moje babička) s kvasnicemi skamarádíte.
Přeji vám mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v příštím roce.
Babička Květuška

Petra

23. 12. 2011 21:44

Máš pravdu je to mnamka:-*

Ivana

23. 12. 2011 21:34

Výborná vánočka pečem ji doma už dva roky a každýmu chutná,i návštěvě. Pěkne vánoce:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

22. 12. 2011 23:54

Janzl::-D:yes:

Janzl

22. 12. 2011 22:59

Dělal jsem už hodně mazanců ale podle tohoto receptu ješte ne. Kvásek mi ale moc nekyne( asi jsem neměl použít francouzské droždí, no ale uvídím za 10 min.) a rozmíchávám máslo s cukrem přesně podle návodu s kořením a moukou..... nakonec nakynulo....
už peču- mám to jako dvě trojstěžňové plachetnice......
Je výborná , děti se jen olizují.:-D:yes:

Lucie

22. 12. 2011 15:29

tak jsem dneska chtela tuto osvedcenou vanocku vyzkouset, ale dost jsem se s testem nazlobila, bylo strasne lepive, tak nevim. jinak odmerene jsem mela vse na kuchynske vaze, presne dle receptu. kynout jsem nechala 2 hod., nakonec z vanocky byly dva jezci, ani o mazancich se nedalo hovorit. sotva jsem testo prendala z misy na plech.

Milen

23. 12. 2010 20:00

Tak jsem zadelala na tuto vanocku, ktera na me udelala okamzity dojem. Peci kazdy rok, tuto zkousim prvne. Prave kyne. Zacinam mit strach, kdyz zde ctu ty Vase poznani. Uvidim, jak zdejsi mouka, jsem za morem testo vytvori. Urcite se ozvu zpet.

Merylas Merylas (moderátorka)

18. 4. 2010 14:08

Lenko, Tvůj dotaz je už staršího data, nejsem autorkou receptu, ale pokusím se odpovědět, někdo se ještě určitě přidá;-) Já osobně si myslím, že jsi je měla v troubě dlouho a při nižší teplotě. Takže se dost vysušily a jsou tvrdé. Stačilo by je péct tak asi zhruba 20 minut, si myslím.A před vložením do trouby by měly být opravdu dobře vykynuté, trouba by měla být předehřátá. Nařezání vliv nemá a problém s moukou ...nevím, já problémy nemívám, jen někdy oproti receptu třeba musím přidat tekutinu, každá mouka jinak "pije". Jinak by bylo těsto tuhé, tak jestli to taky třeba není Tvůj případ. Mám taky plynovou troubu a až praxe mě naučila ji používat. Spíš poslouchám, jak moc syčí plyn a reguluju:-)) Tak pro příště hodně zdaru!:-K

Lenka

4. 4. 2010 09:31

Tak jsem pekla malé mazanečky,a vypadalo to dobře až do chvíle než vystydly.Jsou takové hutné tuhé až tvrdé. Říkám si co jsem zas pokazila,recept jsem dodržela, jen bohužel zápasím s troubou, mám klasickou plynovou na které nejsou ani uvedené stupně jen malý a velký plamínek a peče pouze odspodu :( Také mě napadlo jestli to nebylo moukou, nebo že jsem je nenařezala?(byly to jen takové 100g bochánky)Děkuju za rady

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mazanec jako od babičky pečení vánočky domácí vánočka od babičky jak dlouho péct vánočku testo na vanocku pečení mazance vánočka podle babičky jak péct vánočku recepty kynutá vanočka pečení vánoček kynutá vánočka vanočka pečeni pečení vánočky v horkovzdušné troubě jak dlouho pect mazanec chyby při pečení vánočky pečení vánočky ve formě výborná domácí vánočka proč vánočka po upečení klesne vánočka mojí babičky vánočka mojí babičky

Suroviny: mouka polohrubá, máslo, cukr, vanilka, žloutek, droždí, mléko, rozinky, mandle, kůra citronová, ořech muškátový, anýz, sůl, vejce, mandle

TopRecepty.cz

Cukrářská vánočka (mazanec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XK