Drbanice - jihočeský knedlík
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 3 157 kJ / 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,60 g |
Tuky | 2,75 g |
Vláknina | 17,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 660 mg |
Sůl | 1,51 g |
Sacharidy | 153,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Vhodné jsou k uzenému nebo pečenému masu.
Knedlíky jsou dobré i druhý den - nakrájené na kousky a ohřáté na másle, k tomu mléko a je výborná večeře.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 10. 2016 16:02
Já jsem rodilá Šumavačka. Maminka vařila drbáky pouze z brambor a soli ... nastrouhané syrové brambory se musely hodně vymačkat (většinou to dělal tatínek v utěrce) a vařené brambory z předešlého dne se jemně nastrouhaly (např. 20 syrových a 10 vařených brambor). Vše se smíchalo se solí a dobře propracovalo. Maminka je vařila 30 minut. Výborné byly k uzenému masu a zelí. Drbáky byly vynikající druhý den třeba s vajíčkem nebo jenom nakrájené a omaštěné máslem. Občas je také dělám a je to pochoutka
8. 10. 2016 14:50
ze zkušenosti vím, že houska trhá chuť "čistokrevných" bosáků pouze z brambor, vejce a mouka zase z nich dělá beton (proto si je nedávám v hospodě, i když je mám rád).
8. 10. 2016 14:31
Bosáky - opět drobná varianta, ale podstata zůstává:
syrové brambory nastrouhat na "čtverečkovém" struhadle na kaši a v plátěném pytlíku vyždímat - hodně, tady se rozhoduje o tom, zda budu na konci mít knedlíky nebo tři litry bramborové polévky. Pytlík jsem zdědil poctivý lněný, při pokusu použít bavlněnou utěrku jsem ji protrhl!
Den předem uvařené brambory třeba nastrouhat na jemno, my jsme je mačkali v udělátku, které se i dnes prodává jako "lis na škvarky".
A nyní stejná hmotnost (váha) syrových vymačkaných a vařených brambor, vařených může být trošku víc (tím odpadá to sporné počítání a odhad velikosti).
Pak už jen osolit a lžíci Solamylu. Vše důkladně promíchat a udělat koule asi jako tenisáky. V osolené vodě vařím 3/4 hodiny.
Tyto knedlíky nejdou dělat z nových brambor a z příliš starých. A čím starší brambory, tím více barva nabírá do tmavomodrozelena. Takový vzhled může někoho odrazovat, ale chuť je stále bez konkurence! A úplná špica je druhý den knedlík nakrájet na plátky (postupně z něj okrajovat), přidat zbytky z pečené kachny (hlavně omastek a sos) a zelí a tohle osmahnout v kastrůlku nebo na pekáčku. To je ještě daleko chutnějšé než celá kachna den předtím!
Dobrou chuť!
28. 3. 2015 20:19
6. 2. 2015 16:36
26. 2. 2014 20:24
26. 2. 2014 20:17
5. 11. 2011 12:22
5. 11. 2011 11:21
30. 1. 2011 20:49
26. 1. 2011 14:50
26. 1. 2011 14:46
25. 1. 2011 18:59
25. 1. 2011 18:57
25. 1. 2011 18:54
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečená brokolice s bramborami, sýrem a smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Tarhoňa s krevetami, hráškem a sušenými rajčaty
Přidáno před 16 hodinami
Banánové poháry s ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Domácí zmrzlina dvou chutí
Přidáno před 21 hodinami
Křupavé hot dogy
Přidáno 27. 5. 2024 08:30
Čočkorýže s cibulkou na slanině
Přidáno 27. 5. 2024 07:56
Právě bylo uvařeno:
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Bramborová polévka od babičky
Noe_tvori uvařila před 7 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
TerezaD uvařila před 9 hodinami
Srbské žebírko
Kristinaaa uvařila před 10 hodinami
Gnocchi zapečené se špenátem a třemi druhy sýrů
jirikarpisek uvařila před 10 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Lucie1001 uvařila před 11 hodinami
Jablečný linecký koláč
PunkyLucik uvařil před 11 hodinami
Borůvkový drobenkový koláč-šup-šup
PunkyLucik uvařila před 11 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Linea uvařil před 12 hodinami
Křupavé vepřové kolínko
kiwi40 uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: máslový knedlík máslové knedlíky jihočeské chlupaté knedlíky jihočeské bramborové knedlíky máslové knedlíky prostřeno drbáky recept jihočeské drbáky knedliky drbaky kulaté knedlíky bramborové drbáky kulatý knedlík jihočsky maslovy knedlik chlupaté knedlíky recept jihočeské bosáky chlupaté knedlky jihicesky maslovi knedlíky jihocesky knedlky drbanice z rohlíků jihočeský knedlíčky jihočeské bosáka-drbáky
Suroviny: brambory, brambory, krupička, mouka hrubá, máslo, sůl, rohlík
Drbanice - jihočeský knedlík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlAJ
15 názorů