Šusterka - šterc
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto jídlo se vařívalo po celém Rakousko - Uhersku, nepamatuje si někdo, resp. neví někdo jak se tomu říkalo u Vás doma?!!!!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 7. 2011 16:13
spagetka:spagi, já si tím moc jistá nejsem, mám ale dojem, že o tom se zmiňuje Václav Malovický - Kuchyně staré Šumavy, kterou ale mám v Praze, tak se tam nemůžu podívat. Trhanec - jak ho uvádíš - dělala často moje babička. Myslím, že se asi pravdy nedobereme, protože co kraj - to jiný název a často stejný název pro jiný pokrm. Rozhodně je to ale zajímavé pátrání![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
28. 7. 2011 16:03
magdalenka: Majdi, ano, já reagovala na komentíky, kde děvčata tvrdila, že to je šmorn
, a píšu, že šusterku mám taky v receptech, skoro stejnou, ale s brambory
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
28. 7. 2011 15:59
spagetka:tvoj recept je klasický cisársky trhanec...Kaiserschmorn.
Milošov recept je záhadou.
Milošov recept je záhadou.
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
28. 7. 2011 15:43
Zadala jsem si název šusterka a vyjelo mi hodně receptů a v různých obměnách - např. se škvarky http://www.receptyonline.cz/recept--susterka--7810...
Pak tu ve své kuchařce mám Ponikelské šusterky, které jsou tomuto receptu hodně podobné, ale v ingrediencích brambory jsou.
Název Šmorn mám ve své zděděné rodinné kuchařce pod názvem Kaiseršmorn ( prý ho v Krkonoších jedl rakouský císař) a pak to bylo zkráceno na šmorn.
A mám ho takto:
0,75 l litru mléka, 5 vajec, 60 g cukru, 300 g hl. mouky, 150 g másdla, vanilkový cukr, sůl
V části mléka rozmíchat žloutky, cukr, špetku soli, umíchat v hladké těsto jako na lívance (trochu pevnější). Vmíchat sníh z bílků. Upéci v rozpálené troubě dočervena na 1 straně, pak roztrhat 2 vidličkami na kusy a opéci na 2.straně.
Ve zbytku mléka rozpustit vanilku a polít a ještě chvilku zapéci.
Podáváme s vanilkou, politý malinovou nebo jinou ovocnou šťávou.
Jinak je to známé i pod názvy svítek, trhanec, smaženec, schmarrn
Moje babička ho polévala sirobem z řepy.
Takže podle mne je šmorn u nás něco jiného, než co tu uvádíte - ale NECHCI SE HÁDAT, jen uvádím svou verzi!!!!!!!!
Co kraj, oblast, rodina to jiná verze.![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
Pak tu ve své kuchařce mám Ponikelské šusterky, které jsou tomuto receptu hodně podobné, ale v ingrediencích brambory jsou.
Název Šmorn mám ve své zděděné rodinné kuchařce pod názvem Kaiseršmorn ( prý ho v Krkonoších jedl rakouský císař) a pak to bylo zkráceno na šmorn.
A mám ho takto:
0,75 l litru mléka, 5 vajec, 60 g cukru, 300 g hl. mouky, 150 g másdla, vanilkový cukr, sůl
V části mléka rozmíchat žloutky, cukr, špetku soli, umíchat v hladké těsto jako na lívance (trochu pevnější). Vmíchat sníh z bílků. Upéci v rozpálené troubě dočervena na 1 straně, pak roztrhat 2 vidličkami na kusy a opéci na 2.straně.
Ve zbytku mléka rozpustit vanilku a polít a ještě chvilku zapéci.
Podáváme s vanilkou, politý malinovou nebo jinou ovocnou šťávou.
Jinak je to známé i pod názvy svítek, trhanec, smaženec, schmarrn
Moje babička ho polévala sirobem z řepy.
Takže podle mne je šmorn u nás něco jiného, než co tu uvádíte - ale NECHCI SE HÁDAT, jen uvádím svou verzi!!!!!!!!
Co kraj, oblast, rodina to jiná verze.
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
28. 7. 2011 13:10
"např. název škubánky, podle Úlehlové lidově též šusterka, vystřídal rozmanitá lokální pojmenování plískanky, trhánky, trpalky, šterce.[2]" - nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4824
28. 7. 2011 13:00
Já co znám šmorn, tak ten se dělá s vajíčem a trochu omastku. Škubánky, tam jsou základ brambory skoro dovařený a málo slitý a pak se zasejpá moukou a nechá propařit pod pokličkou a nakonec hezky vymíchá do hladka. Můžou se dělat na sladko i na slano jako osmažený placičky. Tohle vůbec neznám a po pravdě s to neumím ani představit bez vejec. Šmorn, je podle mě trhanec. Aspoň tam co jsem vyrůstala, to tak nazývali. Třeba se mýlím.
28. 7. 2011 12:23
maris:Já jsem zprvu myslela, že se do receptu vloudila chyba a že ty brambory byly opomenuty. Učíme se a poznáváme celý život, šmorn jsem opravdu neznala.
28. 7. 2011 12:19
šákul: první moje reakce byla - škubánky, ale základ škubánků jsou brambory a tady nejsou. Já souhlasím s čokoádkou, že je to šmorn
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
28. 7. 2011 12:14
Kucmouch, šuska, šusterka, škubánky, tak se říká jídlu, jehož součástí jsou i další ingredience.
Dřív jsem škubánky nemohla ani cítit, ale teď je mám moc ráda s mákem a ještě radši opečené.
Dřív jsem škubánky nemohla ani cítit, ale teď je mám moc ráda s mákem a ještě radši opečené.
28. 7. 2011 12:06
chocolate:Šmorn moje babička teda dělá jinak,dává tam vejce,mouku,máslo,ale nechci se přít
28. 7. 2011 12:03
Šmorn
![;-) ;-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/6.png)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bezlepkové ovesné lívanečky s banánem
Přidáno před 7 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 23 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 23 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno 10. 6. 2024 14:49
Smažená rýže zero waste
Přidáno 10. 6. 2024 14:48
Právě bylo uvařeno:
Smetanové brambory s kuřecím masem
Hankadr uvařila před 1 hodinou
Švýcarské ražničí
mrbrejtak uvařila před 1 hodinou
Kuřecí prsa s překvapením
malirka uvařila před 2 hodinami
Cuketa s mrkví, řapíky a pórkem v kuskusu
Magdalena.Dobromila uvařila před 3 hodinami
Kuřecí játra v marinádě
PetraCy uvařila před 3 hodinami
Jednoduchý houbový guláš
Smirny uvařila před 3 hodinami
Burger z červené čočky
Majda07 uvařil před 4 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Petaja uvařil před 5 hodinami
Francouzské brambory
PokusOmyl uvařila před 5 hodinami
Křidélka pečená s novými bramborami
Lennulinka uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: sterc šterc recept krupicový šmorn šterc jídlo kaiseršmorn recept na šterc bramborový šterc pliskánky trhanec na slano šmorn recept jídlo šterc recept šterc kaiserschmorn kaiser šmorn recepty šterc susterka z brambor šterc z brambor šmorn recept na šmorn co s husím sádlem
Suroviny:
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
26 názorů