Hladká Ančka
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 262 kJ / 1 258 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,25 g |
Tuky | 39,02 g |
Vláknina | 20,65 g |
Cholesterol | 837 mg |
Sodík | 740 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 146,45 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V severovýchodních Čechách se dnes podle nářečních výzkumů vyskytuje varianta výrazu hladká ančka, která byla dosud pro dialektologa etymologickou i sémantickou hádankou.
Výchozí je tu zjevně původní a velmi starobylý název kučka. Ten se však jako nářeční archaismus stal pro uživatele postupně jen expresívně zabarveným seskupením hlásek, který — podobně jako v jiných případech — byl pak dobrým podkladem pro tzv. adideaci — žertovné zkřížení s jiným, významově naprosto vzdáleným, zvukově však blízkým výrazem — osobním jménem Ančka.
V sousloví hladká ančka dosud nebyl správně vyložen ani původ a význam slova hladká. Proč právě tato polévka, která není nápadně jemná, „hladší“ než jiné, má v názvu právě tento atribut? Proč se nejmenuje pouze ančka? Odpověď dává frazeologické spojení doložené v Jungmannově slovníku: „hladkou míti (žertem) ‚hlad míti‘ . Přídavné jméno v sousloví tedy žertem vystihuje vlastnost této polévky: je „hladová“, tj. málo sytá, lehce stravitelná, a zároveň byla jídlem prostých lidí, chudých — hladových.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 1. 2016 14:51
25. 1. 2013 20:59
25. 1. 2013 20:16
Moc hezky jsem si v poznámce početla a dozvěděla jsem se zase nové věci,děkuji
24. 1. 2013 17:42
24. 1. 2013 15:15
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 5 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 19 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Rajská polévka III
PavelKa uvařila před 11 minutami
Kuřecí čína
Martasss uvařila před 29 minutami
Makovec bez vajec
Petullka7 uvařila před 34 minutami
Koláčky od tety z Moravy
paprika1000 uvařila před 1 hodinou
Ředkvičkový salát s okurkou a červenou cibulí
Dana Lubovska uvařil před 1 hodinou
Candát na červené čočce
JirkaPotok uvařila před 2 hodinami
Vepřové maso v kedlubnách
trdlo uvařila před 2 hodinami
Fazolky s řapíkatým celerem
trdlo uvařil před 2 hodinami
Papriky plněné bulgurem a balkánským sýrem
Dana Lubovska uvařila před 2 hodinami
Banánová bábovka
Dana Lubovska uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Další recepty
Tématické fráze: polévka ančka polévka hladká anča ančka hladká anička polévka anča recept na hladkou ančku ančí guláš polevka anča hladka recept na hladkou ancu hladová polévka hladká anna recept hladová mouka hladkáančka hladka anča polevka ančka polévka recept polévka ančka anicka hladká polěvka hladká anička polivka hladka anicka anča hladká polevka recept
Suroviny: brambory, vejce, cibule, kmín mletý, mléko, mouka hladká, sůl, ocet, cukr, petrželka, máslo
Hladká Ančka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XVrv
5 názorů