Ghí z ranče
Přepuštěné máslo, které používaly již naše babičky, znovu získává na oblibě. Při přepouštění získáme čirý žlutý tuk s vyšším bodem přepalování, než má běžné máslo. Navíc má zajímavou jemně oříškovou chuť a oproti máslu i delší dobu trvanlivosti.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 7 782 kJ / 1 860 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,75 g |
Tuky | 205,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 638 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Pro orientaci - na naší sklokeramické plotýnce s keramickou pánví je optimální nastavení na stupeň 2,5 z celkových 9.
Při skladování v temnu a teplotě 20 °C a méně vydrží minimálně půl roku, v chladničce i rok. Přepuštěné máslo bylo dřív běžné, když nebyly ledničky, ale nyní se pro jeho vliv na zdraví vrací do pozornosti kuchařů pod názvem ghí (indický výraz). Přepuštěním se normální máslo zbaví mléčné bílkoviny, laktózy, vody a zbytků syrovátky, zůstane jen čistý mléčný tuk, který je zdravější než normální máslo, protože snižuje hladinu cholesterolu. Přepuštěním se zvýrazní chuť i vůně másla, které je tak nesmírně chutné třeba na smažení řízků, nepostradatelné je pro smažení pravých telecích Vídeňských řízků. Běžné máslo se přepaluje již při 150 °C, přepuštěné máslo až při 230 °C a smažení na něm je proto rovněž zdravější, než na běžném oleji. Až ochutnáte cokoli smažené na přepuštěném másle, nebudete se ke stolním olejům už chtít vrátit, tak lahodnou chuť ghí dodá všem pokrmům. A třeba taková kachna před pečením potřená přepuštěným máslem, to je skutečný zážitek pro nejvytříbenější labužníky.
Ze čtvrtky másla získáme 180 ml (190 g) přepuštěného másla. Kupované ghí zcela stejné kvality stojí v balení 220 ml 125 Kč, naše rančerské ghí vychází po přepočtu hmotnosti na cca 32 Kč/220 ml a to včetně energie (sklokeramický sporák).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 3. 2019 09:34
4. 3. 2019 08:42
19. 8. 2018 11:59
Ve srovnání s máslem je chuť mnohých, tepelně upravených, jídel máslovější, což patrně nikoho moc nepřekvapí, že
Ten poslední odstavec v postupu už nyní zní neuvěřitelně a za pár let to bude science fiction
14. 4. 2016 19:58
8. 4. 2016 21:10
3. 4. 2016 14:06
2. 4. 2016 11:19
1. 4. 2016 23:27
1. 4. 2016 17:10
1. 4. 2016 12:25
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 16 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 7 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 8 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 10 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 10 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 10 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 10 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 11 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 12 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 13 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Další recepty
Tématické fráze: recept na ghí postup přepouštění másla recept našich babiček na přepouštění másla ghí recept co stojí přepuštěné máslo ghí na smažení postup přepouštění másla videorecept jak dělat ghi přepuštěné máslo ghí videorecept přepouštění másla z domácího mléka teplota přepouštění másla zbytek po výrobě ghí přěpouštění másla postup příprava ghí videorecept co se zbytkem po výrobě na ghí jak dělat ghí máslo pěna z ghi bilkovina z ghí česnekové ghí je ghi zdravější než olej
Suroviny: máslo
Ghí z ranče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GrAy
10 názorů