Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka

Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (152×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min doba vaření podle tuhosti masa

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava, doba vaření podle tuhosti masa)

27. 5. 2009 19:04

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 307 kJ / 1 268 kcal
Bílkoviny122,37 g
Tuky50,71 g
Vláknina15,44 g
Cholesterol 363 mg
Sodík 279 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy74,08 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Katerina

12. 1. 2017 14:01

Rajska mi po citronech s kurou shorkla

Sonik Sonik

20. 9. 2016 17:17

Bibinka: Naprosto a nejen u nas! ;-)

Bibinka Bibinka

20. 9. 2016 16:49

Sonik: Soni, udělala jsi mi velkou radost, že u Vás moje rajská zdomácněla, fakt mě to těší :yes:

Sonik Sonik

18. 9. 2016 10:05

Bibinko,jinou rajskou nez tuto jiz nedelam.Je skvela jako ji nam delavala maminka.Dekuji za tento skvely recept! :yes:

Hrabje.bas

14. 9. 2016 22:45

Josef: JOSEFE, prosím, buď SOUDNÝ, a nepiš, když to NEVÍŠ, kdo co jak má říkat. Ano. Rajskou, a cokoli jiného, má každý svoji. Ale podle RECEPTŮRY RAJSKÁ je na bázi CIBULO - ZELENINOVÉHO ZÁKLADU. Amen.

Hrabje.bas

14. 9. 2016 22:38

Jiří Křížek: KVALITNÍ MASO - MÉNĚ KVALITNÍ POLÉVKA: maso do vroucí vody. MASO DO STUDENÉ VODY - maso MÍRNĚ tratí na kvalitě, ale je kvalitní vývar.

Hrabje.bas

21. 8. 2016 08:39

Tak joo, jdem na to. RAJSKÁ: Hovězí zadní uvaříme do měkka. Na sádle orestujeme cibuli, mrkev, celer, petržel, celý pepř, celé nové koření, bobek, hvězdičku badyánu a kousek skořice. Když základ zbrunátní, zarestujeme nakrájená rajčata, nebo protlak, orestujeme, rozředíme vodou, či vývarem a rozmícháme. Vytaháme koření, dobře rozmixujeme, pasírovat ne třeba. Když je dost základu, je dost hustá. Zavaříme nastrouhaný perník, osolíme, ochutíme cukrem, citronem. AMEN :-)

Jiří Křížek

15. 8. 2016 12:46

Sabinko, na jedné straně píšete, že maso vyždímané do vody (vyvařené) nemáte ráda, ale v následující větě píšete, že v základu nesmí chybět půl litru šťávy z masa. Jak dokážete z masa dostat šťávu bez vaření? Souhlasím s tím, že zahušťovat moukou není ideální, sám používám k zahuštění strouhaný perník.

Bibinka Bibinka

28. 7. 2016 16:55

Vepe: a Josefe: Kolik lidí, skoro tolik druhů rajské omáčky a hlavně každý si jí dělá tak, jak jí má rád a jak mu chutná, nám moc chutná tato a proto jsem jí dala a někomu může chutnat jako nám. Nikomu jí však nevnucuji a samozřejmě to není ta pravá......ale která rajská je ta pravá:-? toť otázka, ale asi žádná, proto je ta pravá ta, která nám chutná:-)

Josef

27. 7. 2016 23:09

Maso se má vařit s tím kořením ( celý pepř, nové koření a bobkový list + sůl ) , aby maso dostalo tu chuť. A omáčka se zahustí tmavší CIBULOVOU jíškou. A v žádném případě do rajské nedáváme mletou sladkou papriku, která tu chuť rajské omáčky naprosto změní a s rajskou už to nemá téměř nic společného. Naopak ke zvýraznění chutě rajské omáčky můžeme použít a přidat trochu nastrouhaného perníku ( perník na strouhání ) .

Vepe

27. 7. 2016 17:15

Rajských je spousta, ale podle mne je správná ta s cibulkou a rajčaty, propasírovaná po rozvaření spolu s bobkovým listem a novým kořením. Potom dále pokračuje redukování, kdy přidám švestková povidla a něco málo skořice a masoxovou kostku. Povidle osladí, zahustí a dodají zcela vyjímečnou chuť jakkoli vzniklé rajské. Kdo jednou zkusil s povidly, nebude už nikdy dělat jinak. Já takhle zpracovávám na konce sezóny rajčat vše, co najdu, co se nesní hned, v mrazáku udělá v zimě radost na 100%!:-p

Bibinka Bibinka

19. 7. 2016 12:26

marien: Přeji, aby se povedla a chutnala :-)

marien

19. 7. 2016 07:55

No jjdu vařit poprvé v životě

Bibinka Bibinka

15. 7. 2016 11:04

Markéta : Markétko, jsem potěšena, že rajská chutnala a recept dostal pochvalu :yes::-K

Markéta

14. 7. 2016 21:12

Dnes jsem uvařila a byla naprosto skvělá, Všem moc chutnala :-) Receptik chválím

1 2 3 4 5 12

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty recept rajska omačka jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept recept rajska rajská omáčka top recepty jaké maso na rajskou recepty na rajskou omačku recept na rajskou rajská omáčka s masem rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka

Suroviny: maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vg7g