Jidáše, jidášky…
Jemné, příjemně sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz. To jsou tradiční velikonoční jidáše či jidášky. Po upečení se ještě horké potírají medem a zchladlé je můžeme jíst jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.
Suroviny pro 20 kusů
20 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 12 948 kJ / 3 095 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,89 g |
Tuky | 110,53 g |
Vláknina | 17,85 g |
Cholesterol | 940 mg |
Sodík | 541 mg |
Sůl | 1,28 g |
Sacharidy | 440,19 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Správně bychom měli jidášky pojíst na Zelený čtvrtek k snídani (nebo lépe před východem slunce) – kdo chce dodržet, musí upéct už ve středu večer. Jí se pomazané medem, který symbolizuje sílu, zdraví a soudržnost. Pekla jsem oba plechy najednou, na horkovzduch při 170 °C, asi 15-18 minut.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 4. 2024 08:21
Eva_H: děkuji za tak krásnou pochvalu, Evi a moc děkuji i za fotku!
29. 3. 2024 16:13
Dělám jidášky podle tohoto receptu už třetím rokem, ale až teď jsem si založila účet, takže děkuji za tři roky povedených jidášků :)
9. 4. 2023 11:11
Upečeno, sněženo, pochváleno
6. 4. 2023 15:36
Pekla jsem jen z hladké mouky, z vykynuteho těsta jsem hned dělala tvary a pak dala kynout pod utěrku na plech asi 15 min. Horké jsem potřela vejcem s medem.
6. 4. 2023 08:21
pěkný recept, parádní prezentace a ještě dobré poučení
3. 4. 2021 20:27
Skvělé žiju v Německu a chtěla jsem upéct něco typicky českého...a tyto jídášky chutnaly tak, že jsem je letošní Velikonoce pekla už podruhé ;)děkuji za skvělý recept a přeji všem pohodové svátky jara ????????????????
3. 4. 2021 07:38
Výborné. Doporučuji.
13. 4. 2020 10:20
Elle Guinea: jsem moc ráda za vyzkoušení i foto, díky!
13. 4. 2020 09:24
Vyborne. Pridavam foto, pokud nevadi.
9. 4. 2020 19:21
Kamila S.: moc mě těší, že jidášky podle receptu tak chutnaly, díky!
9. 4. 2020 15:58
Vyzkoušela jsem a jsou moc dobré .
12. 4. 2019 10:18
mysulka: děkuji, Leničko - mám tohle jarní pečivo velice ráda, těsto je příjemně tvárné a jidášky výborné i třetí den po upečení
12. 4. 2019 07:41
Opravdu jak malované
11. 4. 2019 20:28
maiva: děkuju
11. 4. 2019 18:19
Jako malované, skvělá poznámka o vstávání za kuropění
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 3 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 5 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 8 hodinami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 22 minutami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 1 hodinou
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 1 hodinou
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 1 hodinou
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 1 hodinou
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 1 hodinou
Tvarohovo - meruňkový moučník
Petr801 uvařila před 1 hodinou
Domácí kmínový chleba
JaninaZ. uvařila před 2 hodinami
Špenátový quiche
tomas392 uvařila před 3 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
TondaJ uvařil před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jidase jidášky jidase recept jidášky recept recept na jidase velikonoční jidáše top recepty jidáše jidáše ze suchého droždí jak upéct jidášky kdy se jí jidáše co jsou jidaše jidáškx top recept na jidáše zrada jidáše too recepty jidáše jidase top recept jak tvarovat jidáše kdy se ji jidas top recepty velikonoční jidáše recept na jidasky
Suroviny: mouka hladká, mouka polohrubá, voda, máslo, žloutek, cukr, kůra citronová, sůl, droždí čerstvé, rozinky, vejce, med
Jidáše, jidášky…
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oznk
15 názorů