Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 15 894 kJ / 3 799 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,79 g |
Tuky | 20,69 g |
Vláknina | 37,12 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,84 g |
Sůl | 32,01 g |
Sacharidy | 759,82 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je starý asi 35-40 let a je to opravdu moc dobrý bílý chlebík.
Pokud někdo bude chtít těsto na chleba udělat v domácí pekárně, tak může zkusit (z poloviční dávky, tj. z půl kila mouky - na jeden podlouhlý chlebík - veku). Chleba je určitě lépe nechat kynout na plechu a hlavně pak upéct v troubě, jinak se nedosáhne té správné chuti. Myslím, že na tom postupu při pečení dost záleží.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 9. 2019 13:34
Wendoolinka: Ano, z toho kila mouky jsou dvě sředně velké šišky chleba (nebo dva kulaté středně velké bochníky). Chleba má světlou střídku, ale je opravdu moc dobrý! Zkus a uvidíš sama. Můžeš zkusit i jen z polovičního množství jeden chlebík. Přeji hodně zdaru a zdravím!
8. 9. 2019 13:26
Z tohoto receptu budou tedy dva chleby???
6. 5. 2019 12:15
cathleen: Dík za upozornění! V mojí pekárně (Eta - Harmony) se těsto z kila mouky zpracovat dá, i když to asi výrobce nedoporučuje, ale nesmí se to pak nechat v té pekárně kynout, to by bylo těsto nalepené i na skle (vím, o čem mluvím, to těsto bylo na knedlíky ). Ale raději to v receptu přepíšu.
6. 5. 2019 11:40
zizala: moc fajn, žes přidala fotku recept je dobrý (a dobře popsaný), kdysi pradávno jsem něco velice podobného také pekla. S fotkou bude víc vidět.
MamlajdaD: možná by bylo dobré k té poznámce o těstě v domácí pekárně dopsat, že do pekárny patří poloviční množství (nebo v ní uhněteš celé kilo mouky + další suroviny?)
MamlajdaD: možná by bylo dobré k té poznámce o těstě v domácí pekárně dopsat, že do pekárny patří poloviční množství (nebo v ní uhněteš celé kilo mouky + další suroviny?)
6. 5. 2019 07:21
MamlajdaD: Není zač, recept je opravdu fajn. Díky bramborám se těsto nedrobí, takže z chlebů kynutých droždím je to určitě jeden z nejlepších, které jsem kdy pekla. Fenykl je tam příjemný, naši ho kdysi taky dávali.
5. 5. 2019 19:46
zizala: Proč bych takovou pěknou fotku mazala? Já až se naučím vkládat fotky, tak asi nebudou zdaleka tak zdařilé. Už i proto, že zatím fotím jen mobilem. A ještě jednou dík!
5. 5. 2019 19:40
zizala: opravdu moc děkuji za vyzkoušení a moc si toho vážím. Z té fotky mám opravovou radost a děkuji na stotisíckrát!
5. 5. 2019 16:37
Recept doporučuju. Chleba je dobrý, mouku jsem dala půl na půl špaldovou a pšeničnou chlebovou. Až budeš mít lepší fotku, tuhle vymaž. Dík za recept
Pro mne nový byl způsob kynutí a pečení, chleba většinou sázím na rozpálený plech nebo kámen. Ale funguje to dobře i takto .
Pro mne nový byl způsob kynutí a pečení, chleba většinou sázím na rozpálený plech nebo kámen. Ale funguje to dobře i takto .
3. 5. 2019 11:47
Aninka, mna to len zaujalo, ten postup. Pekny den.
3. 5. 2019 11:00
Magdalenka: Ten postup je oravdu takový, jak je napsaáno v receptu. Mám to mnohokrát vyzkoušené, a funguje to bezvadně. Na mou duši. A to pečení s tím potíráním také. Tenhle chlebík má tu moučnou spodní bílou kůrku a to je dobrota, starší lidé si to asi pamatují, chleba s bílou kůrkou se i běžně prodával. Myslím, že tento předpis ani není vhodný pro pekárnu. Leda, že by se těsto vyndalo z pekárny hned po uhnětení, před tím, než začne kynout. Jo a opravdu se to těsto nepropracovává po prvním anebo druhém vykynutí. Nechá se to - dobře propracované - jenom vykynout na plechu a šup s tím do trouby. Na pečicím papíru se to také dá upéct, ale to chlebík nebude mít tu bílou kůrku. Já u tohoto receptu dodržuji i tu vrstvičku mouky pod chleba, zatím to každému moc chutnalo. Moc zdravím a děkuji za komentík
3. 5. 2019 07:46
Tiez mam rada chlieb so zemiakom v ceste, je chutny aj na druhy den, nevysycha. Tym som vlastne zacinala kedysi a chlieb som skoro vobec nekupovala.
Trochu ma zmiatlo to kysnutie na pomucenom plechu. Nechavam kysnut v pracovnej mise, prepracujem po vykysnuti a az potom formujem chlieb, alebo zas dam do pomucenej formy (nemam osatku), zas necham kysnut a az potom z formy cesto na plech, peciaci papier.
Vona cerstveho chleba je vona domova.
Trochu ma zmiatlo to kysnutie na pomucenom plechu. Nechavam kysnut v pracovnej mise, prepracujem po vykysnuti a az potom formujem chlieb, alebo zas dam do pomucenej formy (nemam osatku), zas necham kysnut a az potom z formy cesto na plech, peciaci papier.
Vona cerstveho chleba je vona domova.
3. 5. 2019 00:29
JanaDorazinová: Díky za komentík. Já tenhle chleba ještě čas od času dělám, i když v pekárně peču i tmavé chleby. Každý chleba upečený v troubě je lepší, než ten z pekárny. O tento chleba upečený přesně podle receptu se kdysi dávno (před více než 35 roky) prali se synem spolužáci na intru včetně vychovatele Tak jsem ten asi zapomenutý receptík poslala zase do světa Oni tu vláčnost dělají právě ty brambory, to máš pravdu, že jsou takové chlebíky nejlepší. Zdravím!
2. 5. 2019 23:24
Chleby s bramborami byly zatím ty nejlepší, které jsem pekla
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 30 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 10 hodinami
Kovbojské fazole
lenkavozihnojova uvařila před 10 hodinami
Palačinky na slano
Hanka99 uvařila před 11 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
lenkavozihnojova uvařila před 11 hodinami
Výborné lasagne
misak2 uvařila před 13 hodinami
Chléb babičky Elišky
magdalenka uvařila před 14 hodinami
Avokádo brownie
Hejhulka007 uvařila před 15 hodinami
Domácí chléb ze žitné a hladké pšeničné mouky
PetraSt uvařila před 15 hodinami
Rychlé bramborové knedlíky
mibrix uvařila před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Další recepty
Tématické fráze: recept na výborný domácí chleba výborný domácí chleba výborný domácí chleb jak upéct výborný domácí chleba jak upéct domácí na chleba jak upéct chleba recept jak upéct domácí chleba recept jak upéct domácí chleba recept na výborný domácí chléb výborný chleba z trouby chleba z pul kila mouky upeceny v troube výborný domácí chleba v troubě jak upéct domácí chléb vyborny recept na chleba jak upéct poloviční chléb v domácí pekárně jak se dělá kořenový chleba z hladké mouky vyborny domaci chleb v troube domácí chléb z kila mouky chleba z půl kila domácí chléb z půl kila mouky
Suroviny: mouka hladká výběrová, brambory, voda, sůl, fenykl, kvásek, droždí, voda, cukr, mouka hladká
Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/38GA
13 názorů