Pečené holubinky
Ačkoliv se holubinkám méně zkušení houbaři často vyhýbají, jde o velmi dobré houby, které stojí za to ochutnat. Připravíme je velmi snadno v troubě, k dochucení použijeme pouze sůl.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Holubinky mě naučila dělat moje teta, raději nebudu psát, před kolika léty. Správně se holubinky pekly na kraji plotny starých kamen. Doma je dělám na kulaté litinové plotýnce, která kdysi byla součástí plynových sporáků. Určitě budou skvělé na lávovém grilu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 9. 2013 00:50
Fazoletka: Zdarec, co jsem cetl, tak se to moc splest neda, leda s holubinkou olivovou, která má taky klobouk dozelena a je jedlá a v kuchyni všestranně využitelná. Ono totiž jde o to určit holubinku jako takovou, pak si ji nikdy nemůžeš splést s muchomůrkou, což je popsáno takto:
Jak však holubinky poznat od ostatních druhů? Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablek. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je, vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně, na okraji úlomku není nikdy dužnina vláknitě roztřepená. U většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně. Právě jen u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný okrouhlý kousek dužniny, to je nejdůležitější znak pro rozpoznání holubinek!
Odkaz na celý článek:www.receptyonline.cz/letni-houby-nejchutnejsi-holubinky-8-dil--2636.html
Jak však holubinky poznat od ostatních druhů? Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablek. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je, vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně, na okraji úlomku není nikdy dužnina vláknitě roztřepená. U většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně. Právě jen u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný okrouhlý kousek dužniny, to je nejdůležitější znak pro rozpoznání holubinek!
Odkaz na celý článek:www.receptyonline.cz/letni-houby-nejchutnejsi-holubinky-8-dil--2636.html
21. 8. 2013 22:56
xman: přesně tak, ixmene
19. 8. 2013 22:09
Ahojky všichni, můžu poprosit o radu Chtěla bych holubinky ochutnat, ale mám strach Hlavně z té holubinky nazelenalé, která je prý vynikající Nemůžu si ji splést s muchomůrkou zelenou Každopádně se mi už ale sbíhají sliny, když vidím takový prima receptík
23. 8. 2011 13:23
Tohle mi uniklo a souhlas, vidět holubinku, ochutnat, co víc si přát
23. 8. 2011 13:19
Ráda bych to ochutnala,ale bohužel jsem neznalec holubinek a tak je nesbírám.
xman:to věřím,že se může přihodit
xman:to věřím,že se může přihodit
23. 8. 2011 13:09
akorat sem prozil asi nejhorsi noc v mem zivote,asi mirna otrava nedokonalym spracovanim,urcite si dejte pozor.
21. 8. 2011 12:13
je to pochoutka
21. 8. 2010 12:07
Vstal, jel do lesa, nakosil holubinky, koukl na recept, místo trouby a plotny použil teflonovou pánev a výsledek byl ztrestán okamžitým snězením + bodík. Jednoduché a vynikající. Díky.
9. 5. 2010 00:09
Holubinky jsou dokonalé, pečem je i na rozpálených kamenech u ohně a to je bašta a už brzo budou+7
23. 7. 2009 06:28
Jendo. Holubinky už od vojny zbožňuji i když je žena nemá ráda( ale dobře je zná ) . Má k nim jakýsi odpor. Mně rostou přímo před chatou a když sečeme a je tam nějaká přerostlá tak ji rozkmrdlám a ono je jich víc a víc. Mám je rád protu jejich křupavost(i chuť) a taky proto, že se nedají splést s jedovatou houbou a oni samy NEJSOU ANI JEDNY JEDOVATÉ. Já ale i přez nezájem ženy si je dělám jako ty, ale na trošce sádle, ale ještě je trošku opepřím. Stejně tak dělám " Ryzce peprné" U nás jsou podřadné a nesbírané, ale jinde (a já) je cení právě pro tu peprnost a když se pěkně upraží jsou bezva k pivíčku jako chuťovka, ale ne na velké najezení. Ty máš +bodík.
22. 7. 2009 21:17
Skoutečně jen ten, kdo vyzkoušel, může hodnotit skvělou chuť i vůni pečených holubinek na plotně. V té troubě je to slabá nahrážka.
Chce to však zkušenějšího houbaře, aby se mezi holubinky nedostaly jen "jednou" jedné houby, např. muchomůrka zelená.
Bibi, holubinka nazelenalá je nejlahodnější holubinka. Škoda, že většina je červivých. http://www.naturfoto.cz/holubinka-nazelenala-fotog...
Chce to však zkušenějšího houbaře, aby se mezi holubinky nedostaly jen "jednou" jedné houby, např. muchomůrka zelená.
Bibi, holubinka nazelenalá je nejlahodnější holubinka. Škoda, že většina je červivých. http://www.naturfoto.cz/holubinka-nazelenala-fotog...
22. 7. 2009 20:24
Jendo, když jsem viděla tento recept v nabídce, tak jsem si byla hned stoprocentmě jistá, že je od tebe a nemýlila jsem se Neskutečná pochoutka, o kterou jsme se doma dokázali i poprat jako děti Tatínek byl na jejich rozpoznání odborník, já už si netroufám a nevěřím ani jiným, takže pro mne zůstannou krásnou vzpomínkou Také si vzpomínám, jak jsme z nich lžičkou vybírali chutnou slanou šťávu . Také jsme je pékavali na plotně Bodík a dala bych i víc, kdyby to šlo
22. 7. 2009 18:44
Jendo, z holubinek na chuť je nejchutnější ta trávová a tu tam vidím uprostřed, ale jinak supr tvrdé houby, žádná "salakvarda" Dávám ti boda
22. 7. 2009 18:07
Tak tady poprvé vidím jak vypadaj holubinky. To musí být dobrůtka, viď Jendo?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Zelňačka (klasika)
NANNY uvařila před 5 minutami
Bezinkový sirup
tomas392 uvařila před 31 minutami
Pečená krkovička
tomas392 uvařil před 36 minutami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Olgaskvorova uvařila před 39 minutami
Svíčková na smetaně
Choderaviktor uvařila před 1 hodinou
Kuřecí prsa - Havaj
Evule1 uvařila před 1 hodinou
Rychlá škvarková pomazánka
Hanicka81 uvařil před 1 hodinou
Křehké vafle
DanaSim uvařila před 1 hodinou
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 3 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Další recepty
Tématické fráze: holubinka zelená recepty z holubinek holubinka zelená recept houby holubinky salakvarda pečené ryzce recept z holubinek holubinka zelená recepty jedlé houby holubinky jedlé houby holubinky holubinky druhy houby-holubinky holubinky,recepty ryzec peprný holubinky-recepty priprava holubinek ryzec peprný recept salakvarda omáčka druhy holubinek holubinky na sádle
Pečené holubinky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZVOE
14 názorů