Deset tipů poradí, jak nejlépe zpracovat lesní houby. Jejich chuť a vůni si pak dopřejeme po celý rok
Houbařská vášeň je úžasná. Není nad to objevovat stále nové a další houby, jejich nové rodinky a vykukující hlavičky z mechu. V tu chvíli zapomeneme na vše kolem a jdeme stále dál a dál, přitom se košík plní a za chvíli není úlovek kam dávat.
Když totiž konečně začnou po deštivém počasí růst houby, tak se může stát, že jich nosíme domů stále nové košíky. Jenže houbaření není jen o nadšeném úspěchu z velkého úlovku, ale i o moudrém zpracování toho, co si doneseme domů. Sušení je nejpoužívanější, ale jsou i jiné metody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat houby
I když houbařská sezona netrvá dlouho, můžeme se zásobit houbami pro celý nadcházející rok.
- Nejjednodušším způsobem uložení hub je sušení, zvlášť dobře se hodí k sušení hřibovité houby. Vybíráme pouze zdravé kusy, které pečlivě očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Správně usušené houby se musí lámat a chrastit, nikoliv ohýbat. Usušené houby skladujeme v dobře uzavřené nádobce, na suchém místě.
- Ze sušených hub snadno připravíme houbový prášek, který využijeme jako aromatické koření. Houbový prášek dobře umixujeme a uložíme v suchu.
- Houby můžeme mrazit. Před mražením je obvykle blanšírujeme. Použijeme je rovnou k tepelné úpravě (bez rozmražení).
- Nakládáme je do soli - buď je solí proložíme nebo zalijeme svařeným solným nálevem.
- Oblíbené je zavařování v octovém a ve sladkokyselém nálevu. Houby před zavařováním blanšírujeme. Do sklenic můžeme přidat zeleninu (např. papriky, cibuli, mrkev, celer, křen, květák).
- Sterilovat je můžeme i ve vlastní šťávě. Sterilujeme opakovaně.
- Další možností je zavařování v tuku. Nutná je opakovaná sterilace.
- Houby můžeme dokonce kvasit. Vyzkoušejte recept na mléčné kvašení podle našeho receptáře. Ke kvašení jsou zvlášť vhodné ryzce nebo hlívy ústřičné. Můžeme je doplnit cibulí a plátky česneku.
- Houby se mohou dokonce udit. Použijeme pevné kloboučky hub, především hřibovitých.
- Ze zbytků a odřezků hub výhodně připravíme houbovou tresť. Použijeme ji k dochucování pokrmů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 5 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 9 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Kromě nakládání a sterilování hub v octě, tuku a vlastní šťávě je můžeme ještě naložit do soli. Poradíme, jak postupovat
Komentáře