Volarské koláče
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 2 372 kJ / 567 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,89 g |
Tuky | 13,33 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 428 mg |
Sodík | 43 mg |
Sůl | 0,11 g |
Sacharidy | 102,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Koláčové těsto, které se mi velmi osvědčilo: https://www.toprecepty.cz/recept/63337-mechurky/
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech a okolí pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Jsou obvykle plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem mívají i názvy jako Flecken, Gulatsch'n.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 5. 2020 15:15
hospodyne: Ano, hladká mouka a nešetřit máslem. Pak je těsto jako hedvábné
10. 5. 2020 15:12
U nás mají perník na strouhání v každých menších potravinách - sámoškách. Někdy dokonce už nastrouhaný. Já ho mám moc ráda, sypu s ním i švestkové knedlíky místo máku, chutná nám to víc. Taky ten perník používám na zahuštění domácích povidel, protože tak hustá jako z obchodu neumím.
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
yanull: Rum s máslem zkusím, děkuji.
Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře
10. 5. 2020 14:28
MamlajdaD: já perník na strouhání sekám či "melu" v el. sekáčku. Pak ho nechám doschnout a skladuji ve sklenici. U nás je ale k dostání normálně v potravinách.
10. 5. 2020 14:26
yanull: Ten nápad s máslem a rumíkem je náramný, to stojí za vyzkoušení! přeji pevné zdraví a hodně dobrých nápadů!
10. 5. 2020 14:21
magdalnka: Magduška, ten perník se hodí třeba i na posypání vdolečků a dalších dobrot. Kdybys chtěla zkusit, tak si ho můžeš sama upéct, není to nic složitého. Recept je tady na topkách od fb.lib s fotkou od casina: https://www.toprecepty.cz/recept/37303-pernik-na-s...
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví!
10. 5. 2020 14:14
Jsou fakt úžasné!! Podstata takového lahodného hedvábného těsta tkví v hladké mouce. Je zajímavé, že takové koláče nám pekla přítelkyně manželovy matky ve vesnici u Poličky jako krajovou specialitu. Ostatně byly to Sudety a německý šmrnc tam mělo víc receptů.
10. 5. 2020 13:10
zizala: vyskúšala by som, ale v našich končinách neexistuje perník na strúhanie, tak isto nepoznáme tvaroh na strúhanie... Ale viem, kde ležia Volary, viackrát som bola na Šumave na dovolenke, pochodíme toho vždy veľa, nielen túry po horách.
10. 5. 2020 12:12
Jak se znám, určitě bych perník po upečení pokropila máslem s rumem
10. 5. 2020 10:23
magdalenka: Děkuji, vyzkoušej, jsou opravdu lahodné.
10. 5. 2020 09:35
Žižu, krásne, ako obvykle. Vďaka tebe spoznávam krajové (pre mňa neznáme) recepty.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 4 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 7 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 9 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 41 minutami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 55 minutami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 1 hodinou
Domácí šunková pěna
Hanicka81 uvařila před 1 hodinou
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 2 hodinami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 2 hodinami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Nat_Nemcova uvařila před 2 hodinami
Grilované makrely
mkab uvařil před 3 hodinami
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: volarske tvarohove kolačky volarske koláč s tvarohem volarské koláče s perníkem
Suroviny: tvaroh měkký, cukr, žloutek, mléko, kůra citronová, cukr vanilkový, rozinky, perník strouhaný
Volarské koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yL6P
25 názorů