Džem z citrusů
Suroviny
Porce: 10 skleniček o obsahu 200g
Nutriční hodnoty
Energie | 2 671 kJ / 638 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,00 g |
Tuky | 5,60 g |
Vláknina | 35,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 117,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Na krájení používám WS kráječ. Chce to kolečka opravdu slaboučká, jinak se kůra nerozvaří, a máte džem i s kousky. Někdo to má rád. Protože je džem nakyslý, používáme ho většinou do moučníků. Při manipulaci je lépe dřevěné, nedo silikonové nářadí-aby kyselina nereagovala s kovem
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 8. 2013 13:04
9. 8. 2013 12:40
Jedna malá rada. Vaření džemů nebo marmelád ve spojení s cukrem ve větším množství má tendenci karamelizovat. Vařím v malém množství (na plný výkon), vaření v malém množství zůstává přirozená barva ovoce, nehnědne, (nejlépe v hrnci nebo kastrolu s nepřilnavým povrchem). Vařila jsem v něm letos prvně (meruňkovou), nic se nepřipaluje, byla jsem velice spokojená. Dříve se v různém nádobí, přece občas začala připalovat, to jsem musela nechat hrnec vychladit, odmočit, umýt a pak zase pokračovat. Vařím džemy a marmelády moc ráda a nepoužívám žádné želírovací přípravky, to je nepřirozená chuť většinou moc kyselá, např. jahodová jen s cukrem vařená, to je pak na palačinkách úplná lahoda mňam! Pro ty, kdo by chtěli vyzkoušet, jahody, maliny, rybízy angrešt atd. lisuji nejlépe na ručním lisu. Naopak meruňky broskve, mirabelky, třešně, višně atp. nechávám hodně rozvářet (bez cukru)! Propasíruji, nejlépe přes řidší sítko plastové, na pasírování používám pevnější silikonovou stěrku jde to rychleji než lžící nebo měchačkou. Cukr dávám do protlaků až jsou studené (na 1KG protlaku cca 80dg cukru) za občasného promíchávání, vařím až druhý den!
POZNÁMKA: U třešní dávám trochu kyseliny citronvé, aby nebyla mdlá (podle chuti). Vařím i s peckami mají výbornou chuť! Zčásti udělám tzv. klevelu, nevařím úplně do husta, přiliji od oka rum, chvíli povařím, naliji do skleniček na vrch zaliji 1-2 lžičkami rumu a uzavřu je vynikající např. na lívance atd. (Neholduji alkoholu, ale do vaření dávám ráda).
Možná se Vám to zdá příliš zdlouhavé, ale věřte, že není, jsou to jen mnou vyzkoušené poznatky. Přeji Dobrou chuť! Váš recept z citrusů se mi moc líbí, určitě vyzkouším!
5. 1. 2011 15:51
5. 1. 2011 13:46
5. 1. 2011 13:37
19. 12. 2010 19:54
25. 10. 2010 21:43
19. 8. 2009 13:18
19. 8. 2009 13:16
19. 8. 2009 13:12
19. 8. 2009 13:11
19. 8. 2009 13:00
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 6 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 8 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 11 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 22 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Právě bylo uvařeno:
Vepřové na česneku
Pavel Jobanek uvařila před 23 minutami
Knedlíky houskové hrnečkové, vařené v mikrovlnce
Hello Doly uvařila před 44 minutami
Hlíva pečená s bramborami na smetaně
KatkaCechova uvařila před 2 hodinami
Vepřová bratislavská plec
esindler@seznam.cz uvařila před 5 hodinami
Italská čočková polévka
TondaJ uvařila před 5 hodinami
Vepřová játra - luxusní
Haniina uvařil před 5 hodinami
Kuřecí prsa v zeleninové krémové omáčce
esindler@seznam.cz uvařil před 6 hodinami
Cibulový quiche
Veronika.cho uvařila před 6 hodinami
Vajíčková pomazánka ze tří ingrediencí
Marketa Volfova uvařila před 6 hodinami
Vepřové na paprice se zakysanou smetanou
esindler@seznam.cz uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Džus z cukety: Připravte si nápoj plný vitamínů, který vás v horku zaručeně osvěží
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Další recepty
Tématické fráze: ws kraječ citrusová marmeláda recept pomerančový džem pomerančový jam marmeláda z citrusů limetkový džem marmeláda z citrusů recept citrusový džem pomerančový džem se zázvorem bezinkový džem recept na pomerancovy dzem pomerančový džem recept citrusové džemy limetkovy jam džemy recepty džem z pomerančů klevela z třešní hrnec na vaření džemu recept pomerančový džem recepty na vaření marmelády a džemů z citrusů
Suroviny: citron, pomeranče, voda, cukr
Džem z citrusů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l5P6
12 názorů