Vanilkové polomáčené sušenky
Suroviny pro 2 plechy
2 plechy
Nutriční hodnoty
Energie | 10 504 kJ / 2 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,71 g |
Tuky | 133,86 g |
Vláknina | 11,10 g |
Cholesterol | 578 mg |
Sodík | 110 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 280,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Hotové sušenky doporučujeme v teplých dnech uchovávat v lednici. Chvíli před podáváním je ale necháme ohřát na pokojovou teplotu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 5. 2023 13:03
Pro vanilkovou příchuť přidáváme do těsta vanilkový extrakt nebo aroma. Jaký je v tom rozdíl? Především ve způsobu výroby, typickou chuť vanilky v obou případech zajišťuje ta stejná látka - vanilin. Ten se přirozeně nachází v "luscích" vanilky, ze kterých se následně vyrábí vanilkový extrakt. Vanilka obsahuje kromě vanilinu stovky jiných aromatických látek, které se podílejí na její chuti. Takže zatímco samotný vanilin je výrazně levnější na výrobu, chybí mu komplexnost přírodní chuti.
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. Dali byste vanilce z PET lahví šanci?
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. Dali byste vanilce z PET lahví šanci?
14. 5. 2023 09:03
určitě jsou moc dobré a vypadají krásně
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 15 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 18 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 19 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 7 hodinami
Kovbojské fazole
lenkavozihnojova uvařila před 7 hodinami
Palačinky na slano
Hanka99 uvařila před 8 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
lenkavozihnojova uvařila před 8 hodinami
Výborné lasagne
misak2 uvařila před 10 hodinami
Chléb babičky Elišky
magdalenka uvařila před 11 hodinami
Avokádo brownie
Hejhulka007 uvařila před 12 hodinami
Domácí chléb ze žitné a hladké pšeničné mouky
PetraSt uvařila před 12 hodinami
Rychlé bramborové knedlíky
mibrix uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, extrakt vanilkový, čokoláda na vaření
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
2 názory