Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Suroviny pro 2
2
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Mražená filátka nabízí obchod JIP, za cenu cca 50,-Kč.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 2. 2010 13:16
4. 2. 2010 13:10
4. 2. 2010 12:52
Tu nejzlatější barvu těstíčka nelze získat na jiném tuku.
Přepuštěné máslo je krásně žluté a voňavé.
4. 2. 2010 12:34
159 Indian Rupee(s) = 2.49465 Euro(s)
1 EUR = 63.7363 INR
1 INR = 0.0156897 EUR
4. 2. 2010 12:26
4. 2. 2010 12:17
4. 2. 2010 11:52
4. 2. 2010 11:51
4. 2. 2010 11:47
4. 2. 2010 11:46
Podle indické ajurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a dobře se vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí. Ale my si zde povíme o ghí především jako o potravině a hlavně o tom, jak ho připravit.
Někteří lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.
Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.
Jak tedy ghí připravit?
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.
Zdroj:
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165
4. 2. 2010 11:46
4. 2. 2010 11:38
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 21 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Právě bylo uvařeno:
Domácí rizoto
Karelka uvařil před 7 minutami
Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Alex29 uvařila před 16 minutami
Krémová polévka z mrkve a fenyklu
BronislavaP uvařil před 53 minutami
Šťavnatý citronový koláč
jakkuzzi uvařila před 58 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
kimlo uvařil před 2 hodinami
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 12 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 13 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 14 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 15 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Zkuste dezert ptačí mléko podle videonávodu. Retro je stále více v módě
Další recepty
Tématické fráze: výroba přepuštěného másla nakladani makrel výroba ghí jak vyrobit ghí ghí recept máslo chí máslo ghí výroba másla ghí jak pripravit ghi výroba másla chi jak připravit máslo ghí nakladani makrely jak pripravit makrelu máslo ghí recept ghí ghí neboli přepuštěné máslo: v čem je dobré a jak si ho vyrobit makrela videorecept jak se dělá ghí chi maslo chi maslo
Suroviny: makrela, sůl, mouka hladká, pepř, ghee
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
13 názorů